пʼятниця, 15 лютого 2013 06:45

"Боялася, що Георгія могли у психлікарню запроторити"

— Мені телефонують однокласники, які багато років живуть в Америці. Дивуються, що все так довго тягнеться. Я стала символом смутку, — 69-річна Леся Ґонґадзе, мати зниклого 12 років тому журналіста Георгія Ґонґадзе, відчиняє двері комуналки, в якій живе у Львові.

У неї — одна кімната. Туалет і ванну Леся Теодорівна ділить з трьома сусідами. Зі спільного коридору веде на окрему кухню, яку облаштувала у своїй кімнаті. У кутку старий низький холодильник. Умивальника немає, Леся Теодорівна ходить мити посуд до ванної.

— Я вам зроблю канапку зі сиром, голландським, — ставить чайник на газову плиту на дві конфорки. На дивані лежать дві старі ляльки. На тумбі маленький телевізор "Електрон".

Ставить на стіл літрову банку полуничного варення, яблучний пиріг і рогалики.

Екс-генерала МВС Олексія Пукача за вбивство вашого сина засудили до довічного ув'язнення. У справі Георгія поставили крапку?

— Справа по Пукачу — сценарій, складений 12 років тому. Цей процес можна було давно завершити. Сфабриковану справу з Мазурком закінчили, з Павліченками — закінчують. Справу Ґонґадзе комусь вигідно тягнути. Мені байдуже, що Пукачу присудили. На його совісті не одне вбивство. У нашій державі генералом просто так не станеш. Та до зникнення мого сина він не має жодного стосунку. Дав череп, який не належить Георгію. Я стоматолог, тому одразу сказала — у черепі зуби не мого сина. Досі не знаю, де мій син.

У самого Пукача не питали?

— Він ніколи не признається. Пукач — раб системи, а я з рабами не розмовляю.

Ви звернулися до генпрокурора Віктора Пшонки, аби надав вам державного юриста. Хочете подавати до суду на колишнє керівництво МВС?

— Генерали МВС називають Георгія найманцем, аферистом, терористом, шпіоном. Як можна стільки на людину навішати? У Георгія тато — архітектор, дід — головний санітарний лікар району. Мій син не був із сім'ї, яка нуждалася. Займався спортом, його готували в олімпійський резерв з легкої атлетики. Після школи поступив на факультет іноземних мов — дуже престижний. В армії став сержантом, — витягає з комода картонну коробку, заповнену документами. Згори лежать атестат Георгія про закінчення школи, університетський диплом. Шукає характеристику з армії. Розгортає згорнутий учетверо листок. Читає: "Під час служби в армії проявив себе сумлінно".

Син сниться вам?

— Микола Джига (генерал-полковник міліції, який займався розслідуванням справи Гонгадзе. — "ГПУ") звинувачує Ґію у найманстві, — Леся Теодорівна не чує запитання. — Мовляв, воював в Абхазії. У той час мій син у Києві доглядав батька перед смертю. Працював учителем англійської мови у двох школах та дитячому Палаці мистецтв. Коли він встигав служити в Абхазії? На 40-й день після смерті батька приїхав до Львова. Того ж дня, 17 вересня, як журналіст потрапив у Сухумі. Там його ранили, 19 вересня вже був у шпиталі в Тбілісі. Хочу, щоби суд зобов'язав пана Джигу свої заяви спростувати. Як моральне відшкодування вимагаю 1 гривню.

Кажуть, що Георгій любив позичати гроші. Закликаю, кому винен — прийдіть до мене. Може, колись і позичав невеликі суми. У нього було двоє дітей-близняток, не мав хати, винаймав квартиру в Києві. Залишив передачу "Моє", де отримував 300 доларів за програму. Сказав: "Мамо, я не буду обманювати людей. Не буду казати, що приватизація — то добре". Вирішив так після поїздки у Дніпропетровськ, де три тисячі працівників після приватизації заводу викинули з роботи. Навколо поставили будки з горілкою та пивом. Просила: "Сину, попрацюй ще трошки. Купи собі хоч якийсь склад, щоби мав де поставити два ліжка для дітей та собі канапу". Не хотів слухати. Шість програм провів і звільнився.

Ви казали, що отримували від сина листи.

— У 2008-2009 роках отримала три. По почерку та стилю написання впізнала Ґіїну руку. Коли перший витягнула з поштової скриньки, зомліла. Потім прийшла привітальна відкритка на Великодні свята. У одному листі писало: "Нікому не показуйте. Бо на вас натравлять собак у камуфляжній формі та знищать". У листі був номер телефону. Я зателефонувала. Взяв трубку чоловік. Сказав, що живе у селі на Дніпропетровщині. Колись працював капітаном дальнього плавання. Я йому гроші переслала, посилки. У наступному листі було дописано: "Ви дуже щедра. Але не треба подарунків. У мене все є". Просив дістати сильні антидепресанти. Тоді я злякалася. Де ж тримають мого сина? Знаю, що у Дніпропетровську є велика психлікарня. Боялася, що Георгія могли туди запроторити.

Були такі речі, про які, крім мене та Георгія, ніхто більше не знав. На кожному листку малюнок. Такі листи син мені присилав з армії, — витягає з коробки 10 аркушів. На кожному внизу зображена синьою кульковою ручкою квітка. Простягаю руку взяти один. Господиня притуляє листи до грудей. Складає їх назад у коробку.

Два роки тому ви звільнилися з міської інфекційної лікарні. Чому?

— Після того, як я сказала, що знайдений череп не належить моєму сину, та оприлюднила листи, мені відкрили газ у хаті, — показує на старий, ще польський, кахляний комин. — Від чаду я сильно захворіла. Побіліла, гемоглобін — 60, РОЕ — 50. Уже не могла ходити, їсти. Написала заповіт — зібралася вмирати. Мала підозри на рак крові. Лікар сказала: "Пошукайте, що у вас вдома. Може, ртуть розлилася". Закликала газовщика. Була відкручена гайка. Якби вікно було закрите, мене би не стало за одну ніч. Але я сплю при відчиненому, бо хворію на астму.

Ваша невістка Мирослава подала апеляцію на вирок Пукачу. Каже, суд не встановив мотивів.

— З невісткою не спілкуємося. Мирослава пішла на "мирову" з українським урядом. Ми — два береги однієї річки. З онучками також стосунків не підтримую. Хоча за ними сумую.

Ви заявили, що готові поховати "таращанське тіло". У Львові?

— Пропонувала прокурорам: привезіть скелет цієї нещасної людини до Львова. На гробу напишемо: "покійний з Таращі". Суспільство би заспокоїлося. Я поставлю пам'ятник. Буду приходити на могилу, доглядати.

Президент Янукович пропонував дати вам квартиру.

— Чого мені тільки не пропонували. (Віктор Ющенко збирався дати Лесі Ґонґадзе пожиттєву президентську стипендію. — "ГПУ"). Навіть не хочу згадувати. Я до кінця не слухала, завжди відмовлялася. Взамін нібито нічого не хочуть. Але безплатно буває тільки сир в мишоловці.

Два комоди в кімнаті заставлені коробками. Біля столу на підлозі стоять зав'язані у вузол особисті речі Лесі Теодорівни.

Не хочете переїхати жити в Грузію?

— Там той самий повар варить борщ. Така ж обстановка, як і тут. Ті самі порядки. У мене вже нема енергії. Нікуди йти не хочеться. Учора пиріг пекла. Але масло, яке тепер продається, жахливе.

Бере мене за руку. Йдемо до виходу. Коли спускаюся сходами, стає у дверях і довго дивиться услід.

1000

гривень пенсії отримує Леся Гонгадзе. Має диплом стоматолога, працювала масажисткою, санітаркою

 

"Востаннє Леся бачила наших дітей, коли був ще живий Ґія"

12 років тому Мирослава Ґонґадзе, 40 років, з доньками виїхала до Америки. Живуть у Вашингтоні. Вона працює в українській редакції "Голосу Америки".

— З матір'ю Георгія спілкуємося дуже рідко. Востаннє Леся бачила наших дітей тоді, коли був ще живий Ґія, — каже вона. — 2011-го ми приїздили до України. Я хотіла зустрітися з мамою Ґії, щоб вона поспілкувалася з дітьми. Показати, як вони виросли. На жаль, тоді Леся поїхала в Грузію. Вряди-годи до мами Ґії їздить мій тато: передає їй фотографії дітей, які я висилаю. Нана і Соломія ходять до державної школи. Вчаться добре, мають грамоти і президентські нагороди. Багато читають. У них 100-відсотковий бал з англійського читання і письма. Ходять у табір, де навчаються акторської майстерності. І люблять малювати.

 

Зараз ви читаєте новину «"Боялася, що Георгія могли у психлікарню запроторити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути