вівторок, 20 вересня 2016 05:00

Миколі Максименку осколок потрапив в око
3

Картини житомирського художника Миколи Максименка є в музеях України, Японії та Франції
Фото: ФОТО З САЙТА WWW. zhitomir.info
Нельсон Давидян
Мері Мессей

19 вересня дев'ятини справили за художником 91-річним Миколою Максименком із Житомира.

— У 1930-ті роки, тікаючи від голоду, батьки переїхали до Магнітогорська. Там я вчився і закінчив школу. Там написав свою першу роботу, — розказував Микола Антонович. — Мама послала набрати воду в рівчаку. Я узяв відро, а там саме зацвіло латаття. Увесь рівчак і берег стали яскраво-жовті. Це був мій перший пейзаж.

1941-го подався добровольцем на війну. Служив розвідником на фронті. Коли пішли в розвідку, неподалік вибухнув снаряд і осколок потрапив в око. Його Микола Антонович утратив назавжди.

— Маленький осколочок не змогли дістати і він постійно болів на холод чи дощ, — говорив художник. — У день поранення дома зірвалася і впала на підлогу моя остання картина. В мами завмерло серце — зрозуміла, що сталася біда.

Роботи художника є в музеях України, Японії, Франції та на Кіпрі.

Із дружиною Ядвігою виховали дві доньки й сина.

Соломія НАУМЧУК

Коротко

У Кривому Розі 13 вересня прощалися з бійцем АТО 48-річним Ігорем Костенком. Він помер у лікарні від раку підшлункової залози.

2014-го пішов на фронт добровольцем. Служив у 42-му батальйоні територіальної оборони. Понад рік був зв'язківцем, виїжджав у гарячі точки — Краматорськ, селище Луганське Донецької області.

— Ще в зоні АТО Ігор почувався погано. Скаржився на біль у грудях. Йому було важко дихати. Але залишався служити, — розповідають товариші покійного. — Лікарі довго не могли визначитися з діагнозом. Підозрювали в нього проблеми із серцем.

66-річний Нельсон Давидян, тренер чоловічої збірної України з греко-римської боротьби, помер у Києві 11 вересня. Він був дворазовим чемпіоном Європи та світу, срібним призером Олімпійських ігор 1976 року.

Син Давидяна 35-річний Андронік теж займається греко-римською боротьбою. Має звання майстра спорту.

10 вересня загинув 6-річний хлопчик біля станції Демидівка Жмеринського району на Він­ниччині. Його розчавив пасажирський потяг №62 Кишинів — Санкт-Петербург. Дитина гралася на залізничних коліях.

— Поліція годину шукала батьків загиблої дитини. Вони жили в лісопосадці недалеко від місця трагедії. Ночували у звичайній палатці, — розповідає Анна Олійник, керівник прес-центру обласної поліції. — Окрім загиблого, у них ще п'ятеро дітей. Це — роми. Приїхали із Закарпаття.

Американка 5-річна Мері Мессей померла через кілька годин після власного весілля.

— Батьки неофіційно видали дівчинку заміж, бо таким було останнє бажання невиліковно хворої, — кажуть свідки шлюбної церемонії. — Дівчинка дружила з 6-річним Демієном. У січні Мері захворіла на муковісцидоз. Хвороба, ускладнена хронічною пневмонією, довела дитину до смерті.

Зараз ви читаєте новину «Миколі Максименку осколок потрапив в око». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути