вівторок, 16 лютого 2016 00:25

"Мала третю стадію ожиріння. Важила понад 110 кілограмів"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Киянка Тетяна Шевченко сидить на рингу. Боксом займається два роки. Через щоденні тренування розійшлася з хлопцем
Киянка Тетяна Шевченко сидить на рингу. Боксом займається два роки. Через щоденні тренування розійшлася з хлопцем

— Залюбки зустрінуся з вами, — відповідає на мій лист 20-річна Тетяна Шевченко з Києва. — Але ­зараз їду на чемпіонат України з боксу. Вдома буду за ­тиждень.

На чемпіонаті у Кривому Розі Тетяна посідає третє місце. До столиці повертається кандидатом у майстри спорту. Боксом займається близько двох років. Заради нього кинула навчання в ­медуніверситеті.

Заходжу до клубу Української ліги єдиноборств ­"ВІЗАРД" у Києві. Зал тренувань знаходжу за глухим звуком ударів по грушах. Біля входу їх б'ють двоє хлопців. Тетяна Шевченко із тренером боксують на ринзі — вона атакує, він тримає удар. Після тренування спортсменка підходить до мене. Вона у синіх шортах і жовтій футболці.

— Мій улюблений колір — синій, — говорить. — На змаганнях усе має бути кольору твого кута — рукавиці, одяг. За результатами жеребкування завжди потрапляю до червоного кута. Тільки на тренуваннях можу одягнути синє.

Тетяна знімає великі сині рукавиці. Кладе їх у сумку такого ж кольору. Синім рушником витирає піт із чола.

— Я відмінниця, — розповідає. — Дев'ять класів закінчила з відзнакою. Одного вечора сиділа вдома. Думала, куди вступати. Мені ж подобається хімія, біологія. Пішла до Першого Київського медичного коледжу. Бюджетне відділення закінчила з червоним дипломом. Вступила до університету Богомольця на педіатрію. Провчилася більше місяця на бюджеті й кинула.

Вибрала спорт. Щоб бути хорошим фахівцем у медицині, потрібно покласти на це все життя. А я мала тренування. Поєднувати було важко. Намагалася не тренуватися — не виходило.

Цього року вступила до Університету фізкультури на факультет фізичної реабілітації. Думала, буде простіше. А це фактично — та ж медицина.

До 17 років Тетяна мала третю стадію ожиріння. Важила понад 110 кг. Щоб схуднути, займалася фітнесом, ходила до тренажерного залу 1,5 року.

— Вага прийшла в норму, — продовжує. — Стала шукати тренера, який зможе мене підготувати до спортивних змагань. Знайшла Андрія Мартинова.

— Та ось же ця людина, — киває на тренера. В іншому кінці кімнати він шукає щось за шафою. — Із дитинства подобався баскетбол. Була капітаном шкільної збірної. Попри зайву вагу, бігала всі чотири періоди в баскетболі без перепочинку.

Жіночий баскетбол — брудний вид спорту. Мені подобається грати із хлопцями. Там, якщо фолиш, отримуєш попередження. У жіночому ж це все робиться таємно — удар ліктем у живіт, м'ячем у ніс. Тому в боксі спочатку боялася, що знову буде брудно. Та в ньому порушити правила складніше, бо на рингу все видно.

На рингу не відчуваю ударів. Агресії теж немає — хіба спортивна злість. У боксі агресія не допомагає, а заважає. Озлобленість на супротивника не дає думати. Бокс — не вулична бійка. Потрібно не лише розумно вдарити супротивника, а й відповіді уникнути.

Мати Тетяни — медсестра. Батько — пенсіонер, працює у водоканалі.

— Спочатку батьки до мого заняття боксом поставилися нормально. Я стільки разів починала займатися різними видами спорту й кидала, що вдома на це уваги не звертали. Але коли позаминулого Різдва з'явився перший фінгал, у мами був шок. До нас прийшли гості, був хрещений із дружиною. Мама почала скаржитися їм на мене й бокс. Виявилося, дружина хрещеного любить цей вид спорту. У молодості мріяла займатися ним. Це була перша людина, яка допомогла вплинути на батьків. Часто зідзвонюємося з нею.

Під правим оком Тетяни Шевченко видно синець.

— Учора було дивно, чому люди в метро дивляться на мене. Потім поглянула в скляні двері і згадала про синець, — говорить вона. — Коли починала займатися боксом, мала хлопця. Хотіли жити разом, говорили про весілля. Якось він переконував мене пропустити тренування, щоб побути з ним. Так я прогуляла тижні два. Тоді зрозуміла: ні, так не можна. І ми розлучилися — я обрала спорт.

Раніше під час знайомства з хлопцями одразу казала, що займаюся боксом. Тепер, якщо цього не видно по обличчю, мовчу.

Перед змаганнями Тетяна тренується шість днів на тиждень уранці й увечері. Мріє здобути "золото" на Олімпійських іграх у Токіо 2020-го.

— Заняття займають весь мій час, усі думки. Засинаю — боксую, прокидаюся — боксую, — додає. — Нещодавно їхала в маршрутці зі знайомою й заснула. В мене рука смикалася. Знайома боялася розбудити мене на зупинці.

Готує з восьми років

Тетяна Шевченко працює репетитором із хімії, біології та математики. Готує учнів до вступу в коледж.

— Мені трапляються в основному хлопчики, і не найпростіші, — розповідає. — Один на уроці закутався у штору і сказав, що йому так зручніше вирішувати задачки. Але те, що злить інших викладачів, мене розважає. Коли пояснюю щось, згадую, як це було зрозуміло для мене.

У вільний час читає романи XIX–XX ст., готує.

— В дитинстві батьки завжди казали: всі вміють готувати, а ти — ні. Тому готую років з восьми. Якщо куховарю, витрачаю кілька годин. Має бути перше, друге, десерт. Моя фірмова страва — чизкейк.

Живе з батьками у приватному будинку на столичній Троєщині. Має двох собак і кішку.

— Приходжу вночі додому після тренувань і спілкуюся зі своїми собаками, — сміється Тетяна.

Зараз ви читаєте новину «"Мала третю стадію ожиріння. Важила понад 110 кілограмів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути