вівторок, 07 лютого 2017 00:25

Робот Кікі знає 32 мови

Автор: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Іграшкові моделі роботів продають на виставці ”Смарт роботс” у Києві. Один коштує 2110 гривень
Іграшкові моделі роботів продають на виставці ”Смарт роботс” у Києві. Один коштує 2110 гривень

— Найскладніші наші ­роботи — Кікі та Лекс. Можуть підтримувати бесіду, розуміти емоції людей, — розповідає 26-річна Юлія Максимюк, головний адміністратор виставки роботів у науково-розважальному центрі "Смарт роботс". ­Працює по вихідних у столичному виставковому комплексі "Експоцентр". Із грудня там показують близько 20 видів роботів. Їх привезли з США, Франції, Китаю та ­Росії.

На вході відвідувачів зустрічає робот-жінка Кікі з Росії. Має металевий білий корпус, невеликий екран на грудях. На ньому показує картинки — український прапор, діти у віночках, люди у вишиванках.

— Кікі, ти вмієш танцювати? — запитує відвідувачка.

— Да. Я люблю танцевать, — відповідає робот і починає рухати руками в такт. Замість ніг має опору на колесах. Плавно пересувається. Кікі має в пам'яті 254 млн книг із бібліотек світу. Може говорити 32 мовами.

— В Україні роботів побачиш хіба що на заводах. За кордоном популярно використовувати їх як офіціантів, для доставки їжі. Вони допомагають по господарству, розважають людей, — додає Юлія.

— Улюбленець дітей — Лекс, — жінка показує на метрового білого робота, що якраз заряджається від розетки. Має голову у формі сплющеної кулі. — Він їздить по залу. Розповідає казки, обнімається. Запрограмований на розваги. З деякими роботами відвідували лікарню Охматдит. Машини говорили з хворими дітьми, підбадьорювали їх.

В окремому залі проводять шоу дронів — безпілотних літальних апаратів. Шість безпілотників виконують 3-хвилинний танець. Синхронно рухаються під музику, утворюють у повітрі фігури.

Неподалік починається шоу китайських роботів Альфа. П'ять невеликих білих апаратів разом "танцюють" на місці — присідають, роблять "хвилю" руками. Таких можна купити. Один коштує 10 900 грн.

Зараз ви читаєте новину «Робот Кікі знає 32 мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути