неділя, 16 липня 2006 16:55

"Моя перша писанка вибухнула"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Писанкарка Оксана Білоус розмальовує 20 яєць на день
Писанкарка Оксана Білоус розмальовує 20 яєць на день

"Я киянка в п"ятому поколінні", — каже 41-річна Оксана Білоус. Уже чотирнадцять років вона розписує писанки. Її роботи дарують закордонним послам та консулам. Улюблений клієнт Оксани — президент Віктор Ющенко.

Розмовляємо у кафе на Кудрявському узвозі. Оксана одягнена у джинси і чорну кофтину з етнічним орнаментом на декольте.

— Із дитинства любила ручну роботу — вишивати, майструвати іграшки, — каже Оксана. — Після закінчення інституту випадково потрапила в гурток, де вчили розписувати яйця. Я розмальовувала повільно, тому взяла додому фарби та інструменти і закінчила вдома.

Пам"ятаєте своє перше яйце?

— Звичайно! Воно й зараз у мене зберігається. Викладачка Наталя Селівачова показала мені, як малювати на повному яйці. Воно у мене лежало-лежало, потім зіпсувалося і вибухнуло. Але шкаралупки я зберігаю в коробочці, вона підписана: "Моя перша писанка".

Що робити, щоб писанки не вибухали?

— Якщо яйце запліднене, домашнє, то зародок висихає. Жовток перетворюється на камінець, а білок висихає. Таке яйце може зберігатися приблизно три роки. А в звичайному магазинному яйці утворюється сірководень. Пори забиті воском, тому воно вибухає.

До розмови втручається офіціантка. Замовляємо грейпфрутовий сік.

Скільки часу треба, щоб намалювати писанку?

— Усе залежить від малюнка. Писанки Центральної і Східної України — Поділля, Київщини, Полтавщини, Кіровоградщини, Харківської області — мають прості малюнки. Наприклад зірка. Таких писанок я можу написати  20 за день. Страусине яйце розмалюю за 1 день, воно коштує близько 600 гривень. А звичайне куряче — 15–20 гривень. Якось Віктор Ющенко їхав до Америки. І мені замовили сто різьблених гусячих яєць. Я мала їх зробити за десять днів. Хоч розуміла, що фізично це неможливо, але погодилася. Прокидалась о сьомій, лягала десь о дванадцятій, п"ять хвилин на те, щоб поїсти.

Чи можна на яйці малювати щось сучасне? Наприклад Міккі Мауса?

— Ні! Це ганьба, — обурюється Оксана. — Якось мені пропонували покемонів малювати. Я навіть не уявляю, що то таке, — відмахується рукою. — Довелося пояснювати: коли на яйці малюєш таке, то це, — замислюється, — невисокого смаку річ, мабуть. Я сама не малюю, ескізи замовляю художникам.

Хто у вас замовляє яйця?

— Замовників у мене багато. Найулюбленіший — Віктор Андрійович Ющенко, — гордо посміхається Оксана. — Він особисто купує в мене писанки на ярмарках. Коли зустрічаємося, він полегшено зітхає і каже: "Нарешті я до вас прийшов". Якось запропонувала навчати писанкарства його дівчаток. Він здивовано каже: "О! То ви можете до нас прийти? Залиште мені ваш телефон". Я кажу: "Звичайно, можу". На Великдень, якщо не забудуть, то, може, запросять! — вигукує радісно.

Страусине яйце коштує близько 600 гривень

Ми виходимо з кафе, Оксана трохи накульгує.

— Це у мене від народження — деформуючий коксартроз тазостегнового суглоба. Ходила до головного ортопеда Києва. Сказали, що без операції не обійтися. Та якось у салоні робила манікюр і зустріла масажиста. Октай Закірович сам напросився допомогти мені. Кілька місяців ходжу до нього на масаж. Мені набагато краще, я вже можу згинати ногу. Сподіваюся, до операції не дійде.

Мабуть, уся ваша родина на Великдень розмальовує яйця?

— Ні-ні, тільки я. Діти займаються своїми справами, мама готує їсти. Ми живемо разом.

Де ви купуєте яйця?

— Курячі — на базарі, гусячі та страусині — на фермах. Ще я спробувала розписувати яйця цесарок. Вони менші за курячі, але дуже міцні. На них можна витравлювати кислотою — на курячих це не вийде.

А скільки може зберігатися порожнє яйце?

— Доки не розіб"ється. Не варто його виставляти на сонячне проміння, бо деякі фарби вигорають.

Вчите інших писанкарства?

— Так. Приходять діти, дорослі, пенсіонери. За 20 гривень я навчу людину, і вона піде зі своєю писанкою. Фарби і все інше даю свої. Мій чоловік Петро допомагає організовувати ярмарки, майстер-класи. У нього золоті руки. Ми познайомилися в Будинку вчителя. А першого чоловіка, Миколу, знайшла у хорі "Гомін". І вмовила його одружитися. Сказала: "Тобі вже тридцять, а я така хороша".

1965 — народилася у Києві
1987 — перший шлюб, з Миколою
1988 — закінчила Київський педагогічний інститут імені Горького, за фахом — учитель географії та біології
1988 — народився син Василь
1989 — народився син Андрій
1992 — написала першу писанку
1994 — стала членом Національної спілки майстрів народного мистецтва
1997 — перша персональна виставка у Київському музеї літератури
1997 — перші виставки за кордоном на ярмарках у Німеччині та Франції
1999 — присвоєно звання заслуженого майстра народної творчості
2001 — другий шлюб, із Петром

Зараз ви читаєте новину «"Моя перша писанка вибухнула"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути