середа, 28 березня 2012 00:30

Петро Мідянка холостякував до 49 років

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Петро Мідянка стоїть біля свого будинку в селі Широкий Луг на Закарпатті. Подвір’ям бігають кури. Праворуч кролячі клітки. За дверима ховається його дружина, ужгородська письменниця Людмила Загоруйко
Петро Мідянка стоїть біля свого будинку в селі Широкий Луг на Закарпатті. Подвір’ям бігають кури. Праворуч кролячі клітки. За дверима ховається його дружина, ужгородська письменниця Людмила Загоруйко

52-річний Петро Мідянка із села Широкий Луг Тячівського району Закарпаття місяць тому став лауреатом Шевченківської премії у галузі літератури. Звання та 260 тис. грн йому присудили за збірку віршів "Луйтра в небо".

Широкий Луг розташований високо в горах — за 35 км від райцентру. Дорога туди розбита. За 10 км до початку села — майже бездоріжжя. Мобільний зв'язок МТС не ловить. У середині березня лежить сніг, холодно. Хатина поета — на околиці. Вона невелика, дерев'яна. Двір без паркана. Із хліва виглядають дві чорні кози. Біля хати ходять кілька курей, під ґанком лежить рудий кіт. Навпроти — клітки з кролями.

— Що, будете писати про Широкий Луг? Тут нема нічого цікавого, — гукає сусід Мідянки, який вичищає місток від снігу. — А! Про Мідянку? Ну, то й що, що став лауреатом? Подумаєш.

Коричневі двері до будинку Петра Миколайовича зачинені. За кілька хвилин приходить сам господар. Запрошує всередину.

— Мене привітали тільки декілька людей. Інші вважають, що я отримав гроші надурняк, виграв джек-пот. А мої учні у школі тільки спитали: "Коли виставляєте пиво?" — каже письменник.

Насипає у турку каву, заливає водою й ставить на вогонь. Запалює цигарку.

— У літературних колах Закарпаття давно говорили, що я маю стати шевченківським лауреатом. Але я не мав книжки, яку міг би представити. Документи до Шевченківського комітету подав за тиждень до завершення прийому. Запропонував збірку "Луйтра в небо". Вірші до неї писав із середини 1980-х до останнього часу. На перемогу не сподівався, бо там були серйозні письменники. Думав, що переможе Володимир Рутківський чи Юрій Буряк. Про свою перемогу дізнався по телефону. Був якраз у школі в сусідньому селі Тисалово. Там навчаю п'яті-дев'яті класи української мови та літератури. Сприйняв звістку спокійно — більше зраділа жінка. Для села це була бомба: як це можна за літературу отримати гроші?

У турці збігає кава. Поет наливає її у чашку.

— Щоб отримати гроші, відкрив у банку рахунок. Уже перерахували. Хочу в першу чергу добудувати дім. Бо зараз він тісний. Поряд є фундамент, на ньому зведу ще дві кімнатки. Жінка замовила двокімнатний зруб у майстра. На літніх канікулах будуватимемося. Решту грошей витратимо на поїздку по святих місцях — у Єрусалим, Вифлеєм. Хочу побачити Румунію, Словаччину, Боснію. Там колись бував на заробітках мій батько. Але спочатку 6 соток землі треба квасолею і картоплею засадити. Автомобіль не хочу — з мене поганий водій, а дружина не вміє їздити.

До будинку заходить світловолоса жінка в окулярах. Це дружина, ужгородська письменниця Людмила Загоруйко.

— З Людмилою були знайомі давно. Вона мене більше читала, ніж я її. Ближче познайомилися на літературних вечорах. Після смерті моєї мами побралися три роки тому. Людмила до того була міською панею — жила у квартирі на Корзо (центральна вулиця Ужгорода. — "ГПУ"). Зважилася переїхати у село, бо авантюристка. Має двох дорослих синів. Старшому не сподобалося, що мати поїхала жити в село. А менший іноді тут буває. До Люди я холостякував. У молодості не хотів одружуватися через творчість. Дівчата подобалися, але справжнього кохання не знав. Люда моя дуже любить домашню живність, тому ми завели кролів, купили козу Мілу. А та торік народила Лізу.

— Я не знала, що козу треба доїти, доки сусідка не підказала, — говорить Людмила Семенівна. — Я доїти не вмію, тому віддала козу в отару на полонину. До нового року тримали з Петром двох поросят. Одного назвала Петриком ІІ, другого — Мавриком, бо чорнявий був. Більше не будемо заводити, бо тяжко біля них працювати.

Зараз ви читаєте новину «Петро Мідянка холостякував до 49 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути