вівторок, 18 жовтня 2016 06:15

Параска Хома поставила собі пам'ятник
4

Микола Федорішин
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.vpoltave.info
Художниця Параска Хома торік поховала чоловіка Василя. Ще за життя вибрала місце для своєї могили
Віктор Рупа
68 днів дотримувалася релігійного посту 13-річна Арадхани Самдарії з індійського міста Хайдерабад. Вживала тільки теплу воду. Померла через два дні після закінчення посту. Поліція розслідує обставини її смерті. Хочуть установити, чи змушували батьки голодувати так жорстко. — Арадхан попросила дозволу постувати, — каже батько покійної. Працює ювеліром. — Ми попросили її припинити після 51-го дня, але донька не здавалася. Її піст був добровільним, як передбачено заповідями джайнізму.

— Параска Петрівна померла вдома після обіду. Останні три роки з ліжка майже не зводилася. Але щодня брала до рук пензля, — говорить 56-річна Стефанія Хома із села Чернятин Городенківського району на Івано-Франківщині.

Вона — невістка художниці-самоучки 82-річної Параски Хоми, за якою 2 жовтня справили дев'ятини.

Параска Хома з 14 років працювала в колгоспній ланці. Малювала з дитинства, але відомою стала в 35 років.

— Тоді син Ярослав навчався у Косівському училищі прикладного мистецтва, — розповідала. — Альбом із моїми малюнками показав учителю Юліану Савці. Того ж року директор Львівської картинної галереї Борис Возницький допоміг провести мою першу виставку.

Картини Параски Хоми мають приватні колекціонери з Росії, США, Канади й Австралії.

У художниці залишилися троє синів, дев'ятеро онуків і троє правнуків. ­Жінку поховали поряд із чоловіком Василем Дмитровичем. Він помер торік у лютому. Параска Петрівна ще за життя вибрала місце для своєї могили і встановила там пам'ятник.

Світлана КОРЖЕНКО

Коротко

У Полтаві не стало 38-річного Миколи Федорішина, колишнього футболіста "Ворскли". Чотири місяці пролежав у реанімаційному відділенні. Мав панкреонекроз — хворобу підшлункової залози. Родина витратила понад 100 тис. грн на лікування. У покійного залишилася донька й дружина. Через великі витрати під час хвороби родина футболіста — у фінансовій скруті.

Допомогти можна, переказавши кошти на картку Приватбанку: 4149 6258 0736 6990 на ім'я Федорішина Миколи Володимировича.

На Луганщині загинув військовий Віктор Рупа із села Хренів Іваничівського району на Волині. Був бійцем 24-ї механізованої бригади. У загиблого четверо дітей. Старшому сину — 8 років, найменшій доньці — 3. Торік Віктор пішов служити за контрактом.

"По тіло Віктора Рупи до Сіверськодонецька поїхала місія "Чорний тюльпан". На неї вийшли після чотирьох годин важких пошуків транспорту, — написав у "Фейсбуку" Андрій Бадзюнь, голова Іваничівської райради. — У соцмережі кинув звернення від безвиході, бо дехто з місцевих діячів дав зрозуміти: "Це не наші проблеми". Є ще патріоти і люди, котрі розуміють, що в Україні йде війна. Соромно за байдужих, які думають, що то їх не стосується".

Зараз ви читаєте новину «Параска Хома поставила собі пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути