пʼятниця, 23 вересня 2011 03:00

Нареченого приворожили на восьми буханках хліба

34-річна Наталія Зварич із села Мурафа Шаргородського району на Вінниччині знайшла на галявині за селом вісім буханок білого хліба. Його хтось розклав на восьми хустках.

— Ми пасли корів, гнали між соснами на галявину, — каже Наталія. — Я побачили протоптане коло, потім чотири темно-бордових і чотири кремових хустки. На кожній лежало по одній буханці білого, випеченого в печі, хліба. Усередині цього кола зроблене ще одне з купки землі, каміння, солі та глини. А в центрі — три миски з водою. До трьох дерев, які ростуть по боках цього кола, було прив'язано по пластиковій пляшці води з кольоровими лєнтами, такими як нєвєста на весіллі перев'язує дружок.

Про побачене розказала в селі. Наступного дня чимало жителів пішли дивитися на дивні кола.

— Ми з чоловіком теж корів пасли, — згадує місцева Антоніна Паянок, 33 роки. — Як побачили те місце, аж усе похололо внутрі, тіло скував страх і переляк. Ми навіть боялися те сфотографувати на мобільнік, щоб цю нечисть додому не нести.

— У селі хтось здійснював приворот за язичницькими традиціями, — вважає Катерина Пірус із лабораторії етнології Поділля Вінницького педуніверситету. — Якраз був повний місяць, так у народі називають коханого — місяцем. Коло, яке було в трикутнику, утвореного з пляшок і дерев, означає посилення почуттів. Там була також глина, за народними віруваннями — із неї Бог створив людину. Глину, як сіль і воду, використовують у магії. Мабуть, хтось хотів приворожити собі нареченого.

Пов'язує це також із відьомськими ритуалами.

— У такий спосіб можуть також поробити на хвороби та негаразди в господарстві. У селах часто таке роблять, коли заздрять. Одні в сусідської корови молоко відбирають, інші на неврожай порчу шлють.

На третій день із галявини почали зникати ритуальні предмети. Спочатку не стало хліба, потім — хусток. За тиждень щезли стрічки. Хто все позбирав, місцеві не помітили.

— За свій вік такого ще не бачив, — говорить голова Мурафської сільради Василь Партека, 50 років. — Думаю, що це якісь сектанти чи люди, які займаються чорною магією. Але на щось добре це точно не робилося. Запитував місцевого батюшку — він не знає, що це і навіщо зроблене.

Зараз ви читаєте новину «Нареченого приворожили на восьми буханках хліба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути