середа, 18 квітня 2012 06:15

Яйце з троянд важить півтонни

Автор: Фото: Андрій Шматов
  Трояндову писанку внесли до Книги рекордів України. Вона заввишки два з половиною метри. Підійти і понюхати квіти не можна. Яйце обгородили металевим парканом
Трояндову писанку внесли до Книги рекордів України. Вона заввишки два з половиною метри. Підійти і понюхати квіти не можна. Яйце обгородили металевим парканом

У Києво-Печерській лаврі перед оновленим Успенським собором до Великодня встановили гігантську писанку з бордових, коралових і жовтих троянд. Її за добу виготовили 12 флористів однієї зі столичних компаній.

До писанки підходять люди і фотографуються. Наблизитися впритул і понюхати трояндовий витвір не можна, бо він обгороджений металевим тином.

За кілька метрів від писанки оздоблює великодні кошики флорист 25-річна Олександра Макєєва: вплітає в лозу барвінок, березові гілки з бруньками і червоні троянди. Вона теж виготовляла рекордну писанку:

— Ми робили великий каркас, обробляли його спеціальною губкою і зверху встромляли квіти, — Олександра дає потримати зелену губку. Її можна розтерти на дрібний порох у пальцях. — Губка з пресованих водоростей убирає в себе воду і віддає квітам. Уже четвертий день стоїть яйце, а квіти свіжі. Сподіваємося, триматиметься тиждень. Після Великодня трохи зів'яне.

Трояндову писанку внесли до Книги рекордів України. Вона заввишки 2,5 м, важить 500 кг.

Від писанки до входу в лавру тягнеться ряд дерев'яних крамничок — на Страсному тижні в монастирі відкрився ярмарок. Тут можна знайти овальні соляні світильники, крашанки і дряпанки зі страусиних яєць.

54-річна Світлана Лахмачова працює на страусиній фермі в селі Ясногородка під Києвом. Писанки з яєць цих птиць оцінює в 1 тис. грн. Торгує також ковбасою зі страусиного м'яса. 200-грамову палку продає за 60 грн. Сумки зі шкіри цих птахів — по 700-900 грн, пояси — від 400-600 грн, косметички — за 900 грн.

— У нас племінна ферма, маємо 200 страусів, — каже Світлана. — У травні починають вилуплюватися страусенята, схожі на їжаків. Тут усе зі страуса. Віяло коштує 500 гривень. Перо дороге. Самиця росте два роки, доки починає нести яйця. Страусина шкіра — м'яка й еластична, але найміцніша у світі. Їй поступається і зміїна, і крокодиляча.

На європейському ринку клаптик 10х10 см страусиної шкіри коштує $3 — 24 грн.

Микола Сірик, 23 роки, показує світильник зі страусиного яйця за 1,5 тис. грн.

— Вирізаю я гравером, — каже Микола. — Прилад подібний до бормашинки. Копітка робота: один неправильний рух — і воно тріскає. Іноді треба три яйця спартачити, щоб зробити одне гарне. А шкаралупа коштує 70 гривень. Тому писанки дорогі.

Зі страусиного яйця можна насмажити 18 порцій яєчні. Воно не має холестерину.

Зараз ви читаєте новину «Яйце з троянд важить півтонни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути