понеділок, 08 жовтня 2012 06:30

Діти-аутисти бояться малювати людей

  Малюнок дівчинки з дитячого садка ”Дитина з майбутнім” показують на виставці аутистів у музеї Київської психіатричної лікарні імені Павлова. Намальований олівцями, оздоблений рисом і горохом
Малюнок дівчинки з дитячого садка ”Дитина з майбутнім” показують на виставці аутистів у музеї Київської психіатричної лікарні імені Павлова. Намальований олівцями, оздоблений рисом і горохом

У музеї столичної психіатричної лікарні ім. Павлова вперше виставили на огляд 20 робіт дітей-аутистів віком від 2 до 6 років.

— Ці картини вони малювати листочками, крупами, нитками, руками і навіть ногами, — розповідає арт-терапевт дитячого садка "Дитина з майбутнім" 25-річна Анна Возненко. — Використання цих матеріалів допомагає відпустити злість, агресію і страх.

На виставці майже всі роботи виконані яскравими фарбами. На одній дівчинка годує травою козу, на іншій — риба з великими губами. Діти, які розвиваються нормально, використовують при малюванні не більше п'яти-шести кольорів. Як більше — це свідчить про емоційність і чутливість натури. Перевага синього кольору означає тривогу, червоного — агресію, чорного — депресію. Малюнок, виконаний простим олівцем, говорить про брак позитивних емоцій.

Анна дістає з папки аркуш, замальований чорним і темно-синім. Крізь фарбу видно контур чоловічого тіла.

— Аутисти бояться малювати людей. На уроці запропонувала через скло обмалювати фотографії чоловіків і жінок. Усі діти обведений контур повністю замалювали темними плямами. Бо контактувати із зовнішнім світом не хочуть. Аутисти не здатні нормально спілкуватися з іншими, але цілком щасливі, коли лишаються самі. Якщо з такою дитиною не працювати змалечку, вона виросте замкнена в собі, боятиметься дивитися в очі навіть своїй матері, не дозволятиме іншим торкнутися своєї руки або гладити по голові.

Часто зображують одне й те саме. Нового не сприймають. Можуть місяцями малювати крапки або палички. У побуті користуються одним стільцем, щодня носять той самий одяг.

— Є високофункціональні аутята і діти з глибокою затримкою розвитку. Перші навчаються в нас ізмалку, а другі приходять у 5-6 років. Новеньких спочатку навчаємо малювати кружечки і вирізати їх. Комусь знадобиться два-три тижні, інших доводиться вчити по півроку. Діти з аутизмом погано запам'ятовують речі, які їм здаються непотрібними. Щоб вони запам'ятали казку, кожну колізію в ній повторюємо тижнями. Натомість мають чудову механічну пам'ять. Можуть запам'ятовувати купу непотрібної інформації: номери сторінок в енциклопедії, кількість рядків на сторінці.

Про емоції їм треба розповідати. Коли кажу казку про ріпку, доводиться пояснювати, чому дід, який не зміг витягнути ріпку, розізлився. Щоб закріпити цію емоцію, малюємо її.

 

15

аутистів припадають на 10 тис. населення

 

Мікеланджело був аутистом

Діти-аутисти мають відсутній погляд і бідну жестикуляцію. Вони дорожать житлом, проте байдужі до родини. Часто затуляють очі або вуха долонями. Люблять виконувати одноманітні дії: годинами стукати ложкою по столі, вмикати і вимикати світло. Дуже перебірливі в їжі. Віддають перевагу продуктам, які бачать найчастіше.

— Аутизм розвивається у чутливих і вразливих малюків. Зараз стрес став хронічним, і таких дедалі більшає, — каже Наталія Стружек, директор столичного дитсадка "Дитина з майбутнім".

Рівень інтелектуального розвитку при аутизмі може бути різним, від глибокої розумової відсталості до геніальності. На аутизм різного ступеня страждали вчені Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон, письменник Джордж Орвелл, Герберт Веллс, художники Вінсент ван Ґоґ, Мікеланджело, Пабло Пікассо. Найвідоміший аутист сучасності — засновник корпорації "Майкрософт" 56-річний Білл Ґейтс.

 

Зараз ви читаєте новину «Діти-аутисти бояться малювати людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути