вівторок, 25 грудня 2012 07:30

Дерев'яний велосипед натирає мозолі

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Організаторка виставки голландська дизайнерка Леоне Кюппен катається на дерев’яному велосипеді столичним торговельним центром ”Домосфера”. Такі ровери роблять із дуба й бамбука
Організаторка виставки голландська дизайнерка Леоне Кюппен катається на дерев’яному велосипеді столичним торговельним центром ”Домосфера”. Такі ровери роблять із дуба й бамбука

— Добре, коли люди пересідають з автівок на велосипеди. Та в Голландії це вже стало жахом — на 16 мільйонів населення припадають 19 мільйонів цих транспортних засобів. Уранці та ввечері на велосипедних доріжках неможливо проїхати, а про паркування годі мріяти, — каже голландська дизайнерка 42-річна Леоне Кюппен.

У столичному торговельному центрі "Домосфера" вона виставила 10 дизайнерських велосипедів.

— Найбільшу популярність у Голландії має так званий бабусин велосипед. Така модель уже понад 100 років не виходить із моди. Вона найкраща для пересування містом. Таким велосипедом можуть управляти навіть маленькі діти і літні люди, адже він має низьку раму. На такому каталася навіть голландська королева.

Леоне підходить до мідного велосипеду. На його задньому колесі висить масивний ланцюг.

— На стильному мідному можна їздити навіть у діловому костюмі. Він коштує 4 тисячі євро, але того вартий. Усі деталі напрочуд міцні, служитимуть не менш як 100 років. Із часом мідь темніє, а це додає шарму велосипеду. Через кілька десятиліть його не соромно буде передати у спадок дітям чи онукам. Мідний велосипед не варто надовго залишати без нагляду, бо можуть вкрасти. Роблять це заради металу. У пунктах прийому за мідь гарно платять. Щоб уберегти від крадіжок, у комплекті з велосипедом продаємо величезний замок. За допомогою ланцюга можна прив'язати до стовпа чи дерева.

Дизайнерка сідає на дерев'яний велосипед. Катається на ньому між вітринами торговельного центру.

— Дерев'яні велосипеди купують люди, які хочуть постійно відчувати контакт із природою, — зістрибує і спирає експонат на підставку. — Для постійної їзди на такому слід мати спеціальні рукавиці, щоб на долонях не утворювалися мозолі.

— Велосипед дизайнера Ганса Гуфнера всім нагадує робота, — Леоне Кюппен підходить до експоната. — Спочатку майстер зробив його із дитячого конструктора молодшого брата. Але сидіти на такому не міг, велосипед прогинався під вагою. Довелося замовляти деталі із міцнішого металу. Пожартував, що хоче подарувати цей конструктор молодшому брату. У фірмі здивувалися: "А чим йому не подобаються звичайні дитячі?". Відповів: "Він у нас велетень. У 10 років має 43-й розмір ноги. Звичайні конструктори зразу гнуться в його руках".

Зараз ви читаєте новину «Дерев'яний велосипед натирає мозолі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути