четвер, 21 січня 2010 23:04

Перший мільйон заробив 10 років тому

Автор: фото з сайту www.tabloid.pravda.com.ua
  Сергій Тігіпко із другою дружиною Вікторією та дітьми — 1-річним Леонтієм, 4-річною Асею (за спиною дружини) та сином 7-річним Тимофієм (на колінах)
Сергій Тігіпко із другою дружиною Вікторією та дітьми — 1-річним Леонтієм, 4-річною Асею (за спиною дружини) та сином 7-річним Тимофієм (на колінах)

1. Сергій Тігіпко народився 13 лютого 1960 року в селі Драгонешти Лазовського району Молдавії. Має двох братів — старшого Валерія й молодшого Олександра. Батько завідував колгоспною пасікою. Помер, коли Сергієві було 10 років. Виховувала дітей мати, яка працювала старшою медсестрою у психіатричній лікарні. Жили в домі без каналізації на околиці Кишинева, поряд зі сміттєзвалищем.


2. 1982-го закінчив Дніпропетровський металургійний інститут. У дипломі має чотири "трійки". На другому курсі став комендантом гуртожитку. Організував кафе-дискотеку.

Одружився на дніпропетровці Наталії. Поселився у квартирі тещі. Народилася донька. Став заступником директора механіко-металургійного технікуму. 1986-го потрапив на роботу до Дніпропетровського обкому комсомолу, а за три роки очолив його. Тоді ж відділом пропаганди обкому завідував нинішній перший віце-прем"єр Олександр Турчинов.


3. 1991 року Тігіпко пішов у великий бізнес:

— Вирішив стати банкіром. Не мав економічної освіти, мав тільки бажання. Попрацював у одному банку, потім вирішив створити новий банк. Прийшов до майбутніх власників, запропонував себе у наймані працівники. Вони погодилися. Створив банк. За три роки вони подарували мені 16 відсотків "Приватбанку" — за заслуги у розвитку. 2000-го я продав свою частку. Так заробив свій перший мільйон.

"Приватбанк" контролюють мільярдери Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Тігіпко підтримує з ними приятельські стосунки.


4. 1997-го Тігіпко пішов в уряд Павла Лазаренка — віце-прем"єром з економіки. Цю ж посаду обіймав в уряді Валерія Пустовойтенка. Коли прем"єром був Віктор Ющенко, Тігіпко працював міністром економіки. Влітку 2000-го залишив Кабмін.


5. Того ж року був обраний депутатом Верховної Ради за мажоритарним округом у Павлограді Дніпропетровської області. Став лідером партії "Трудова Україна", одним із спонсорів якої був Віктор Пінчук, зять президента Кучми.

2002-го очолив Національний банк. Його першим заступником був Арсеній Яценюк.

На виборах 2004-го очолював виборчий штаб Віктора Януковича. 29 листопада повідомив, що йде зі штабу. Подав у відставку і з посади голови НБУ. Кажуть, поїхав за кордон на кілька місяців і не відповідав на дзвінки.

— По телебаченню Тігіпко виглядає симпатично. Але я бачила, як він біг зі штабу Януковича після другого туру та порівнюю ці дві картинки, — каже "регіоналка" 50-річна Ганна Герман.


6. Тігіпко створив фінансову групу ТАС. Назвав її на честь доньки — Тігіпко Анни Сергіївни. 2004-го у нього з"являється друга жінка — підприємець Вікторія Лопатецька. У пари народилося двоє дітей — Ася, 4 роки, та Леонтій, 1 рік. У Вікторії ще є син 7-річний Тимофій від попереднього шлюбу.

У вересні 2007-го Тігіпко продав "ТАС-Комерцбанк" і "ТАС-Інвестбанк" шведському "Сведбанку" за $735 млн. Є членом наглядової ради останнього.

2004-го очолював виборчий штаб Януковича

7. У квітні торік став головою Трудової партії, яку раніше очолював покійний Михайло Сирота. Назву змінили на "Сильна Україна".

У декларації про доходи за 2008 рік зазначив, що заробив 20 млн грн і має на рахунках 4 млн грн. За цим показником був найбагатшим кандидатом у президенти. Має будинок площею 1252 кв. м та квартиру 419 кв. м. На рахунках у банках має 4,2 млн грн. Також у його власності майже 4 га землі.

Виборчу кампанію фінансував сам. Витратив близько 100 млн грн, припускають експерти.


команду тільки почав створювати


У команді Сергія Тігіпка є Дмитро Сирота — син загиблого нардепа Михайла Сироти й заступник керівника партії "Сильна Україна", голова виконкому цієї партії Олександр Баранов. Довірені особи: колишній депутат двох скликань Борис Андресюк, радник у питаннях освіти Василь Чернець. Медіаексперт — Іскандер Хісамов. Політтехнологи — Микола Гастелло та Микола Доронін, голова Держкомітету з підприємництва Олександра Кужель та перший заступник голови секретаріату Олександр Шлапак.

Шлапак очолював Львівський обком комсомолу. Згодом перейшов на роботу в "Приватбанк", перебрався до Києва. Кажуть, нібито Тігіпко розраховує на Шлапака як на майбутнього міністра економіки. А Борис Андресюк може очолити Міноборони.

Зараз ви читаєте новину «Перший мільйон заробив 10 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути