Ексклюзиви
вівторок, 17 травня 2016 07:35

"Люблю українські страви. Але до борщу додав би макаронів"

Автор: Леся Межва
  Італійського художника Вітторіо Джакомі з українською заробітчанкою Галиною Закалою познайомили друзі. Жити вирішили в Україні
Італійського художника Вітторіо Джакомі з українською заробітчанкою Галиною Закалою познайомили друзі. Жити вирішили в Україні

10 років мешкає у селі Бишкові Жовківського району на Львівщині італієць 74-річний Вітторіо Джакомі. Входить у сотню кращих художників Італії. Переїхав сюди, коли одружився з українкою Галиною Закалою, 47 років. Вона працювала за кордоном.

Триповерховий дім подружжя — найяскравіший у селі, світло-рожевого кольору. Галина зустрічає неподалік автобусної зупинки.

Будинок усередині перепланований. Замість горища — кілька кімнат, збоку — прибудова на рівень нижче від входу. У кімнатах багато картин Вітторіо. Господар приносить каву в маленькому горнятку.

— Макарони й каву купляємо тільки італійські. Там три мої сестри на заробітках, вони передають, — каже жінка. — Вітторіо день починає з кави, отакої маленької. Про нашу у великих горнятах каже, що то брудна вода. Дивується, що українці зранку снідають. Пояснюю, якби мій середущий син Іван зранку не наївся, що би з нього стало до обіду? Працює на будівництві.

— Люблю українські страви. Але до борщу додав би макаронів, — перебиває італійською Вітторіо. Здогадався, що говоримо про їжу. Галина пере­кладає.

Галину та Вітторіо познайомили спільні друзі в Італії.

— Якось домовився про зустріч із другом. Він прийшов із коханою-українкою. Та привела подругу Галю. Я був удівцем. Вона теж одинока, — розповідає художник. — Галя була сумна й залякана. Мені захотілося її обняти і піклуватися ­про неї все життя.

До нашої зустрічі мав 2 тисячі жінок. У молодості був дуже красивий, — приносить чорно-білі фото. На них він із довгим волоссям. — Галя не подібна на жодну з них. Скромна, нічого від мене не вимагала. Наступного разу зустрілися в ресторані. Запросив танцювати. Навіть обняти себе не дозволила. Вона багато пережила, я це відчував. В Італії прожили три роки. Потім вирішили переїхати в Україну. Тут чудова природа, спокій. Гарно малювати. Та й з італійською пенсією жити вигідніше.

Галина приносить онука 8-місячного Вітторіо. Назвали на честь чоловіка. Він сплескує в долоні, цілує дитині руки. Малий сміється. Хлопчик — із двійні. Сестричка Марія спить у сусідній кімнаті.

— Збоку ніхто би й не сказав, що то йому нерідні онуки. Настільки їх любить, — киває Галина на італійця. — З ним відчула себе потрібною. Нещодавно у мене піднялася температура. Розпереживався, до всіх дзвонив. Сусіди поприбігали. Думали, у мене якийсь серйозний приступ. Піду до сусідки по молоко, він уже хвилюється, дзвонить, ревнує. Це перший чоловік у моєму житті, який робить щось для мене. Коли влаштовували сину Іванові весілля, Вітторіо дав гроші. А рідний батько навіть на святкування не прийшов. Спився. Живе в моїй хаті. Цей будинок купили, коли приїхали з Італії.

Вітторіо зривається з крісла, жестами просить іти за ним. Показує картини у стилі поп-арт — вирізані серця з різних матеріалів, замальовані або обпалені фотографії. У кожній кімнаті картина з губок для миття посуду. Вони наклеєні на основу, взяті в рамку.

— Цим я хочу показати силу людських відкриттів, знань, — пояснює художник. Завзято гортає італійські підручники та енциклопедії. Показує про себе статті. — Я все отримав від життя, був футболістом, моделлю, режисером, вивчив філософію. В Україні мені гарно живеться. Село чудове. Бракує хіба аптеки й Парижа. Щоранку пробігаю 5 кілометрів. Малюю, читаю, виходжу на зв'язок з італійськими друзями. Бавлюся з дітьми, працюю в студії. Бракує одного — знання мови. У моєму віці її важко вчити.

— На закупки ходжу в магазин. Раніше за євро міг скупитися. Зараз треба кільканадцять, щоб наповнити торбу. Маю всього вдосталь, бо живу на італійську пенсію. А як виживають українці на 1200 гривень, не розумію. Ось прийшли рахунки на газ — 5,5 тисячі гривень за місяць. В Італії я би теж заплатив півпенсії за комунальні — 600 євро. Але ж не п'ять пенсій, як мусять українці. Проте ми в Італії вважаємо, що багатий не той, хто має машину і квартири. А той, хто має власний клаптик землі. Тому українські селяни — дуже багаті.

Вітторіо пропонує пройтися селом до студії. Люди кивають італійцю головою, він вклоняється у відповідь. Студія — це частина старого приміщення поряд із магазином і баром. Кілька років тому, на 8 Березня, подарував його Галині. Спочатку мала тут магазин. Потім стало нерентабельно.

У студії старі стіни й підлога. Багато композицій із відходів — пластикових пляшок, шматків фанери, губок, лотків з-під яєць. Свої картини Вітторіо Джакомі продає на батьківщині. Ціна однієї сягає 50 тис. євро. В Україні таких грошей за них не дають.

— У мистецтві чоловіка не розуміюся, мені до того байдуже. Знаю одне: дві картини продали — і купили будинок.

Зараз ви читаєте новину «"Люблю українські страви. Але до борщу додав би макаронів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути