середа, 16 січня 2013 00:45

Милом із перцем чистять п'яти

— Дружина Жозефіна каже, що я весь пахну милом, — говорить француз Моріс Гарган, 54 роки. — Після робочої зміни на заводі пахне моя спецівка, шкіра і волосся. Не пам'ятаю, коли востаннє я користувався парфумами. Залежно від лінії, на якій працюю, я пахну лавандою або персиком, мандарином або виноградом.

Моріс 30 років працює на миловарному заводі в Марселі.

— Виготовляти мило в Марселі почали ще в XVII столітті, але тепер завод на межі банкрутства. Після кризи 2008-го ми почали випускати вдвічі менше продукції. Залишилися тільки ті партії, які мають найбільший попит.

Мило виготовляли ще в стародавньому Шумері та Вавилоні за 2,8 тис. років до нашої ери.

— Одна з легенд пов'язує виникнення мила з горою Сапо, на якій у Стародавньому Римі спалювали туші принесених у жертву тварин. Біля підніжжя гори протікає річка Тибр, де постійно прали одяг. Вода в річці починала пінитися та добре відмивати забруднення завдяки попелу і жиру спалених тварин.

У середньовіччя мило робили з козиного або бичачого жиру з домішкою золи бука.

— Мило було на ціну золота. Навіть членів королівських родин мили ним лише два рази в житті — після народження і перед весіллям. Бідняки, коли милися, користувалися бобовим борошном, клеєм, пемзою, ячмінною закваскою та глиною. Потім навчилися робити мило з меду, клею, глини, жовчі і тваринних жирів.

Першими його почали виготовляти аптекарі й парфумери. Кусок мила міг коштувати як три місячні зарплати. Багачі, які шкодували грошей на мило, поширювали чутки, що воно шкідливе і ним треба митися тільки людям зі шкірними хворобами. Найкориснішою для прийняття ванни вважали глину. Нею мастили все тіло, а потім відмивали або відлущували із брудом. Після глиняних процедур людина довго не пітніла. Дехто мився золою й відварами з трав.

Монополію на виробництво мила тримали два міста — Неаполь і Марсель.

— У Марселі вперше 1850 року випустили шмат мила, який на 72 відсотки складався з нафти. Щоб зробити його дешевшим, фабрики вводили в склад мила тальк, картопляну муку, яйця і цукор. Здешевило виробництво мила додавання кальцинованої та каустичної соди. На кожного європейця вже тоді припадав понад кілограм мила на рік. Раніше тверде мило варили з яловичого, баранячого і кінського жиру, додавали свиняче сало, китовий і риб'ячий жир, рослинні олії. Людям, які варили мило, забороняли ночувати під одним дахом із родичами, щоб секрет виробництва не довідалися бідняки.

Француз 52-річний Жерар Пеньоль і його син Себастьян, 28 років, відкрили в Марселі крамницю з милом і косметикою ручної роботи.

— У XVII столітті жінки купували мило, щоб укласти волосся, — говорить Жерар. — Липка маса легко наносилася й висихала на локонах і начосах. Але з такими зачісками жінкам не можна було попадати під дощ. Якщо дама змокла перед бенкетом або балом, приїжджала на урочистості з купою густої піни на голові.

У кого шкіра від мила пересихає, радить готувати його самостійно.

— Натріть дитяче мило на тертці, розтопіть у мікрохвильовці або на водяній бані. Додайте відвар із трав, кокосову олію, мелену каву і терті горішки. Улітку раджу користуватися милом із корицею, гвоздикою або чорним перцем. Воно тонізує шкіру, добре відчищає п'яти і виводить мозолі. Узимку краще використовувати мило із екстрактом жасмину, гарденії, ірисів і хризантем. Вони найкраще живлять пересохлу від морозів шкіру.

1041

долар коштує кілограм найдорожчого мила у світі "Кор", яке випускає американська компанія "Планк". До його складу входить серицин — шовковий клей, який захищає шкіру від ультрафіолету, протигрибковий жир із панцира краба, чотири види колагену для еластичності шкіри і срібло, що має антибактеріальну дію.

 

Від господарського мила з'являються вугрі

— Не все мило корисне, — каже київський дерматолог Дмитро Хорощак, 38 років. — Господарським не можна митися взагалі. Антибактеріальне варто використовувати тільки двічі-тричі на місяць, після відвідин лікарні чи контакту з хворими родичами. Воно вбиває не тільки погані, а й хороші бактерії.

Якщо маєте здорову шкіру, то користуйтеся гігієнічним і туалетним милом. Вони не подразнюють шкіру. Гігієнічне раджу людям із жирною шкірою, бо воно трохи сушить. Господарське містить багато лугу. Від нього з'являються вугрі, може випасти волосся, передчасно старіє шкіра. Не раджу ним мити тіло і голову.

Гліцеринове мило зм'якшує й зволожує, вазелінове залишає захисну плівку, яка охороняє шкіру від пересихання. Медове — омолоджує, дігтярне — помагає при висипі й дерматитах.

 

Зараз ви читаєте новину «Милом із перцем чистять п'яти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути