Ексклюзиви
субота, 03 березня 2012 06:00

Діти із синдромом Дауна пізно починають говорити

— Про діагноз доньки мені сказали вже після пологів. Тоді ж запропонували відмовитися від неї, — каже киянка 28-річна Людмила Короткевич.

Вона привела 4-річну Аню на заняття у столичний Центр раннього розвитку дітей із синдромом Дауна.

— Лікар переконував: "З хворою дитиною матимете одні клопоти. Краще залиште її, встигнете народити собі здорову". Лякав, що чоловік мене покине, коли дізнається про діагноз. Але мій ще в пологовому сказав: "Від своїх дітей нормальні люди не відмовляються. Ти дев'ять місяців доньку під серцем носила. Як її можна покинути?".

Людмила допомагає Ані зняти черевики й куртку.

— Вона майже не відрізняється від інших дітей. Півторарічною навчилася ходити, у 3 роки заговорила. Іноді картавить, але ми з чоловіком її завжди розуміємо. У садочок її брати не хочуть, бо там нема логопеда і психолога. В Ані більше друзів, ніж у мене. Діти у дворі тягнуться до неї.

— А папа прийде? — питає дівчинка.

— Папа на роботі гроші заробляє, — відказує Людмила. — Після заняття нас зустріне.

— Аня тата сильно любить, щовечора у вікно його виглядає. Прокидається дуже рано, щоб устигнути поцілувати на прощання.

На заняття прийшли шестеро дітей.

Логопед Оксана Кондратюк показує вирізану з картону букву "А". Тричі повторює її. Діти говорять тихо, часто називають не ту букву. Кожне слово викладачі супроводжують жестом. Коли говорять про кота, гладять однією рукою іншу, коли кажуть "зайчик" — показують руками вуха.

— Такі діти — візуали, 80 відсотків інформації сприймають очима, —  розповідає лікар. — Більшість пізно починають говорити, тому показують усе руками. Буває, що до 6 років не вимовляють жодного слова. А деякі вже у 2 роки щебечуть. Раніше вважали, що дітей із синдромом Дауна народжують жінки після 35 років. Тепер до нас із такими приходять мами і в 25, і у 18.

За 20 хв. калатає дзвоником, оголошує перерву. Діти дістають іграшки з коробок. Федір залазить на батут, стрибає.

— Федор Максимович, садись на стульчик, уже начинается урок, — каже синові киянин 35-річний Максим. Прізвище називати відмовляється. — Я працюю в театрі, не хочу розголосу. Федір у нас самостійний. Сам вибирає, які мультфільми дивитися і музику слухати. Як йому виповнилося два тижні, я в квартирі постійно включав класику. Тепер він розрізняє твори Моцарта, Баха, Чайковського і Шостаковича. Якось поставив йому "Танець з шаблями" Хачатуряна. Прокручував чотири рази, а малий ніяк не міг натанцюватися.

Приводить сина на заняття разом із дружиною. Сьогодні вона не прийшла, бо в театрі репетирує нову виставу.

— Федора беремо на вистави з півторарічного віку. Коли бачить маму на сцені, починає аплодувати. На свої вистави намагаюся його не брати. Він реагує на мій голос. Почує, що кажу щось на сцені, і починає відповідати.

Витирає синові ніс серветкою, фотографує на мобільний.

— Син привчив мене щоранку застилати постіль. Нічого не робитиме, доки не приберу її. Дуже любить мити посуд. Поки що часто б'є тарілки й чашки.

Легко закохуються й ніколи не зраджують

— У світі з синдромом Дауна народжується кожне 700-те немовля. Такі діти мають 47 хромосом у молекулі ДНК замість звичних 46. Через це в них характерна зовнішність, повільніше розвиваються, — пояснює київський лікар Олена Устименко. — 50 відсотків мають вроджені аномалії серця, шлунка і кишківника. Раніше вони жили до 40 років, бо ці захворювання не лікували. Зараз тривалість життя становить 60-65 років.

Вони легко закохуються й ніколи не зраджують, часто створюють сім'ї. Діти в таких родинах не народжуються, майже всі чоловіки із синдромом Дауна безплідні. У жінок вагітність закінчується викиднем або передчасними пологами.

У Штатах такі люди працюють офіціантами в кафе, ремонтують взуття. Їм вигідно доручати роботу, що потребує педантичного підходу — розкладати літературу в бібліотеці, розносити пошту. В Україні знайти роботу таким людям важко.

 

Зараз ви читаєте новину «Діти із синдромом Дауна пізно починають говорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути