пʼятниця, 18 грудня 2015 05:30

Понад рік українці їхали до Австралії

Автор: ФОТО надане Яриною Квіткою
  Ярина Квітка та Володимир Муляр купаються в озері на півночі Австралії. З України доїхали велосипедами через 13 країн
Ярина Квітка та Володимир Муляр купаються в озері на півночі Австралії. З України доїхали велосипедами через 13 країн

— За планом мали доїхати до фінішу 1 жовтня 2015 року. Але зупинилися на кордоні ­М'янми. Мусили довше залишатися в Індії — оформлювали спеціальний дозвіл на в'їзд, — розповідає 29-річна Ярина Квітка зі столичного гурту "Фолькнери". Разом із чоловіком Володимиром Муляром, 37-річним, 1 жовтня ­2014-го виїхали з Києва на велосипедах до Австралії. 16 листопада прибули в місто Дарвін на півночі країни. Фінішувати планують у лютому в Сіднеї.

До Австралії подружжя прилетіло з острова Балі. 13 країн проїхали на велосипеді. Зокрема Туреччину, Іран, Індію, Таїланд, Індонезію.

— Найперше в Австралії вразила привітність місцевих, — говорить Володимир. — Ще в аеропорту до нас підходили люди: запитували, як справи, звідки ми, гомоніли, обнімали. Звідти поїхали в центр щось попоїсти. Дарвін — невеличке місто. Була неділя, страшна ­спека, люду мало. Довкола спокій та чистота. На одній із центральних вулиць натрапили на тайське кафе. Добряче наїлися і вирушили в супермаркет зробити закупи в дорогу. Пробули там з годину. На виході звідти нас спиняє хлопець і питає, чи то не ми обідали в тайському кафе. Каже, що дещо забули там, а нас ніхто не зміг наздогнати. Виявилось, я залишив свою торбинку з відеокамерою та диктофон.

А якось натрапили на дуже неприємного австралійця. Їхали у спеку, сонце виморювало, вода закінчувалась, затінку ніде не було. Коли дісталися населеного пункту, знайшли там лише дорогущий ресторан. Найдешевша страва — 14 австралійських доларів (238 грн. — "ГПУ"). Ми вийшли. На задньому дворі знайшли затінок. Вляглись під деревом, з'їли консервовану квасолю з хлібом і заснули. За якусь мить нас розбудив вигук. Розлючений австралієць стояв над нами і верещав, якого дідька ми вляглись на його території, коли нічого не замовляли. "Забирайте манатки і геть звідси!" — кричав.

Зараз Володимир та Ярина перебувають у місті Брисбен на узбережжі Тихого океану. Мешкають у домівці при українській греко-католицькій церкві.

— Потрапили в домашню атмосферу. Були на святкуванні тутешнього Дня українського радіо. Нарешті за довгий час наїлися вареників, — каже Ярина. — Тут є українці трьох хвиль еміграції. Представники першої хвилі зберігають і передають нащадкам рідну культуру і мову. Говорять, як моя бабуся. А їй — за 80.

Третя хвиля — переважно молодь, яка протягом останніх десяти років переїхала з України. Прибули сюди по робочій візі або ж на навчання. Багато лишилися. Отримати австралійське громадянство не легко, тому майже всі українці третьої хвилі еміграції залишаються громадянами України.

Мандрівники взяли на прожиття невеликі заощадження. Заробляють концертами в клубах та на вулиці.

— Австралія надзвичайно дорога, — додає Ярина Квітка. — У М'янмі за місяць витратили 130 доларів на двох. А тут — стільки ж за перші чотири дні.

Хліб у країні коштує близько 3,5 австралійських доларів, тобто 60 гривень. Дешевші макарони — до 10 гривень. Час від часу купуємо фрукти. Кілограм яблук коштує від 2 доларів, бананів — 3 (34 і 25 грн. — "ГПУ"). Але найнижча зарплата тут — 20 доларів за годину. За день на простій роботі заробляють від 100 до 350 доларів.

У більшості австралійців великі зарплати. Проте мають скромні оселі. У побуті задовольняються лише необхідним. Надають великого значення здоровому способу життя, подорожам, активному відпочинку з сім'єю. У родині буває до трьох машин. Обов'язково — по велосипеду, намети для походів, човни, катери. На роботу і по місту часто їздять на ровері. Навіть, якщо в гаражі стоїть "порш".

"Між населеними пунктами — жодної живої душі, крім кенгуру, папуг та крокодилів"

— В Австралії прекрасні умови для велосипедистів. Дороги якісні, — говорить Володимир Муляр. — Навіть у маленьких містечках є велодоріжки. У перший день у Брисбені проїхали ними через усе місто 25 кілометрів. На дорогах водії пропускають навіть там, де і не мали б. І завжди з доброзичливою усмішкою.

Тут неможливо заночувати в наметі будь-де, як в Україні. В Австралії багато фермерських земель. Їх обгороджують колючим дротом. Однак є багато кемпінгів, платних і безкоштовних. Зазвичай зупиняємось у безкоштовних. Інколи це просто галявина. А буває, що там є місце для барбекю, туалети, вода, затінок, столи, лавочки.

У північній частині людей дуже мало. Доводилося возити з собою літрів 15–20 води. Набирали її на заправках, у безкоштовних туалетах. Пропускали через фільтр.

Відстань між населеними пунктами — 40, 50 і більше кілометрів. Навколо — жодної живої душі, крім кенгуру, папуг та крокодилів. Температура повітря іноді сягала +44. Від сухого вітру постійно пересихало в носі і горлі. Часто люди на машинах зупинялися біля двох диваків на велосипедах, що вирішили перетнути напівпустелю в найспекотніший період року, і давали воду.

Зараз ви читаєте новину «Понад рік українці їхали до Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути