вівторок, 04 грудня 2012 05:45

На ялинку вішатимуть сковорідки й мандарини

— Якщо хочете мати українську ялинку, обгорніть її вишитим рушником, а на гілки замість іграшок повісьте горобину, калину й вишиті червоно-чорними нитками серветки, — радить дизайнер флористичної компанії "ЛораШен" 35-річна Людмила Дубровіна.

У київському магазині "ЛораШен" почали продавати ялинки й новорічні іграшки. Стоять із десяток прикрашених штучних — з дерева, пластика й залізного пруття. "Європейська" — вся в червоних і золотистих кульках, "Зимовий сон" — у темно-фіолетових. Коштують від 2 тис. грн. Прикрашені іграшками, намистом і бантами — від 8 тис. грн. За тиждень продали тисячу іграшок і 10 прикрашених ялинок.

— Ялинку треба ставити ще до Миколая, а виносити з будинку не раніше Водохреща, 19 січня, — говорить Людмила. — Якщо любите куховарити — зробіть фасон "Кулінарна", оздобивши її іграшковим посудом, сковорідками, каструльками, ложками, вилками, тістечками й тортиками. Потім заспрейте в один тон. "Дитячу" радимо прикрашати ляльковими сукнями та бантиками.

Не бажано вбирати дерево кульками більш ніж трьох кольорів. Не змішуйте фіолетовий, червоний і малиновий. Гарно поєднується червоний із золотим та білим. Цього року буде популярний ще бірюзовий колір в поєднанні з чорним. Чорні іграшки не заведено вішати на ялинку. Їх треба доповнити золотистими і сріблястими. Але найдорожче виглядатиме ялинка, прикрашена білими кулями у стразах.

Консультант магазину у коричньовому фартуху ставить драбину під люстрою. У стелю монтує ялинковий каркас і штучні гілки. Продавщиця вішає на двері новорічні вінки по 450 грн. До магазину заходить жінка в норковій шубі, купує 10 іграшок. Залишає на касі 1,5 тис. грн.

— До 2000-го вішали на ялинки цукерки "Кара Кум" і "Червоний мак" та мандарини, — продовжує Людмила. — Потім ми всі різко захотіли в Європу і така тенденція зникла. Але мандарини на ялинку вішали не лише в Радянському Союзі. Вони були модні в Німеччині і Голландії. Там досі прикрашають деревця пряниками й цукерками. І до нас ці традиції повертаються. Хоч цукерки вже не в дефіциті, все одно для людей вони асоціюються зі святом.

На білій дерев'яній ялинці вирізьблені отвори для іграшок. Людмила вішає прозору скляну кулю за 300 грн. Всередині неї намальований Дід Мороз. Інша прикрашена камінням Сваровські й розмальована вручну. На цій ялинці за 3,5 тис. грн висять ще із 30 подібних кульок ручної роботи. Ціна кожної від 240 грн.

— Іграшки привозимо з Європи. Переважно з Австрії. Одну розписуємо 4-6 годин. Клієнти їх купують по дві-три на рік на подарунки або щоб поповнити колекцію. Потім передають у спадок дітям. У мене теж є сімейна колекція. Батьки, коли жили в Німеччині, накупили там іграшок, яким зараз по 40 років. Вони не сильно відрізняються від наших радянських, бо тенденція тоді була одна і та сама. З часом багато розбилися, але штук 20 ще залишилось. Пам'ятаю, як я ними прикрашала ялинку 5-річною, а тепер вже мої діти їх на гілки вішають.

Новорічними іграшками тут торгують два місяці — у грудні та січні.

— Решту часу продаємо квіти й вазони, займаємось ландшафтним дизайном. Наші магазини є в "Гаяті" і "Прем'єр Паласі". У серпні робили букет із білих троянд для Мадонни. Недавно одному бізнесмену продали 365 троянд за 5 тисяч гривень. Їх не можливо було підняти. Наші працівники доставили букет дівчині додому.

Людмила оздоблює готельні номери для закоханих. Такі замовляють у день весілля та на Валентина, 14 лютого.

Сосну прикрашають чорними іграшками

Столичний стиліст 27-річний Андрій Крикота радить у рік змії ставити в хаті сосну.

— На Сході це дерево символізує здоров'я й довголіття. Прикрашати дерева краще кульками голубого, синього, зеленого і білого кольорів. Бажано вішати фігурки Змії. Доречними, як ніколи, на дереві, будуть чорні іграшки й атласні банти. Актуальні мушлі, зірки, іграшки у вигляді медуз і морських коників. Гірлянда — обов'язковий атрибут, бо має змієподібну форму.

На Новий рік або Різдвяні свята живі ялинки можна взяти напрокат. Таку послугу пропонують кілька столичних фірм.

— Цю практику перейняли в Канаді і Штатах, — каже менеджер київської фірми "Ялинка" Андрій, 26 років. — За три роки надбали сотню постійних клієнтів. Ялинки починають замовляти з вересня. Узяти дерево можна до квартири на місяць за 400-500 гривень. У суму входить доставка. Коли кур'єр повернеться за ялинкою, віддасть вам половину грошей.

 

Зараз ви читаєте новину «На ялинку вішатимуть сковорідки й мандарини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути