пʼятниця, 24 лютого 2017 06:05

"На співбесіді варто одразу обговорити більш-менш вільний графік"

Автор: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Останні півроку до мене звертаються все більше студентів, які шукають роботу. При нинішньому рівні життя мало тільки навчатися. Батьки допомагають продуктами, речами, але на житло й розваги молодь намагається заробити сама. Бажання є. Але основна проблема — правильно розділяти час між навчанням і роботою. Часто студенти не вміють цього, тому щось одне втрачають, — каже 33-річний Руслан Іващенко, полтавський агент із праце­влаштування. Знайшов роботу кільком десяткам студентів. Дає поради, як правильно поєднувати навчання з працею.

1. Не обіцяти роботодавцю повну зайнятість

Займатися двома справами одночасно — завжди ризик. Тому не треба давати гарантію роботодавцю, що ви щодня будете в офісі в конкретний час. Викладач хіба образиться чи занизить оцінку. Зрештою, з вини стажера він може втратити гроші чи репутацію. Варто одразу на співбесіді обговорити більш-менш вільний графік роботи. Якщо роботодавця це не влаштує — йти далі. Хорошої співпраці точно не вийде.

2. Взяти індивідуальний графік у навчальному закладі

Це гарантія, що в разі пропусків лекцій чи семінарів вас не виженуть. Студент завжди пам'ятає, яку кількість робіт треба здати і до якого часу. Є випадки, коли в деканатах відмовляються дати індивідуальний план. Через те, що його просить багато студентів. Зазвичай це вирішується в усній формі з деканом. Якщо розуміє ситуацію — заплющуватиме очі на пропуски. Головне — принести всі завдання ­викладачам. І періодично нагадувати про себе — навідуватися в деканат, розпитувати новини.

3. Розділити день на дві частини

Наприклад, у першій половині ходити на навчання, решту часу віддавати роботі. Таке можливо, якщо робота офісна, на комп'ютері, монотонна. Наприклад, рерайтинг, продаж одягу в інтернеті, переклад текстів, бухгалтерія. Добре, коли роботодавець дає план роботи на тиждень чи місяць. Йому все рівно, скільки часу ви працюєте в офісі. Головне — результат.

4. Робота з дому

Вона реальна для програмістів, журналістів, онлайн-продавців, менеджерів, рекламістів. ­Робітничі професії в цьому плані програють. ­Сучасні комп'ютерні програми і технології дозволяють працювати віддалено.

Але є мінус — віртуальне спілкування не замінить живого. Студент може пропускати ­новини фірми, його не запросять на корпоратив, із начальником важче налагодити довірливі відносини. Три місяці тому влаштував хлопця перекладачем в турагентство. Він добре справляється з роботою. Але про нього забув колектив, коли збиралися на екскурсію Європою.

5. Починати працювати з першого-другого курсу

Що раніше починати пробувати себе в роботі — то краще. Зараз роботодавці крутять носом, коли людині трохи за 30. 20-річному студенту, який уже працював у двох-трьох місцях, легше влаштуватися. Таким майже ніколи не відмовляють. Якщо четвертокурсник кинеться шукати першу роботу — йому важко конкурувати з досвідченішими однолітками. Раджу студентам домовлятися з університетом, щоб ішли на поступки. Часто роботодавець сам звертається в освітній заклад і просить, аби студента відпустили до нього на працю.

Зараз ви читаєте новину «"На співбесіді варто одразу обговорити більш-менш вільний графік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути