вівторок, 19 липня 2016 05:55

"Буває таке отчаяніє, може, прийняти іслам"
2

Тамара Клих відвідує сина Станіслава у в’язниці в Грозному. Востаннє була там у червні
Фото: ФОТО з сайта www.svoboda.org/anton naumlyuk
Киянин ­Станіслав Клих перебуває в одиночній камері чеченської ­в’язниці. За час допитів схуд на 12 кілограмів

Домовитися про зустріч із Тамарою Клих, матір'ю ув'язненого в Чечні киянина 42-річного Станіслава Клиха, вдається не одразу. Після червневої поїздки до Грозного телефон не відповідає або вимкнений. Станіслава разом з українцем Миколою Карп'юком два роки тому арештували в російському Орлі. Звинуватили в участі в Чеченській війні 1994–1996 років. Навчався тоді в Київському національному університеті ім. Шевченка і в Чечні ніколи не був, стверджує Станіслав. У травні його засудили до 20 років в'язниці. Російський "Меморіал" визнав українців політв'язнями.

У середині липня 72-річна ­Тамара Клих погоджується поговорити. Кличе додому. Живе з чоловіком у Дарницькому районі столиці. В ошатній, завішаній гардинами й жалюзі кімнаті стоїть вентилятор. Тамара Іванівна приносить склянку води.

— Цьому ремонту 14 років. А меблям — скільки років сину, — розповідає Тамарі Іванівна. — Ні до чого руки не лежать відколи Стаса забрали. Тільки весною постірала занавєскі, бо такі були брудні, що не могла дивиться. Перестала пекти. Він любить печене — пирожечки, тортики, солоденьке. Сама їм мало. Хоч одне врем'я заїдала стрес і плакала весь час, — продовжує. ­Сідає на диван. На очах навертаються сльози. — Втомилася. Одне й те саме розказую. А воно ніяк не отражається. Постійно плачу. Усім телефонувала, хто виступає по телебаченню — Огризку, Маломужу. Послухали, і на цьому все.

У Чечні вашого сина звинуватили в причетності до УНА-УНСО.

— В університеті навчався два роки. А потім покинув, бо не був націоналістично настроєний. Хто б знав, що за це членство йому Чечню пришиють. У ФСБ, напевно, єсть дані всіх, хто був в організації. Може, Стаса заманили в Росію навмисне, думаю.

Його арештували в Орлі, коли поїхав до ­своєї дів­чини.

— Він виграв путівку до Криму на двох. Пропонував мені з батьком поїхати. А я не люб­лю цього. Краще порядки вдома й на дачі наводити. Стас саме із дружиною розійшовся, вирішив поїхати сам. Думаю — хай їде. Може, дружину знайде там.

Із першою дітей не мав, тому й розійшлися. Потім два роки жив цивільним шлюбом з іншою жінкою. Але не находили общого язика, не було тем для разговору. Вона продавцом робила. Любила покурити, випити. Збирала вдома шумні компанії. А він у мене домашній, як я.

У Криму познайомився з росіянкою Вікторією. Привіз її до нас. Саме Майдан почався. Їй років 40, має дочку-підлітка. Кандидат медичних наук, казала. У серпні 2014‑го він поїхав до неї в гості в Орел. Після арешту сина вона ні разу не відповіла на мої дзвінки.

Що син вам казав при останній зустрічі?

— "Думав, що побачу старушку, а ти така гарна". Слухала його все врем'я, бо хотів виговориться. Він там ні з ким не говорить — одні чеченці кругом. Свіданіє тривало 3 години. Ми сиділи за столиком. Поруч стояла клітка, бо невідомо, як він себе вестиме. Його завели без наручників.

Як він виглядає?

— Погано, — розповідає Тамара Іванівна. — У квітні їздила на суд як свідок. Тоді він в суді хоч і кричав, і страшні були нервові приступи, всьо равно виглядав здоровий, на обличчі — повний. Зараз — худий.

У Станіслава всі руки порізані. Катували його страшенно. Миколу Карп'юка так не мучили. Знають, на якій вулиці живе, в яку школу ходить його дитина, сказали. Карп'юк одразу підписав, що їм треба. Хоча у нього має бути більша сила волі. Він усі вишколи в УНА-УНСО пройшов. В Україні сидів кілька років за участь в акціях проти Кучми. А Стас — домашня інтелігентна людина. Карп'юк знає — битимуть, доки не підпише. Стас намагався доказати правду, що ніколи в Чечні не був. Так і твердить до цього часу.

Спілкуватися з Миколою Стас може тільки під час прогулянки. Їх лише двоє серед чеченців. Його перевели в одиночну камеру. Раніше всяких рецидивістів до нього підсаджували. Вони його били, к ісламу склоняли. Син каже: "Буває таке отчаяніє, що, може, й прийняти іслам".

Син часто говорить щось незрозуміле. Я ж його знаю. А тут перед тобою зовсім інша людина стоїть. Приїхала, він каже: "Мамо, якби ти собі папілому на обличчі убрала, може б оцього горя не було". У нього якісь отакі мислі зараз. "Чого я тут находжуся? — говорить. — Може було б краще в Росії? Там хоч рускі. А тут і поговорити ні з ким".

Останнього разу привезла абрикоси, черешні, шоколад з України. Доки чекали суддів, конвой дозволив передати через грати шоколадки Стасові й Миколі. Потім дозволили соком запити. Як Надію Савченко тримали, то до клітки нікому не дозволяли підходити. А нас пускали. У Чечні люди хороші. Навіть конвойні: "Ми би помогли, але ми ж не во власті".

Люди бояться. У каждого по шестеро-п'ятеро з родини в чеченську війну загинуло. Із того часу ремонти поробили — пластиком оббили все, вікна поміняли. Кажуть: "Ми другої войни з руськими не переживемо".

У Кадирова армія велика. Вся в центрі Грозного, а вокруг — російські війська. Росіяни дають зрозуміти чеченцям: "Єслі двінєтє, ми вас тут і задушим".

Ви контактуєте з дружиною Миколи Карп'юка?

— Хорошо контактуємо. Вона — оптимістична. Та вона жінка, а я мати. Це дві різниці — що сина там мати, що чоловіка. Їй 37 років. А я — старша. Мені часу мало.

Станіслав вірить у завчасне звільнення?

— Не вірить. "Стас Клих — не Савченко", — каже. За Савченко всі боролися, і це була страшенна політика. А тут я не знаю, яким образом можуть відпустити.

У десятому класі перейшов на українську

Тамара Клих 35 років працювала в дитячій лікарні завгоспом. Чоловік — інженером і водієм.

— Чоловік — із Білої Церкви, я — з Таращі. Але в родині ізначально російською говорили. Інакше в місті всі казали б "село забите", — розповідає Тамара Іванівна. — Стас у 10-му класі свідомо відмовився від російської і перейшов на українську. Хоча вчився у школі з російською мовою викладання. На всіх олімпіадах з історії й мови перші місця займав.

До 11-го класу співав у хорі мальчиків Палацу піонерів. Потім оставив, бо далеко було ходити. Краще б співав. Може, не знав би цього горя, думаю зараз.

Станіслав Клих брав участь у студентській революції на граніті 1990 року.

— Олесь Доній там був, Степан Хмара, Левко Лук'яненко. Подзвонять мені й говорять: "Пані Тамаро, який у вас син!" Мені приємно було. І що "пані Тамарою" мене називали.

Станіслав закінчив історичний та юридичний факультети університету ім. Шевченка. У столичних вузах читав лекції з історії України та права. Підробляв незалежним журналістом і юристом.

"Просили винести то дві, то п'ять тисяч доларів до автобуса"

Після арешту Станіслава Клиха до його квартири дзвонили шахраї.

— То з Дніпра, то з Кривого Рогу дзвонили, — розповідає Тамара Клих. — Казали: "Знаємо, де ваш син. Поможемо повернути, тільки передайте гроші". Просили винести то 2, то 5 тисяч доларів до якогось автобуса. Ночі напрольот дзвонили. Міліція не реагірувала. Раз кажу: "То привозьте його чи дайте трубку. Я гроші знайду". На цьому розмова закінчувалася.

Коли востаннє повернулася з Чечні, в 23:00 — дзвонок. Беру трубку. Чую Стаса голос: "Мама, привіт! Це я". — "Синок, одкуда ти дзвониш?" — "Зараз, — каже, — тобі все об'яснять". Бере якийсь чоловік трубку, українською гарно говорить: "Тамаро Іванівно, Стас у халепу вскочив, через нього людина в реанімації. Треба заплатити гроші. "Назвали мою адресу. Питали, чи в мене є гроші. "Та ви що, — кажу, — де в нас гроші!" — "А які-то драгоценності?" — "Ми — пожилі люди. Які в нас драгоценності?"

Назвала їм номер мобільного. Шукатиму гроші, сказала. Але вони не передзвонили. Зателефонувала сама. Почула моложавий голос: "Что вы хотели? Я никуда не звонил. Я сплю". І на етом всьо закончилося.

Знову аферисти, зрозуміла. Та ж Стаса голос — ну точно. Зараз шахраї вміють підробляти голос, казали. А то повірила, що він справді міг щось утворити. У нього зараз часто стаються зриви психіки.

Зараз ви читаєте новину «"Буває таке отчаяніє, може, прийняти іслам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути