вівторок, 10 квітня 2012 05:00

Михайло Копинець 50 років не бачив матір

Автор: Фото: Сніжана РУСИН
  Михайло Копинець щоранку читає новини в інтернеті з ноутбука, виписує газети зі Штатів. Живе з племінницею Магдалиною у селі Буштино на Закарпатті
Михайло Копинець щоранку читає новини в інтернеті з ноутбука, виписує газети зі Штатів. Живе з племінницею Магдалиною у селі Буштино на Закарпатті

88-річний Михайло Копинець із села Буштино Тячівського району Закарпаття шість років тому повернувся в Україну. 50 років жив у США.

— Михайло Іванович щойно встав. Учора допізна дивився "Свободу слова", — у суботу о 9.30 племінниця Магдалина відчиняє хвіртку.

Доки Михайло Копинець одягається, жінка ставить йому на журнальний столик чашку з водою.

— Тутешньої води пити не можу — потім пару днів шлунок хворий, — каже Михайло Іванович. — Тому купую фільтровану або чай заварюю.

Надпиває з чашки.

— До Америки потрапив 1949-го. Втікав від радянського режиму, бо був свідомим українцем. У Хустській гімназії згуртувався ще з двома односельцями. Зустрічалися, розмовляли про Україну, обговорювали українські книжки. Мого однодумця вирахували угорські жандарми. Арештували й катували, аби видав товаришів. Коли мене затримали, відвезли до Мукачевого у палац Ковнера, де тримали всіх арештантів. Під нігті засували голки, били по плечах. За півроку відпустили, але в гімназію мене вже не прийняли.

1945-го вступив до вишкільного табору УПА.

— Двоюрідний брат служив у чехословацькому війську. Якось каже: "Наша армія покидає Закарпаття. Ходи з нами до Праги". Так я опинився у Чехословаччині. Звідти виїхав до Німеччини.

У Мюнхені познайомився з майбутньою дружиною Василиною Гаврилко. Вона теж утікала від радянської влади. Зв'язалися з нью-йоркським адвокатом на прізвище Гаврилко. Він вислав їй посвідку, що вони є родичами. Так Василина виїхала до Штатів. Через рік забрала мене.

Працював на автозаводі "Форд" у місті Детройт. Але недовго, бо робітники застрайкували, а ще почалася війна в Кореї. Я мусів записатися до війська. На фронт не потрапив, тільки працював зв'язковим, бо добре знав азбуку Морзе. 1951 року ми з Василиною побралися. Переїхали в Нью-Йорк, я пішов учитися на економіста. Отримував 150 доларів стипендії. Народилися сини Богдан та Іван.

За Союзу татові й мамі казали: "Кличте сина з сім'єю назад. За те будете мати винагороду". Але батьки відмовлялися.

В Україну Михайло й Василина приїхали 1991 року.

— Коли почули по телевізору про розвал Союзу, купили квитки на літак. Приїхали до Буштина. Мама мала на той час 96 років, була згорблена, але я її впізнав. А батько помер перед тим за п'ять років.

2006-го не стало дружини Василини.

— Мала Альцгеймера. Мене й синів упізнавала, але не розуміла, де вона, який сьогодні день. Думав, що не переживу її смерть. Вирішив повернутися на Закарпаття, бо в Америці такі, як я, переїжджають до старечих будинків. Пенсію щомісяця мені пересилає син Богдан. Я щороку у квітні літаю до Америки здати декларацію, бо я є громадянином США.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Копинець 50 років не бачив матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути