пʼятниця, 05 лютого 2016 07:55

Мідний комп'ютер Анатолій Бондаренко зробив вручну

— С 8 лет занимался в авиамодельном кружке. Уже тогда хотел стать сумасшедшим профессором, иметь мастерскую. В 2010 году решил осуществить свою детскую мечту, — каже киянин 39-річний Анатолій Бондаренко. З металу, дерева і скла виготовляє годинники, телефони, комп'ютери.

Шість років тому Анатолій Бондаренко працював заступником директора в будівельній фірмі.

— Отримував велику зар­платню. У якийсь момент зрозумів, що мене не тішить перспектива все життя займатися сантехнікою і кондиціонерами, — розповідає. — На роботі не розвивався, став собі нецікавий. Вирішив звільнитися. Колегам сказав, що виготовлятиму годинники. Тоді носив зроблений власноруч. Годинник був перший, тому трохи корявий. Співробітники дивилися на мене, як на ідіота.

Після звільнення Бондаренко відкрив точку на ринку поблизу метро Петрівка.

— Торгував заводськими годинниками і власноруч зробленими, — продовжує Анатолій. — Пішов працювати на базар, бо хотів зрозуміти, що подобається людям. Перший годинник продав за 150 гривень. Саме тоді в черговий раз подзвонив колишній начальник. Знову запропонував повернутися. Я сказав: "Уже не повернуся. Сьогодні продав свого першого годинника. Отримав від цього колосальне задоволення".

За чотири дні перший покупець знову підійшов до моєї точки. Сказав: "Ношу ваш годинник. Дуже щасливий, бо тепер усі звертають на мене увагу. Постійно питають, де такий купив".

Для виробів Анатолій використовує шкіру, латунь, мідь, бронзу, срібло, дерево та скло.

— Кілька років тому один чоловік замовив годинник для дівчини, — говорить. — Просив щось написати на циферблаті. Порадилися і зійшлися на слові "капець". Його дівчині годинник сподобався. За три тижні вона мені подзвонила, попросила про зустріч. У майстерні сказала: "Раніше ніколи це слово не вживала. А тепер воно стало паразитом. Постійно повторюю — це просто капець. Ви можете забрати напис?"

За пару днів зробив новий циферблат. Та дівчина кожні півроку приносить годинник на профілактику — почистити чи поміняти батарейки. Коли телефонує, каже: "Це Юля. Власниця годинника "капець".

Один чоловік замовив мобільний телефон. Майже місяць розробляв дизайн. Зробив за тиждень. За основу взяв модель "Нокіа". Заводський корпус викинув, а плату лишив. Клавіші, задню і передню стінки зробив із латуні. Її затонував у чорний колір. Корпус прикрасив зірками, а на задній стінці за склом розмістив металевий місяць. Він постійно крутиться в різні боки. Недавно замовив мобільний для дружини. Такі апарати хочуть мати люди із грошима — балуваний народ.

Ціни на вироби Анатолія Бондаренка починаються від 1000 грн. Стільки коштує найпростіший годинник.

— Найбільший гонорар отримав за комп'ютер для кабінету бізнесмена, — говорить майстер. — Із міді зробив монітор і клавіатуру. Кожну кнопку виготовляв вручну з металу. Літери й цифри наносив методом гравіювання. Монітор важить 15 кілограмів. Над комп'ютером працював півтора року.

Зараз ви читаєте новину «Мідний комп'ютер Анатолій Бондаренко зробив вручну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути