пʼятниця, 08 лютого 2013 05:00

"Пенсії хватає на дві неділі. Це коли лікарств не треба куплять"

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Записки з надбавками до пенсії харків’янка Анна Скебенко почала збирати торік, коли гроші принесла нова поштарка. Папірці зберігає в шухляді
Записки з надбавками до пенсії харків’янка Анна Скебенко почала збирати торік, коли гроші принесла нова поштарка. Папірці зберігає в шухляді

— Бачив рекламу в ліфту? Всі дири нею заклеїли, а зремонтувати його не можуть, — зустрічає біля ліфта 12-поверхівки на вул. Краснодарській, 138 харків'янка 65-річна Анна Скебенко. 27 січня вона надіслала листа прем'єр-міністру Миколі Азарову, в якому повернула 11 грн — на таку суму уряд підвищив їй пенсію.

У листі написала: "Уважаемые депутаты, хочу передать Вам это письмо, чтобы Вы сообщили на сессии, какую пенсию повысил Азаров мне за четыре раза: июль 2012 г. добавили 1 грн 14 коп. Октябрь 2012 г. добавили 2 грн 28 коп. Декабрь 2012 г. добавили 5 грн. 32 коп. Январь 2013 г. добавили 1 грн 90 коп.

— Сейчас моя пенсия составляет 1133 грн 33 коп., и это потому, что я проработала 39 лет водителем трамвая, — продовжує Анна Скебенко. — Сейчас делают уравниловку. Скоро будем получать одинаково: кто работал 40 лет и больше и кто не работал ничего или работал где-то в тепле уборщицей. Я его добавку передаю ему — 11 грн. Юлия Тимошенко, когда была премьер-министром, сделала пенсию совсем по-другому. Я хочу, чтобы она стала Президентом Украины. У меня в 2-комнатной квартире висят плакаты Юлии Тимошенко. Прошу всех в гости".

Конверт віддала народному депутату від "Батьківщини" Арсенові Авакову. Той опублікував листа в інтернеті, пообіцяв зачитати його на сесії Верховної Ради та передати прем'єру.

Анна Трохимівна мешкає сама у квартирі в найбільшому харківському спальному мікрорайоні Салтівка. Навпроти її будинку — приватний сектор, із вікон видно труби тракторного заводу.

Господиня повільно човгає на кухню та рукою запрошує за собою. Усюди прибрано. На столі біля вікна — почата бляшанка згущеного молока й тарілка з цукерками "Рачки". Двері заліплені плакатом, на якому Юлія Тимошенко з білим тигром. По кутках пластикові папороть, пальми та лілії — лишилися з похорону чоловіка.

— Я розізлилася на Азарова. Йому хай ця надбавка буде. А своєю доплатою хай зі мною поділиться. У конверта поклала десятку і одну гривню, — розтягує слова. Невисока на зріст, губи нафарбовані яскравою помадою, вії підмальовані тушшю. На лівій щоці сіра родима пляма завбільшки як горіх. — Мало платять. Я в собезі була двічі, кажу: "Дайте мені той листочок, де пенсії розраховують". "Нет, это моя расшифровка", — сказала начальниця. Пояснила, що по гривні щомісяця буде надбавка за стаж. Обідно: ті, що не робили, отримують майже таку саму пенсію.

Із холодильника дістає половинку чорного хліба, питає, чи голодний. Коли відмовляюся, кладе назад — між упаковкою яєць та шматком ковбаси. Наливає чаю, просить не викидати використаний пакетик.

— У кармані сотка осталася до получки. Пенсії хватає на дві, максимум три неділі. Це коли лікарств не треба куплять. Дальше просто сиджу та жду почтальйона, — махає рукою. Нігті нафарбовані рожевим лаком. — Їздю на базар до "Країни" (магазин електроніки. — "ГПУ"). Там вибираю дешеве. Два рази на місяць кашу якусь купую. Окорочка курячі беру, бо м'яса тоже хочеться. На тій неділі мандаринки обрізані по 4 гривні найшла. 250 гривень іде на комуналку, маю субсидію, — сідає навпроти.

Із зеленого радіоприймача чути, як співає Марк Бернес.

— И тревожная черная степь пролегла между нами, — підспівує та схлипує Анна Трохимівна. Її голос починає тремтіти. — Оце любима моя і мужа пісня була. Муж Іван Прокоф'євич трактористом був у нашому трамвайному депо. На трамваях тяжко їздить було. То зараз керуєш ручкою, а тоді ногами всьо дєлала. Була беременна двойнєй, але через ті сквозняки в кабінах так і не могла родити, стався викидень. Муж 2001 року помер, тепер у мене тільки сестра і брат рідні лишилися, — вимикає радіо.

Додає, хотіла би познайомитися з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Вважає, їх посадили незаконно, бо Тимошенко дала тепло зимою, коли були проблеми з газом.

— Пару раз їздила до лікарні (ув'язнена екс-прем'єр Юлія Тимошенко перебуває у харківській лікарні Укрзалізниці. — "ГПУ"), але там стіки охорони, журналістів. До неї не попадеш. Даже Авакова не пускають. Брешуть, що люди за гроші там стоять. Я поїду на суд (12 лютого заплановане судове засідання у газовій справі Тимошенко. — "ГПУ") без грошей. То влада розпускає брехню. За Юлією я пішла б і в огонь і в воду.

У кімнаті починає щось рипіти, наче музика з несправних колонок.

— То настінний годинник, перший раз усі страшаються, — пояснює господиня. — Купила за 70 гривень в індуса на базарі. Він вчепився: купи, купи. Я і взяла.

У кімнаті — диван, застелений квітчастим покривалом, полірована шафа. На ній кілька чорно-білих фото. На одній — вилицюватий чоловік із суворим поглядом дивиться на портрет Тимошенко на стіні. Анна Трохимівна вмикає новини.

— Я серіалів не люблю. Новини — оце добре, треба бути в курсі, — широко всміхається, видно два золоті зуби. — Люди в нас дурні, що голосують за Партію регіонів. Там самі бандюки, своїх синів поробили депутатами, хоча неучі страшні, — сідає на диван, закидає ногу на ногу. — Я думала, опозиція більше візьме, все-таки там три партії. А воно ні — опять за гречку люди голосували. На наступні вибори опозиції треба об'єднаться, бо якщо не буде президентом женщина, то ми будемо в пропасті. Нам нужна женщина, тоді начне Україна процвітать.

Зараз ви читаєте новину «"Пенсії хватає на дві неділі. Це коли лікарств не треба куплять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути