середа, 20 червня 2012 07:15

Кішка врятувала будинок від пожежі

— Це не просто кішка — це наша охорона. Собаки від неї тікають. Ріп'яшка звуть. Вона цей будинок від пожежі врятувала. Ви на її очі подивіться. У комп'ютер таку заставку поставити — ні один вірус не загляне, — каже художник-графік Наталія Смага.

Вона торгує біля будинку 34в на столичному Андріївському узвозі.  Продає глиняні дзвоники. Гладить сіру кішку з яскраво-зеленими очима. Тварина сидить у коробці з пінопласту під яткою. Перед нею стоїть маленька відчинена скринька з написом "Люблю красную рыбку". Там лежать паперова 1 грн та 50 коп.

— У цьому будинку майстерні Спілки художників розташовані, — пояснює Наталія. З пакетика видавлює у годівничку корм "Кітікет". Кішка починає їсти. — Тричі його підпалювали. Говорять, торік цей будинок викупив Табачник — Дімітрій которий, міністр. Коли ремонт Андріївського робили, сюди не ставилися лєса. Ми робітників запитали, чи будуть вони нам фасад поновлювати. А вони кажуть: "Ні, бо то будинок приватний".

Дерев'яну двоповерхівку звели у ХІХ ст. Перший поверх закрили банером із зображенням відреставрованого фасаду будівлі. Біля дому на тротуарі в два ряди стоять столи з крамом: сувенірами, кухлями, біжутерією.

— Уперше восени 2007-го дах із двох сторін підпалили, —  розказує Наталія. — То Ріп'яшка так орала, що художники, що тут жили, через коридор почули, наче ріжуть когось. Прокинулися — на вулиці зарево: якраз перший сніг падав і все рожеве було. Викликали пожежників, потушили. Усі живі — дякувати Ріп'яшці.

— Спеціально будинок гроблять, щоб аварійним признати, — запевняє жінка, яка торгує по сусідству. — Вперше підпалили осінню, щоб зиму постояло і стало "ветхім". Кусок стіни згорів і дах. Художники на зиму позакривали будинок клєйонками — аби не позатікало.

За офіційною версією, перша пожежа сталася через несправну проводку. У грудні того ж року будинок знову підпалили — пляшку із запалювальною сумішшю кинули у вікно на першому поверсі.

— О пів на третю ранку спимо, коли чуємо дзвін розбитого скла. І в сусідню кімнату щось упало. Кажу: "Ніна, злодії!" — згадує свідок другої пожежі Людмила. Продає дерев'яні сувеніри. — Ми тоді на ніч залишалися тут, сторожувати будинок. Дим ядучий пішов. Подзвонили в пожарку, в міліцію. Пожарка приїхала через 9 хвилин, міліція — через 40.

У вересні 2008-го будівля знову спалахнула. Пожежників викликав охоронець сусіднього банку. Він побачив, що з-під даху йде дим.

— Останні роки, слава Богу, не підпалюють. Тут у нас люди знамениті: доценти, кандидати наук, мистецтвознавці. То вони через свої зв'язки узнавали, що років три-чотири нас ніхто чіпати не буде.

Кішка доїдає корм.

— Ріп'яшечка тут живе з осені 2000-го, відколи народилася. Тут її маменька жила Марися, старенька вже була. Ріп'яшкою назвали, бо як проходиш мимо — то за всіх хапалася. Одну лапу відірвеш — вона другою чіпляється. З тих пір ночує в майстернях. Ця порода, короткошерста блакитна — єдина, що на пацюків і вдень і вночі кидається. Люди зранку ящики з товаром зі сховища виносять, 5 хвилин — і вона вже мишку з ящика витягує. 2004-го такого пацюка задавила, як сама важить.

— Працівники ресторану "Два зайці" їй м'ясні обрізки завжди приносять. Вона перебірлива. Іноді понюхає й біжить від цього м'яса подалі. Торік годували її червоною рибкою. Китайські туристи тут фотосесію зробили. Довго дивувалися, що котів в Україні так годують.

На День незалежності у 2009 році кішка заробила 25 грн.

— Щодня по 5-6 гривень за день має. Учора 2,5 гривні. Якось до Кузьми Скрябіна в кліп попала, вони на Андріївському його знімали. На відео кішка дорогу перебігає.

Зараз ви читаєте новину «Кішка врятувала будинок від пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути