вівторок, 31 травня 2016 06:05

"Обирати донькам чоловіків не буду. Прийму їхній вибір"

Автор: Фото надане Іссою Саді Діаллом
  Ісса Саді Діалло у Гвінеї буває раз на два роки. Про батьківщину йому нагадують мотиви українських народних пісень. Особливо любить слухати, як їх співає теща
Ісса Саді Діалло у Гвінеї буває раз на два роки. Про батьківщину йому нагадують мотиви українських народних пісень. Особливо любить слухати, як їх співає теща

— Наша сім'я інтернаціо­нальна. Не лише за походженням, а й за релігією. Відзначаємо християнські й мусульманські свята — Різдво, Великдень, Рамадан. Жодному не надаємо перевагу. Єдина умова, святкуємо без спиртного, — каже 53-річний Ісса Саді ­Діалло з Гвінеї. В Україні живе 30 років. Із дружиною 48-річною Надією виховують доньок — 18-річну Мар'яму та Діану, 14 років.

Ісса Саді Діалло — віце-президент Африканської ради в Україні. Має мережу магазинів чоловічого одягу в Києві.

— В Україну приїхав 1986 року навчатися на інженера авіації. Російською знав два слова — "перерыв" і "шахматы". Чув їх від шкільних вчителів у Гвінеї. Вони були з тодішнього Радянського Союзу. Зі школярами розмовляли французькою (державна мова Гвінеї. — ГПУ). Та інколи проскакували російські слова. Викладачі часто запрошували місцевих пограти з ними в шахи. Тому це слово знали всі. За півроку в Україні міг вільно говорити й писати російською. Опанувати мову допоміг спорт. Щодня бігав на стадіоні. Знайомився з людьми, спілкувався. Уважно вслухався у вимову.

Після випуску планував повернутися на батьківщину. У Гвінеї на мене чекала сім'я, наречена. Та все пішло не за планом. Кохана вийшла заміж за іншого, чекала дитину. Батьки одразу підшукали мені кілька нових дівчат. У нашій країні так заведено. Та я вирішив завоювати серце Наді. У студентські роки з нею зустрічалися, — розповідає Діалло. — Окрім особистого, не склалося і з роботою. Авіація у Гвінеї — це кілька літаків. Поки навчався, лишилося два — президентський і комерційний. Конкуренція за місце була шалена. Не хотів брати участі в цих інтригах. Тим більше, працівникам платили мало й невчасно. Хотів більшого.

За півроку Ісса Діалло повернувся в Україну.

— Першим ділом став добиватися руки Наді. Відповіла взаємністю. Батьки схвалили мій вибір. Запитали тільки, чи любить мене. Відповів — так. Побажали нам щастя, — говорить чоловік. — З дружиною вони досі не зустрічалися. Розмовляли кілька разів по телефону.

Надя іслам не прийняла. Вона християнка. Щонеділі ходить на службу в церкву. Змінити релігію її не просив. Не люблю лицемірства. Особливо у вірі. До весілля домовилися — майбутні діти будуть мусульмани. Такою була умова й моїх батьків. Надя погодилася.

Із доньками щодня перед сном читаємо Коран. Кожна знає по 15 сур. Постійно обговорюємо їх, ходимо в мечеть. Доньки — на Рамадан та інші свята. Я — намагаюся щоп'ятниці. Обов'язково дотримуємось посту. Для дітей менш строгий, ніж для дорослих.

Обирати донькам чоловіків не буду. Прийму їхній вибір. Єдине — майбутні зяті мають також сповідувати іслам.

Ісса Саді Діалло оформив українське громадянство.

— Досі не можу звикнути до клімату. Морозів у Гвінеї не буває. Найнижча температура — 15 градусів тепла, — говорить. — Перша українська зима видалася складною. Постійно мерз, не міг зігрітися. Особливо страждали руки. Які б рукавиці не одягав, не помагало. За батьківщиною сумую. Буваю там раз на два роки. Надто дорого коштує переліт. Квитки на літак — близько 50 тисяч гривень. Про Гвінею мені нагадують українські народні пісні. Мотиви часто подібні до африканських. Особливо люблю слухати, як їх співає теща.

Зараз ви читаєте новину «"Обирати донькам чоловіків не буду. Прийму їхній вибір"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути