пʼятниця, 21 жовтня 2011 06:00

"Ходять з пальцями повикручуваними. І такі щасливі"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Віряни громади, яка називає себе ”Праведні католики”, моляться біля зруйнованої каплиці в Тернопільському центральному парку. Три тижні тому місцеві комунальники за підтримки спецпідрозділу ”Беркут” знесли каплицю. 10 днів тому зрізали бензопилою дерев’яний хрест
Віряни громади, яка називає себе ”Праведні католики”, моляться біля зруйнованої каплиці в Тернопільському центральному парку. Три тижні тому місцеві комунальники за підтримки спецпідрозділу ”Беркут” знесли каплицю. 10 днів тому зрізали бензопилою дерев’яний хрест

— Наші люди з руками поламаними ходять, пальці мають повикручувані. В тюрмі сиділи — і такі щасливі, бо разом з Ісусом терпіли. А ми з одною жіночкою зі Стрия тільки о восьмій вечора приїхали і на погром не встигли. Так жаль, що не маємо ні царапини, — розповідає 50-річна Ольга з міста Гошів на Івано-Франківщині.

Два тижні тому комунальники за підтримки "Беркута" знесли в Тернопільському парку каплицю невизнаної релігійної громади, що називає себе праведними католиками. Віряни 5 год блокували бульдозер — проклинали водія, кидалися під колеса, залазили в ківш. Десятьох забрали до міліції. Довкола розкидані розбиті металопластикові вікна, шматки бляхи, уламки цегли. О 7 год. ранку в п'ятницю біля дерев'яного хреста збираються зо два десятки людей. Переважно літні жінки в темних спідницях до п'ят. Кутаються в куртки, накинувши капюшони поверх хусток.

— Ми про ситуацію в Тернополі Папі інформацію передали. Надіємося, скоро розбереться, і Ватикан нас визнає, — каже Ольга.

— Ви що, думаєте, Папі про нас правду кажуть? — озивається худа літня жінка в окулярах. — Зараз усюди масони. І Гузар був масон, і в римо-католиків нунцій Юркович.

Дістають із сумок килимки, стають навколішки. Вмикають магнітофон, до полудня моляться під музику "Аве Марія". Хрестяться відкритою долонею.

— Проповідь священика! — гукає одна з жінок. Набирає номер на мобільному. Священик по телефону проповідує 20 хв. За кілька метрів слова розібрати важко, жінки підходять ближче, прибирають хустини з вух.

— Наш священик проповідує з монастиря, що під Тернополем. Як їхати на Заложці, то зразу біля дороги купол видно, — пояснює 64-річний Володимир. — Під монастир свою землю віддала одна вірянка. Але вона має іншу хату, де жити. Кажуть наша церква забирає в людей хати. То неправда. Я в Іспанії заробив 4 тисячі євро, то тисячу віддав сюди — мені видали чек. Всьо законно, офіційно.

У громаді сповідують культ Божої Матері. Її образок носять біля тіла. Вірять, як помруть — на воротах раю зустріне вона, молитви спрямовують до неї.

Найближча ортодоксальна церква — недобудований православний духовний центр Київського патріархату — за 300 м.

За храмом припаркований срібний "крайслер" настоятеля — отця Анатолія Зінкевича.

— Коли ще тих сектантів четверо було, я з одним із них говорив. Пояснювали мені, що сюди в парк переїхала Матір Божа із Джублика (місце паломництва на Закарпатті. — "ГПУ"). Як то переїхала? Їй що, тут квартиру дали? Пару жіночок розказують, що Богородиця з ними постійно говорить. Дає поради на всі випадки життя, навіть як їсти варити і скільки солі сипати. Треба поставити на цьому місці охорону, щоб не збиралися. Частину можна й примусово пролікувати.

62-річний Роман Дзвінка, військовий пенсіонер, набирає воду з джерела біля хреста. Несе 5-літровий бутель додому.

— Секта не секта, але вони нікому не мішали. Зробили ж добре — гарний парканчик, квіти. Якщо вже збудували, нащо ламати? Розкорьочили всьо і навіть не прибрали, — говорить він.

Щодня віряни збиралися біля знесеної каплиці під дерев'яним хрестом. 10 жовтня вночі комунальники знесли і його. Пробували вирвати із землі краном. А тоді відрізали біля основи бензопилою, перевезли і встановили на міському кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «"Ходять з пальцями повикручуваними. І такі щасливі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути