пʼятниця, 08 квітня 2016 05:30

80 літрів фарби витратив на малюнок Артем Прут

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Артем Прут розмальовує стіну багатоповерхівки на вулиці Анрі Барбюса, 11/2, у Печерському районі столиці. До роботи залучили дітей-церебральників
Артем Прут розмальовує стіну багатоповерхівки на вулиці Анрі Барбюса, 11/2, у Печерському районі столиці. До роботи залучили дітей-церебральників

100 нових муралів — малюнків на стінах багатопо­вер­хівок — з'являться в Україні в рамках проекту "Нас об'єднає мистецтво". Ще 100 намалюють в інших країнах ­світу.

— На мурале будет история о персонаже Молоточке. Он путешествует. Здесь — летит на воздушном шаре, — розповідає художник 28-річний Артем Прут. Малює на стіні 5-поверхівки на вул. Анрі Барбюса, 11/2, у Києві. На темно-­синьому тлі зображена закохана пара в космічній тарілці.

— Мій герой прилітає на повіт­ряній кулі. ­Зустрічає любов. Летить із коханою в ­тарілці, — показує ескіз на папері. — У казковому місті є магазини з вивісками "Книги" і "Спорт". Так хочу пропагувати ці речі. Намалював екстремальні види спорту. ­Раніше сам катався на скейті.

Зазвичай як художник пишу на полотні. Це — моя перша стіна, такий великий розмір. Для першого разу 5-поверховий будинок підходить ідеально. ­Боюся висоти. Не уявляю, як працюють художники на 18-поверхівках.

Малювати на стіні фізично важко. Мене першого дня закинули під самий дах. 2–3 години було лячно. Ще й кошик крана хитається. Найбільші труднощі через цегляну кладку. Працюю удвічі довше, щоб ретельно замалювати щілини.

Фарби піде 80 літрів. Тільки на тло витратив 30 ­літ­рів. Взяв звичайні фасадні фарби. У магазині сказали, що на сонці не вигорають і тримаються до 50 років.

До проекту організатори долучили дітей, хворих на ДЦП.

— Приходив малювати 12-рі­ч­­ний Олексій, — говорить Артем. — На рівні першого поверху залишив для дітей кількох персонажів. Хлопчик більше години зафарбовував одно­го.

Поки що люди реагують переважно позитивно. Кажуть: "Бог у поміч". Хоча кілька чоловік обурювалися. Запитували, на якій підставі тут малю­ємо. Ображали. А один кричав, що викличе міліцію.

Артем піднімається краном нагору — працювати далі.

— Поки що не бачу чогось шедеврального. Але це краще, ніж біла стіна. Є синій і жовтий кольори. Це правильно. Любов намальована — також добре, — говорить Василь Степанович, 40 років. Припаркував у дворі машину.

— Ужас какой-то — черная стена, — підходить ближче Ольга Іванівна, 45 років. — На Дмитриева на всю стену водопад нарисовали. А тут смотрю и думаю — бред сумасшедшего или совдеп.

Дозвіл розмальовувати будинки дала міська адміністрація. Переліт і фарби іноземцям, які працюють у Києві, оплачують спонсори. Художники малюють безкоштовно.

3 місяці навчався на факультеті електроніки Артем Прут. Кинув навчання, щоб малювати. Його дядько був художником. Другий — народним артистом України, співав у квартеті. Бабуся малювала, грала на гітарі й баяні.

Зараз ви читаєте новину «80 літрів фарби витратив на малюнок Артем Прут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути