четвер, 20 грудня 2012 00:45

Крокодилу Васі пащу замотують скотчем

— Заберіть його від мене! — кричить одна з працівниць тераріуму в столичному дельфінарії "Немо". Тримає на колінах 2-метрового нільського крокодила Васю. У його вольєрі міняють воду, тому рептилію на годину випустили на волю. Тварина спокійна, не ворушиться. Паща заклеєна синім скотчем.

— Та он сам в шоке от того, что случилось. Лежит себе и никому ничего не делает, — каже тутешній працівник 19-річний Сергій Сереб'яков і забирає крокодила. — Щоб його зловити, ми накинули петлю на пащу, потім зажали її руками. М'язи на відкривання в крокодилів працюють значно повільніше, ніж на закривання. То встигли міцно заклеїти скотчем. Відкрити рота сам не зможе. Такий може відкусити палець як мінімум. Руку відгризти не зміг би, бо людина для нього завелика здобич. У воді може лише втопити. Наїдаються двічі на рік, решту часу голодують або перебиваються рибою. Всіх людей сприймають за шматок м'яса. По суші догнати не встигне, бо він не зробить більш як п'ять швидких рухів за хвилину. Має лише швидку реакцію у воді, й то за рахунок неочікуваного стрибка. А якщо вдарить хвостом — фінгал на два місяці забезпечений. Перевірено на собі.

Окрім крокодила Васі, в тераріумі "Немо" живуть чотири змії, ігуани, хамелеони, жаби, павуки та жуки. З них відвідувачі найбільше полюблять ігуану Жоріка. Серед рептилій він найдобрійший та найбезпечніший, тому з ним найчастіше фотографуються.

Знятися із ігуаною просить жінка років 40. Привела до тераріуму 10-річну доньку. Коли бере тварину на руки, та дряпає їй шию й заплутується у волоссі. Фото не виходить.

— Жорік погано поводиться, — Сергій пускає рептилію назад до вольєра. — Любить, коли гладять йому шию. У них на шиї та щоках багато рецепторів, тому шаленіють, коли їх пестять.

— Усе одно він така лапочка. Хочу додому собі купити якусь рептилійку. Певно, почну з хамелеона, — розказує відвідувачка.

— Додому такого гаврика брати не треба. Він дробить панцири комах, то кусається неслабо. До речі, хамелеони не маскуються зміною кольору, як багато хто каже. Для них це вираження емоцій. Якщо сидить зелений — йому все одно. Коли лякається, стає жовтий. Як починає роздуватися, а забарвлення тіла стає контрастним — значить, злиться. Радість проявляє досить рідко. Тоді робиться оранжевим.

У тераріумі сидять павуки-птахоїди. Вони чорні й волохаті. Поміщаються на людській долоні.

— Це одні з найотруйніших павуків у світі. Колись мого товариша після укусу паралізувало. Навіть рота не міг відкрити. Через два тижні параліч минув, але наступні півроку терпли руки, кисті й гомілки. Раз на день була рвота, з'явилися проблеми з серцем, диханням, тиском і печінкою. Ці симптоми особливо проявляються після вживання горілки чи коньяку.

— Жаби-рогатки завбільшки як звичайні, але вони найстрашніші хижаки. Без проблем можуть з'їсти змію, мишу та іншу жабу. Хватка щелеп, як у бульдога. Тому 2-метрову змію зжере легко. Спочатку хапає її голову. Коли змія здохне, починає їсти. Харчується нею з місяць. Доки дійде до хвоста, він може загнити. Людину не з'їсть, а от синця на руці залишить нормального.

Під лампою гріється 1,5-метровий королівський пітон. У його тераріумі поїлка з водою і товста гілка, яку облили окропом, щоб не залишилося дрібних кліщів.

— Це один із найбезпечніших пітонів у світі, кусає рідко та дуже лякливий. Коли йому загрожує небезпека, скручується в м'яч і ховає голову. Через це його ще називають пітон-м'яч. Любить тепло, тому температура в його тераріумі не буває нижче 28 градусів. Харчується розмороженими лабораторними мишами. Їсть раз на тиждень, — Сергій вішає пітона собі на шию. — Людина для пітонів, змій і вужів — як інопланетянин, вони нас бояться. Тому жодна змія, окрім гігантських 200-кілограмових пітонів, не сприймає нас за їжу. Вкусить лише для самозахисту, якщо наблизитися до неї менш як на метр.

В Україні є три види отруйних гадюк: степова, лісова і чорна. Людина може померти від алергії на якийсь із компонентів зміїної отрути. Відсмоктати її нереально, бо за 3 хвилини кров розносить яд по всьому тілу. Краще вирізати місце укусу. Колись один із російських учених, якого габонська змія вкусила за палець, відрізав його і залишився живий. Протиотруту пити — то казка із серії про Індіану Джонс. Вона діє лише на 10 відсотків. Укус решти гадюк, що водяться в Україні, — це глибокі подряпини й усе.

Вхід до тераріуму коштує 30 грн. Дітей до 5 років пускають безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Крокодилу Васі пащу замотують скотчем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути