Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2017 05:35

"Ігор заховався за стелу. Тікали, хто куди міг"

Автор: Фото: надане Валентиною КОВАЛЕНКО
  Валентина Коваленко в себе в кабінеті, коли була головою Черкаської облради. На посаді протрималася дев’ять місяців
Валентина Коваленко в себе в кабінеті, коли була головою Черкаської облради. На посаді протрималася дев’ять місяців

— На черкаському Майдані творча інтелігенція гуртувалася на площі біля пам'ятника Шевченку. Піковою була ситуація, коли готувалися придушити виступи. Повідомили, що в Черкаси їдуть автобуси з "­тітушками". Чоловіки зорганізувалися перекривати міст на дамбі. Мій син Ігор теж там чергував. Була майже північ. Я зібралася їхати додому в Білозір'я (село біля Черкас. — ГПУ). Дорогою періодично говорила з сином по телефону. Потім дзвонить мені стривожено: "Мамо, ти не уявляєш, що тут робиться". "Беркутівці" під'їхали з середини міста і почали стріляти по наших чоловіках. Ігор заховався за стелу "Черкаси". Тікали, хто куди міг. Я повернулася і підвезла сина додому, — згадує екс-голова Черкаської облради 52-річна Валентина Коваленко.

Валентина Михайлівна — письменниця. Викладала на кафедрі української літератури та компаративістики в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Була доцентом.

— Хотіли з колегами зібрати великий студентський Майдан під стінами університету. Однак керівництво застрахало студентів. Їх зібралося небагато, — каже Валентина Михайлівна.

25 лютого 2014 року її обрали головою облради.

— Мої двері були відчинені для всіх. Говорила з людьми не лише в прийомні дні й години, — розповідає жінка. — Багато чого вийшло, але багато і не вдалося. Бо система продовжувала працювати. Доводилося відмовляти побратимам по Майдану у вирішенні їхніх питань. Нажила немало ворогів. Через це втратила викладацьку роботу.

Підтримала наших фермерів. У них олігархи намагалися незаконно відібрати землю. Через це пережила замовну інформаційну атаку. На одному з ранкових засідань облдержадміністрації мова йшла про молодих чоловіків-переселенців. Вони провокували конфліктні ситуації поміж нашого населення, вели аморальний спосіб життя. Я сказала, якщо вони молоді й повні сил, то мали б разом із нашими хлопцями відвойовувати українську територію. Але з мого виступу змонтували перекручене відео. Ви­йшло, що я пропоную всіх переселенців виселити назад.

У листопаді 2015 року депутати обрали іншого голову облради.

Зараз ви читаєте новину «"Ігор заховався за стелу. Тікали, хто куди міг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути