вівторок, 13 грудня 2011 00:00

Анна Герман часто сниться начальникам

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Студенти Інституту філології виконують український народний танок під час науково-мистецької акції ”Фольклористика в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка”. Вони входять до народного ансамблю ”Роксоланія”, збирають, обробляють і популяризують народні пісні і танці
Студенти Інституту філології виконують український народний танок під час науково-мистецької акції ”Фольклористика в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка”. Вони входять до народного ансамблю ”Роксоланія”, збирають, обробляють і популяризують народні пісні і танці

— Ти не забув, що в нас дрес-код? — запитує хлопець років із 20 у свого ровесника перед входом до столичного Центру української культури.

— Ні, — відповідає той. Розстібає чорне пальто, під яким вишиванка.

Обоє заходять до зали на першому поверсі. Поспішають на науково-мистецьку акцію "Фольклористика в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка". Її організувала кафедра фольклористики Інституту філології.

У залі збираються понад 300 гостей — викладачі, письменники і народні майстри.

— Ану сфотографуй мене із цими гарними дівчатами, — підбігає до студенток у вишиванках письменник Микола Дмитренко, 55 років. Він автор "Народного сонника".

— Українці вірять у сни. Селянам найчастіше сняться тварини, хата, церква. Наприклад, білий кінь у сні старої людини віщує смерть, — розповідає Микола Костянтинович. — Міським жителям у сні видяться трамваї, лікарні. Начальникам чогось часто сниться радник президента Анна Герман. Недавно її побачив уві сні директор одного підприємства. Переживав, що його звільнять. Але люди при владі сняться до підвищення на посаді.

Людям, які пропагують українські звичаї та культуру, вручають дипломи ручної роботи — вишиті хрестиком, у дерев'яній рамі під склом. Нагороджують Ярослава Гарасима — декана філологічного факультету Львівського університету ім. Франка, директора Інституту філології Григорія Семенюка, художника Михайла Онацька, фольклорний гурт "Червона калина", режисера Василя Вовкуна.

Студенти показують театральні постановки, дають майстер-класи з лялькарства та співають народних пісень. Гостей пригощають цукерками, в них заховані папірці з побажаннями. Олена Орєхова за півгодини з ниток і клаптика білої тканини робить ляльку-мотанку.

На стінах висять гобелени співачки і телеведучої 41-річної Анжеліки Рудницької.

— За шість років провела 70 своїх виставок у багатьох країнах світу, — розповідає Анжеліка. — Використовую у своїх роботах етніку. 2004 року мене паралізувало. Відчула в собі генетичну пам'ять, почала шити та вишивати. Потім хвороба відпустила. Тепер пишу дисертацію на кафедрі фольклористики.

Зараз ви читаєте новину «Анна Герман часто сниться начальникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути