Ексклюзиви
понеділок, 09 лютого 2009 16:37

Яворівський виділив на похорон Загребельного тисячу гривень
6

На похороні письменника Павла Загребельного: у центрі в чорному пальто дружина покійного Елла Щербань, праворуч від неї донька Марина
Фото: фото: НАталія ЧУБЕНКО
На Байковому кладовищі з Павлом Загребельним прощається донька Марина, поруч із нею стоїть мати Елла Щербань
Із Павлом Загребельним прощається приятелька родини письменника Зоя Новак
Онуки Павла Загребельного (зліва направо) Богдана, Павло та Ольга, син Михайло, дружина Елла Щербань сидять біля тіла у клубі Кабінету Міністрів
Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова прийшла у клуб Кабінету Міністрів із яскравим макіяжем

У четвер у клубі Кабінету Міністрів прощалися з Павлом Загребельним.

— Він був кращим українським письменником, яких не було після Франка, — каже голова Верховної Ради 52-річний Володимир Литвин. — Видавався мільйонними тиражами, орієнтувався у нашій і світовій літературі як ніхто. "Роксолану" — мій улюблений роман — цього року переклали 24-тою мовою світу, французькою.

Оберемок червоних троянд приносить президент Віктор Ющенко. "Тримайтеся", — каже родичам, які сидять біля труни. Секретар РНБО Раїса Богатирьова приходить із яскравим макіяжем — перламутровими тінями й червоною помадою.

Павло Загребельний помер о шостій ранку 3 лютого на 85-му році життя.

— Він вийшов до вбиральні, — розповідає близька подруга родини Віра Павловська. — Дружина почула, що впав. Підбігла — а він мертвий, на лиці згустки крові. "Швидка" приїхала моментально. Сказали, що розрив судин. Три дні міліція не давала довідки про смерть. Казали везти на розтин у центральний морг. А без довідки не можна отримати місця на кладовищі. Добре, що втрутилася Спілка письменників. Її голова Володимир Яворівський до патріарха Філарета їздив, щоби Павла Архиповича відспівали у Володимирському соборі.

Із часів Другої світової війни Загребельний хворів на туберкульоз.

Дід попрощався зі мною два роки тому

— Він же три роки сидів у концтаборах Західної Німеччини, — каже письменник Михайло Слабошпицький, 62 роки. — Останні вісім років сильно кашляв. Думав, що це алергічне, а виявилося — знову туберкульоз.

— Ця хвороба його доїла, — говорить онука покійного 21-річна Богдана Павличко. Вона працює у Фонді розвитку сучасного мистецтва "Ейдос". — Дід попрощався зі мною два роки тому. Потім йому стало краще, ми бачилися. Але всі розуміли, що йому лишилося мало.

Попрощатися з письменником до клубу Кабміну прийшли півтисячі людей, зокрема актор Богдан Ступка, акордеоніст Ян Табачник. 86-річного письменника Анатолія Дімарова виносять на руках колеги.

— Помер найгеніальніший український письменник, — крізь сльози каже Анатолій Андрійович.

— Загребельний не вмів нічого випрошувати у влади, всі свої гроші заробив сам. Через це його стосунки з колегами були напруженими, — говорить письменник Віталій Коротич, 72 роки, доки почесна варта виносить труну до чорного "крайслера". — 1986 року Борис Олійник вижив Загребельного з посади голови Спілки письменників. А скільки він на нього доносів написав! А Павличко! Його донька Соломія рік прожила із сином Загребельного Михайлом. А після їхнього розлучення Павличко судився із Загребельними за онуку Богдану. На суді казав, що нормального патріотичного виховання Богдана в такій родині не дістане, що син Павла Архиповича не може бути адекватним батьком.

Борис Олійник на похорон прийшов, але до труни не підходить. 79-річний Дмитро Павличко бере слово:

— Я хочу вклонитися йому і дякую, бо в найтяжчі часи мого життя він завжди подавав мені руку.

— Я заїжджав до них восени, просив написати передмову до збірника молодих авторів із Центру Курбаса, — говорить нардеп Лесь Танюк, 70 років. — Павло Архипович делікатно відмовив, бо вже погано бачив. Книжки йому читала дружина. Елла Михайлівна була його очима й архівом.

— На 80-річчя Павло ще міцно стояв на ногах, — згадує Михайло Слабошпицький. — Убрався в елегантний світлий костюм. Він завше був трошки сноб у вбранні, у суконні шістдесяті ходив як європеєць — у твідових костюмах без краватки. А коли йому було 82, Елла Михайлівна сказала не приїздити, бо він погано почувається.

Почесна варта стріляє з рушниць у повітря. Вісім робітників приготували лопати. Дружина покійного кидає у могилу три жменьки землі й відвертається. Не підводить очі, доки на могилу не ставлять табличку. Три жменьки землі кидає 46-річний письменник Олесь Ульяненко.

— Дід мене конкретно підкормлював, — каже, витираючи руки об джинси. — Коли я мав западло з грішми, їхав до них на дачу. Елла Михайлівна завжди кульок із хавкою і грішми тицьне. Дід підняв на ноги багатьох молодих письменників — Женьку Пашковського, Тараса Закусила, Серьожі Жадану передмови до книжок писав.

— Я познайомився з Павлом Архиповичем через його дружину Еллу Щербань, — каже генерал-лейтенант служби безпеки Анатолій Беляєв. — Дружив із її братом Євгеном. У них дуже інтелігентна родина, батько був близьким товаришем першого секретаря ЦК Компартії Володимира Щербицького. Загребельний боготворив дружину. В усіх його романах головні героїні схожі на неї — високі та довгоногі. Дуже любив Олександра Красовицького з видавництва "Фоліо", який друкував його. Казав: "Усі забули, а цей пам"ятає". До останнього дня писав.

— У повісті "Голубий апендицит" я скритикував радянську медицину. Секретар ЦК Компартії Маланчук заборонив друкувати всі мої твори, — розказує 71-річний Олег Чорногуз. — Мене обгавкали холуї зі спілки, а газета "Правда" написала викривальну статтю. І тільки Загребельний сказав: "Це цькування треба припинити. Бо виховаємо другого Солженіцина — він виїде за кордон і друкуватиметься там".

— Якось не прийняли до Спілки луганську поетесу Тетяну Дейнегіну. А вона в той день народила трійню, — згадує Михайло Слабошпицький. — Загребельний влітає на засідання: "Тетяна для народу зробила більше, ніж усі ми! Троє дітей! Голосуйте поіменно. І нехай рука всохне тому, хто проголосує проти".

Михайло Федотович називає покійного "чокнутим книжником".

— Питає мене: "Ти вже прочитав "Хозарський словник" Мілорада Павича? Кажу: "Нє". — "А як ти далі думаєш жить?". Знав усе, ми його називали "бродячою енциклопедією". За видання роману заробляв 10–15 тисяч карбованців — за ці гроші можна було купити дві "волги". А він витрачав їх на книжки, живопис, особливо картини Миколи Глущенка, та антикваріат.

Павло Архипович писав на друкарській машинці.

— Під час пленумів нотував на промокашках і серветках, — продовжує Слабошпицький. — А потім обкладався ними в кабінеті й писав. Останні вісім років працював над романом "Іконник" — про долю українських ікон від часів Київської Русі до нашого часу.

— Кабмін дав 3 тисячі гривень на труну, — розказує Віра Павловська. — Ми купили гріб за 14 тисяч гривень — у дешевому соромно ховати таку людину. Кабмін оплатив п"ять вінків по 500–700 гривень, від уряду та президента. А ще шість купувала родина. Спілка виділила тисячу гривень. Іще стільки ж дав Яворівський від себе.

Павло Загребельний написав 26 романів. Найвідоміші з них — "День для прийдешнього", "Диво", "Смерть у Києві", "Євпраксія", "Роксолана", "Я, Богдан". Лауреат Шевченківської премії та Державної премії СРСР. За його сценаріями зняли сім фільмів.

Родина ще не вирішила, кому належатиме авторське право на твори покійного.

Син Загребельного Михайло — кандидат економічних наук, останні десять років працював у Держкомфармі. Там познайомився із другою дружиною Таїсією. Спільних дітей у них немає. Жінка має сина Родіона від першого шлюбу.

Донька покійного Марина 30 років живе в Москві. Її чоловік — консул Росії у столиці Канади Оттаві. Мають трьох дітей — Настю, Павла та Ольгу.

Зараз ви читаєте новину «Яворівський виділив на похорон Загребельного тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути