вівторок, 19 квітня 2016 05:05

"Мав 120 гривень на день. Ото щасливі дні були"

Автор: Денис Скриль
  Світлана Горьова та Ігор Вальховський стоять у парку в центрі Полтави.  Живуть там просто неба на милостиню
Світлана Горьова та Ігор Вальховський стоять у парку в центрі Полтави. Живуть там просто неба на милостиню

— Познайомилися п'ять років тому в притулку для безхатченків. Ігор був за головного. А я тільки прийшла поселятися. Зразу здружилися. Хто б міг подумати, що це переросте в любов, — розповідає 46-річна Світлана Горьова. Два роки живе в цивільному шлюбі з Ігорем Вальховським. Він на 24 роки старший за неї.

Світлана з чоловіком стоять біля Свято-Успенського собору в центрі Полтави. 70-річний Ігор Ілліч щодня просить тут милостиню. Він в окулярах, капелюсі й сірому піджаку. Спирається на ціпок. Світлана — на лижну палицю. Вона у в'язаній шапці, поверх кофти накинула жилетку. Одяг в обох старий, чистий. Зимові чоботи — в пилюці.

— Зранку вдягаюся в чистеньке. Все-таки до людей іду, — каже чоловік, поправляє капелюх. — Скільки дадуть грошей — і тому радий. Ще здаю макулатуру й пляшки. Але то копійки. Кілька років тому працював підсобником на ремонті собору. Мав 120 гривень на день. Ото щасливі дні були.

Пара спускається до Білої альтанки за 200 м від храму. За нею — крутий обрив, далі — галявина з кущами й деревами. На ній безхатьки облаштували собі помешкання. Тут живуть два роки. На землі — збиті дошки з широкими матрацами. Накриті старими шерстяними покривалами. Між деревами на мотузках сохнуть светри, штани, білизна. Навпроти — цегляна пічка, зверху стоїть закопчена турка. На невисокому столику — літрові банки із супом і кашею. Їжу дають у соборі.

— Свєту спочатку за доньку сприйняв. У мене син її віку, — продовжує Ігор Ілліч. — Але поступово розгледів у ній господиню — і нагодує, і речі випере. Приємно повертатися додому і знати, що хтось чекає. Для мужика це дуже треба.

Вредний маю характер, але і вона — запальна. Раніше серйозно ревнував. Бувало, попадало їй. Раз із кумами пішла в парк гуляти і не сказала. Прийшлося провчити — відлупцював. Зараз усе спокійніше.

Світлана запалює дрова в пічці, аби розігріти обід.

— Люблю варити плов для Ігоря. Не завжди є м'ясо, замінюю на овочеву засмажку. Моя робота — мити посуд, речі складати і спати. А Ігор трудиться, — всміхається Світлана. В неї немає кількох передніх зубів. — Нам пропонували жити в соціальному центрі. Не хочемо. Любимо природу. В лісі багато білочок, приходить кіт у гості. А влітку — на річку. То святе. Відпочиваємо на пляжі, співаємо пісні.

Взимку пара живе в потягах. Їздять містами області.

— Часто контролери просять вийти. Тоді віддаємо останні гроші на квиток. Бо де ж сховаєшся? На вокзалі довго не переб'єшся, — говорить Світлана. — Бісить, коли називають бомжарою. А я — просто знедолена людина. Недавно бухі мажори прийшли, заставили присідати, сміялися з нас. Поліцейські гарно ставляться, не ганяють. Інколи заступаються. Відбили нас від шайки малолєток, які кидалися камінням, петардами, матюкалися. Не просимо любові чи розумінняv, аби лиш не чіпали, — жінка витирає сльози. — Боюся кожного шороху. Від людей самі неприємності. Це ще одна причина, чому ховаємось у кущах.

Починається дощ. Ігор Ілліч натягує між деревами мотузки, чіпляє плівку, аби сховатися.

Брат вигнав із квартири

Батьки Світлани Горьової мали дві квартири — одно- і трикімнатну. Коли померли, брат вигнав її. Була заміжня. Дітей не має.

Ігор Ілліч народився в ­Полтаві. 2-річним із батьками виїхав у місто Вятка ­Кіровської області Росії. Має двох синів. Старший живе в Харкові, менший — у Вятці. З ними інколи зідзвонюється. 2005-го приїхав у Полтаву. Паспорт загубив. Через це не отримує пенсії.

— Найголовніше для нас — відновити паспорти. Без ­бумажки — ти букашка, — додає Світлана. — Мій уже доробляють. Поміг соціальний центр. Якщо Ігор ­отримає свій — матиме пенсію. Тоді поїдемо в якесь село, попросимо ненужну хату, ­ремонтик зробимо. ­Одружуватись не плануємо. В такому віці воно вже не треба.

Зараз ви читаєте новину «"Мав 120 гривень на день. Ото щасливі дні були"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути