пʼятниця, 21 січня 2011 01:00

Моржі випили 300 літрів чаю

19 січня на Водохреще у столичному Гідропарку збираються кілька тисяч людей. На пляжі "Венеціанська затока" 70-річний пенсіонер Валерій Волбат роздягається, речі ховає в целофановий пакет. Хреститься, заходить у воду і тричі пірнає.

— Скільки живу, а такого теплого Водохреща не пам'ятаю. Вода тепла, як улітку. Роздягайтеся, вдвох купатися будемо, — звертається до 65-річної Валентини Павлівни.

Вона стоїть біля води в пуховій хустці й чорному пальті з лисячим коміром.

— Я вже не в тому віці, щоб із вами у воді плюхатися. Он набрала 10 літрів освяченої води, — киває на пластикові пляшки, що стоять біля однієї з лавок. — Вдома у ванній обіллюся.

Валерій Іванович виходить із води, не витирається.

— Сьогодні вода свята, її не треба з тіла стирати, — розповідає. — Я моржую 40 років. 1970-го запропонував своїй дівчині поженитися, а вона мені каже: "Піду за тебе, як у 20-градусний мороз скупаєшся". Я тоді мерзляком страшним був. Але заради неї в крижану воду зайшов. Через півроку ми побралися.

Валерій Іванович накидає куртку. Йде до столу, де безкоштовно розливають зелений чай із сухофруктами. За ним стоїть кілометрова черга.

— До обіду моржі випили 300 літрів чаю, — 25-річний Ярослав ополоником черпає з дна казанка залишки напою.

На іншому березі поет 44-річний Сергій Пантюк наливає коньяк письменнику Андрієві Куркову, братам Віталієві та Дмитрові Капрановим.

— Моржувати почав сім років тому, — розповідає 49-річний Андрій Курков. — Поїхав із друзями на озера у Кончу-Заспу. Було градусів 20 морозу. Як попробував рукою воду в ополонці, перехотілося купатися. Друзі змовилися й кинули мене в ополонку.

До чоловіків підходять дружини Капранових — близнючки Інна та Світлана, 41 рік. Скидають одяг. Голими тричі пірнають у Дніпро. Як виходять із води, чоловіки накидають їм на плечі махрові рушники.

Дехто з присутніх перешіптується, що на Гідропарку моржуватиме екс-президент 56-річний Віктор Ющенко. У цей час він із братом Петром, 64 роки, приїжджає до ставка в київський етнокомплекс "Мамаєва Слобода". Обох супроводжують четверо охоронців.

— Христос хреститься, — вітаються з людьми, які зібралися купатися.

— У ріці Йордані, — відповідають люди й дістають мобільні телефони, аби зняти Ющенка на відео.

Екс-главу держави проводять в окремий будиночок. Туди ж заносять гарячий куліш, бутерброди, медовуху та трав'яний чай.

Півтисячі людей і священик біля берега чекають, доки екс-президент перевдягнеться та пообідає. Через 20 хвилин Ющенко в темних плавках, з охоронцями по обидва боки акуратно спускається слизькою стежкою у воду.

— Валюсік, тут таке твориться! Куча камер. Ющенко з нами, простими людьми, купається в самих трусах! Ти представляєш! — 48-річна Галина Дмитрівна розмовляє по телефону зі своєю подругою й чекає на свого 27-річного сина Антона, який пішов купатися. — Чи я дурна нирять в холодіну таку? У ванній сьодні помиюсь. Сина привела — тричі сидів уже, може, ума добавиться.

— Політики в сімейних трусах — не дуже естетичне видовище. Не переношу це, тому цього року купаюся в селі Старі Безрадичі, що під Києвом. Там дача моїх друзів, — каже 44-річна акторка Ольга Сумська. — Уже втретє пірнали з чоловіком Віталієм Борисюком та старшою донькою Антоніною. Молодша Анічка ще не насмілилася зайти у воду.

Зараз ви читаєте новину «Моржі випили 300 літрів чаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути