Ексклюзиви
середа, 16 листопада 2011 07:30

Інвалід Олександр Башта випробував нову модель літака

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернопільський інвалід Олександр Башта сідає в літак свого друга Андрія Рутецького, займає місце другого пілота. Зазвичай Рутецький проводить зліт і посадку, а на висоті керує Олександр
Тернопільський інвалід Олександр Башта сідає в літак свого друга Андрія Рутецького, займає місце другого пілота. Зазвичай Рутецький проводить зліт і посадку, а на висоті керує Олександр

— Яка різниця між веселим дельтапланеристом і сумним? У веселого мухи постійно між зубами застрівають, — жартує тернополянин 50-річний Олександр Башта. Він військовий льотчик. 19 років, після нещасного випадку, пересувається в інвалідному візку. Два місяці тому вперше знову сів за штурвал літака. Випробував модель, яку київські авіаконструктори розробили для льотчика-інваліда з Австралії.

— Інструктор каже: випускай закрилки. Беруся за ручку наді мною, прикладаю зусилля, і виходить, що сам себе піднімаю. Нормальна людина ногами впирається, а в мене тої опори нема. Вишу в повітрі й тримаюся лише за штурвал — на себе його тягну. Літак замість зайти на посадку дьорнувся вгору, — розказує він. — Після цього конструктори зрозуміли, що льотчика-інваліда потрібно міцно кріпити до сидіння.

Спілкуємося біля його садиби в тернопільському мікрорайоні Кутківці. За будинком альтанка та штучне озеро метрів 25 завдовжки. Господар із кавової банки кидає у воду коричневі кульки завбільшки як горошина. З води вигулькує півметрова біла рибина. Поряд крутяться кілька менших біло-червоних.

— Отой великий — Вася. Японський карп, йому 6 років. Оце морда, такого великого в Тернополі більше ніхто не має.

Після експериментального польоту Башта мріє про власний літак із ручним управлінням. Такий коштує 40 тис. євро.

— Грошей таких нема, то вирішив найти заможну людину, яка купила би собі. Буду йому інструктором, і сам літатиму.

Олександр Ілліч родом із Стрия на Львівщині. Жив недалеко від військового аеропорту. Вивчився на льотчика в Росії, працював у Єкатеринбурзі. З армії звільнили під час перебудови.

— Льотчики знайомі підказали, що в Тернополі в аеропорту є робота. Треба було два місяці почекати, доки старий льотчик на пенсію піде. Але невдовзі аеропорт фактично закрили.

Їздив торгувати в Польщу. Домовився про продаж парашутів-парапланів, які шили в Москві. Під час польоту на такому отримав перелом хребта, паралізувало ноги.

Мусив сісти у візок. Захопився тенісом. Брав участь у кількох турнірах у Європі та США.

— У кінці 1990-х запросили з напарником на чемпіонат світу в Барселону. В нашому "Інваспорті" сказали, що це дуже дорого, але додали: "Якщо ви не проти, щоб іще два наші функціонери з вами полетіли, — то гроші знайдем". Мені такий підхід противний був. Гроші найшли самі — трохи своїх, трохи помогла Федерація тенісу.

Останніми роками поновив заняття із дельтапланеризму. Літає на маленькому літаку з другом та партнером по бізнесу Андрієм Рутецьким. Вони виробляють меблі зі скла й металу — столики, тумбочки, підставки для телевізорів.

Нещодавно Олександр Башта вступив до партії "Батьківщина".

— Коли ще Богословська зовсім іншої пісні співала — був у списку "Віча". На останніх виборах до облради знайомий бізнесмен попросив піти в списку Єдиного Центру. Кажу йому: "Не з Балогою і не в нашому регіоні". Врешті він мене вговорив. Але я то кинув і пішов у "Батьківщину" — сам попросив, щоб мене записали.

Олександр Ілліч обдзвонює однопартійців. Увечері на своєму мінівені забирає їх у центрі міста та возить мікрорайоном роздавати городянам листи від Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Інвалід Олександр Башта випробував нову модель літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути