вівторок, 19 січня 2016 07:20

Діаспора може замінити міжнародні кредити

— Якби кожен закордонний українець вклав в Україну 100 доларів, загальна сума сягнула б 1,2 мільярда доларів (30 мільярдів гривень. — "ГПУ"), — каже Крістіна Аврамченко, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень. Пропонує ввести в обіг облігації для діаспори. — Цього вистачило б покрити 40 відсотків дефіциту державного бюджету. Він 2016 року становитиме 75 мільярдів гривень. Це може замінити міжнародні кредити.

Українська діаспора налічує близько 12 млн осіб, за даними Міністерства закордонних справ. Експерти вважають, що наших заробітчан за межами батьківщини може бути 20 млн.

— Облігації — це цінні папери, які дають власнику право через кілька років повернути кошти з відсотками. Українці за кордоном зберігають заощадження на депозитах. Хоча в тамтешніх банках відсотки близькі до нуля. Облігації під 3–4 відсотки річних були б привабливіші. Для діаспорян це ще й можливість допомогти батьківщині в скрутний час.

Уперше діаспорні облігації як спосіб залучення коштів у державну скарбницю використав Ізраїль у 1950-х. Отримав за них $25 млрд. У 1990-х Індія залучила $11 млрд.

— Однак в Ефіопії такий проект провалився. Емігранти не підтримували уряд і не хотіли фінансувати режим, що змусив їх втікати з країни.

Щоб ми не пішли шляхом Ефіопії, Крістіна Аврамченко пропонує поширювати інформацію у ЗМІ через українські представництва за кордоном. Також — роздавати буклети в магазинах, де скуповуються вихідці з України.

— Треба роз'яснювати людям, які саме проблеми це вирішить. Уряд має гарантувати, що ці кошти використають на розвиток. Не "проїдять" і не повертатимуть ними старі борги.

2014 року наші заробітчани перерахували на батьківщину $2,2 млрд. Кожен десятий працездатний українець трудиться за кордоном. Найбільше — в Польщі, Чехії, Італії.

Зараз ви читаєте новину «Діаспора може замінити міжнародні кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути