вівторок, 11 вересня 2012 07:00

Богдана Гребенюка вдарило струмом у 10 тисяч вольт

Автор: Фото з сайта www.tsn.ua
  Богдану Гребенюку із села Раків Ліс на Волині в опіковому центрі Луцької міської лікарні видалили змертвілі тканини на одній нозі, рани закрили ксеношкірою. Хлопчика із мамою Тетяною перевезли до столичного опікового центру на реанімобілі
Богдану Гребенюку із села Раків Ліс на Волині в опіковому центрі Луцької міської лікарні видалили змертвілі тканини на одній нозі, рани закрили ксеношкірою. Хлопчика із мамою Тетяною перевезли до столичного опікового центру на реанімобілі

12-річний Богдан Гребенюк із села Раків Ліс Камінь-Каширського району на Волині вижив після удару струмом у 10 тис. вольт. Родичі кажуть, він із друзями грав у піжмурки й зайшов у відчинену трансформаторну будку. У нього обпечені 40% тіла. Найбільше обгоріли ноги.

— Богданчик ніколи нікуди не ліз без дозволу, — плаче сусідка Наталія Іванівна. — У село приїжджали з обленерго, казали, що хлопець сам зламав замки і заліз у будку. Та то послушна дитина. Коли не йде, поздоровкається. Він ніколи нічого чужого не взяв би. То вже винуватих вигороджують. Бо якась роззява не закрила будку.

Хлопця від току почало трусити і метати. Діти побачили, злякалися. Ніхто не знав, що робить, бо взрослих не було, — продовжує. — Всі ж зара на городах, картоплю копають. Хтось побіг по маму, хтось "швидку" викликав. Доки лікарі приїхали, дитина лежала обгорівша й плакала. Приїхав анестезіолог з Луцька. Богдану вкололи обезболювальне і забрали в город, в дєтську реанімацію. По-моєму, він заснув. Дехто каже, що втратив сознаніє від болю. Доктори казали, що ток пройшов через серце, вдарив у праву руку і вийшов через ліву.

У сільраді про трагедію знають, але як дитина потрапила до трансформаторної будки, сказати не можуть. Після другого запитання кладуть слухавку.

У дитячій реанімації Богдан лежав два дні. Лікарі казали, що народився у сорочці, бо вижив і внутрішні органи цілі. Але йому стало гірше, почали відмирати ноги. Перевезли до опікового центру Луцької міської лікарні. Там видалили мертві тканини, щоб не почалася токсемія. Підключили до апарата штучного дихання. Його лікування зголосився оплатити бізнесмен Ігор Єремєєв. Богданові протягом усього життя доведеться пересаджувати шкіру.

Телефонуємо батькові Юрію Гребенюку.

— Кажуть, електрики забули закрити трансформаторну підстанцію, коли проводили ремонтні роботи перед 1 вересня, — говорить Юрій Григорович. — 4 вересня приїхала "скора" з Києва. Дружина поїхала із сином. Грошей за лікування з нас не беруть.

Дає номер дружини Тетяни. Вона бере слухавку з п'ятого разу, плаче:

— Нас перевезли на реанімобілі у київський опіковий центр. Богдан у надважкому стані. До свідомості не приходить. Після случившогося дуже плакав і благав: "Мамочко, поможи, бо мені дуже больно". Чи виживе, не знаємо. Не дзвоніть мені більше.

Лідія Шепель, завідувач Волинського обласного опікового центру, лікувала Богдана Гребенюка.

— Йому видалили змертвілі тканини на одній ніжці, бо більше за один раз зробити не можна. Рану закрили ксеношкірою. Електротравма, яку переніс хлопчик, вразила центральну нервову систему. На серці такі зміни, як при інфаркті міокарда.

У "Волиньобленерго" в трагедії звинувачують батька Богдана. Він зі знайомим нібито зламав замки, пішов на другий поверх у закритий трансформаторний пункт.

— Не перший рік люди гинуть за метал, — каже Юрій Леуш, заступник гендиректора з охорони праці "Волиньобленерго". — Працівників нашого підрозділу в Камінь-Каширському районі почали звинувачувати у службовому недбальстві. Ми викликали слідчу групу. Фахівці зафіксували факт злому замків на підстанції. Вона розташована за селом. До найближчого будинку — 100 метрів. Оперативники почали допитувати його господаря. Він згадав, що того дня бачив двох дорослих і хлопчика у білій сорочці. Дорослі відкривали замок. Чоловік упізнав постраждалого та його батька. За кілька хвилин обвуглену дитину вони на руках винесли з будки. Хлопчик має зріст 1,2 метра. Він сам не міг дістати до обладнання під напругою на висоті 2 метри. Малого підсадили дорослі, бо шукали метал. Через дитину пройшла напруга 10 тисяч вольт. Утворилася електрична дуга. Там температура була 3-6 тисяч градусів. Добре, що ми перед тим поміняли запобіжники. Вони вимкнули лінію за 1 секунду. Інакше б дитя згоріло на місці. Судитися з батьком не будемо. У сім'ї й так горе.

Волинська обласна прокуратура поки що не порушила кримінальну справу, але причини трагедії розслідують. Протягом тижня назвуть ім'я винуватця.

Зараз ви читаєте новину «Богдана Гребенюка вдарило струмом у 10 тисяч вольт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути