пʼятниця, 22 березня 2013 06:15

Понтифік може відвідати Україну цього року

Автор: Малюнок з сайта www.cartoonmovement.com
 

Про нового Папу Римського Франциска І розповідає отець Петро Балог, 35 років, віце-директор Інституту релігійних наук ім. Томи Аквінського.

Чому обрали саме аргентинця, як кажуть — консерватора?

— Берґольйо був кандидатом і на минулому конклаві. У всіх голосуваннях  перевагу матимуть консерватори в позитивному значенні слова. Люди, які відстоюють Святе письмо, традицію, вчення церкви. Їх потрібно відрізняти від традиціоналістів у негативному значенні — які хотіли б повернутися у XVI століття або й у Середньовіччя. Консерватори — це люди, які живуть у ХХІ столітті, але обстоюють здорову доктрину та мораль. Тому не думаю, що будуть якісь бурхливі реформи в церкві в догматичному чи моральному плані.

Багатьох здивувало його ставлення до бідності — як це може вплинути на понтифікат Франциска І?

— Ми за багато століть призвичаїлись, що керівництво церкви — це еліти, сувора ієрархія, вчені мужі. А десь там мати Тереза займається бідними. Для нас чомусь велика сенсація, що Папа говорить про вбогість чи про Євангеліє. А це ж зовсім не ліві погляди. Це повернення до євангельського духа, до слів самого Христа.

Ким є Папа в сучасному світі? Які в нього важелі впливу?

— Папа впливає на серця і думки людей. Та якщо президент Барак Обама чи Володимир Путін можуть діяти з позиції сили, політики або економіки, то Папа цього не має. Президент не обов'язково мусить бути зразковою людиною в особистому житті. Папа має вплив саме через власний приклад. На католиків, яких понад мільярд, на інших християн. І на цілий світ, будучи духовним авторитетом. На інавгураційній проповіді він говорив, що покликання Папи — служити вбогим, знедоленим, оберігати моральні цінності, віру. І тут не йдеться про політичний авторитет, як це було в Середньовіччі.

Які виклики стоять перед церквою? Як він розв'язуватиме, скажімо, її фінансові справи?

— Численні скандали, зокрема й фінансові — це один із багатьох викликів, але не основний. Церква останніми роками сконцентрувалася навколо скандалів, намагається на них реагувати. У цьому важливо не відійти від головного завдання — ширення Євангелія. Не стільки займатися внутрішніми клопотами, скільки людьми. Всі скандали варто розв'язувати відкрито, без закулісних інтриг, але не робити з цього найголовнішого завдання. Якщо треба сказати, що ми помилилися, — то треба це визнати й рухатися далі.

Як Папа може бути корисний українцям? Чи приїде він з візитом?

— Така ймовірність велика. Блаженніший Святослав добре його знає ще з Аргентини і вже запрошував до України. І Папа теж дуже прив'язаний до греко-католиків, знає їхній обряд. Запрошення було на 1025-річчя Хрещення Русі, тобто на цей рік. Не знаю, чи вдасться встигнути реалізувати. Але в найближчому майбутньому візит цілком можливий.

Як Папа може допомогти УГКЦ?

— Перше на порядку денному — патріархат для греко-католиків в Україні. А друге — єдина Помісна церква для всіх християн східного обряду, включно з православними церквами. Щодо патріархату важко сказати. Москва негативно ставиться до ідеї греко-католицького патріарха в Києві. І Рим буде на це зважати, бо не хоче зіпсувати діалог із православ'ям. Домовлятимуться втрьох — Рим, Київ та Москва.

Папа може помогти нам зі зближенням з Євросоюзом? Вплинути на режим Януковича?

— Не потрібно переоцінювати вплив Рима. Це не буде відкрита підтримка. Папа не висловлюватиметься в дусі: "Я проти Януковича" абощо. Він говоритиме про справедливість, взаєморозуміння, пошану до прав людини, свободу слова та віросповідання.

31 рік виконував обов'язки понтифік Пій IX — протягом 1846-1878-го. Це найбільший час перебування на престолі. Іван Павло ІІ був Папою 26 років. Найкоротший термін понтифікату в Урбана VII — помер за 13 днів після обрання.

Зараз ви читаєте новину «Понтифік може відвідати Україну цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути