середа, 14 грудня 2011 07:30

50 кинджалів розпродує колишній "бютівець"

У столичному Мистецькому арсеналі відкрили виставку антикварного мистецтва. Показують картини, ікони, годинники, меблі та зброю ХVI-XVIII ст.

Мечі розглядає галеристка 34-річна Тетяна Франчук. Вона колишня дружина бізнесмена Ігоря Франчука, екс-зятя Леоніда Кучми. Торік вийшла заміж за португальського бізнесмена Мануеля Алвеса і переїхала до Лондона. Із собою забрала двох синів від першого шлюбу. У Києві має галерею сучасного мистецтва "Київ файн арт".

— До Києва приїжджаю разів зо три на рік, на відкриття виставок. Ніколи не була прихильником антикварного мистецтва. Але нещодавно купила квартиру в центрі Лондона і почала її обставляти. Це невеликі апартаменти. Англійський стиль такий консервативний, передбачає або класику, або антикваріат. Хочу придбати кольчугу і мечі, поставила би їх у кімнату синів.

50 індійських кинджалів із приватної колекції короткоклинкової холодної зброї з Індії показав нардеп-"регіонал" 51-річний Олександр Фельдман, який 2010-го вийшов з партії "Батьківщина". Серед них катари, ханджари, чілануми, кханджарлі, кард. Колекцію виставив на продаж. Організатори не кажуть, скільки вона коштує. Ціни називатимуть потенційним покупцям.

В одному із боксів чоловік років із 50 продає картини ХХ ст.

— На таких виставках ціни дешевші на 30-40 відсотків. Мої картини коштують по 8 тисяч доларів, а сьогодні я продаю їх за 5. Депутати приходять тільки дивитися. Якщо щось сподобається, присилають помічників, бо не люблять світитися. Покупці цінують західний антикваріат, бо його важко провезти в Україну. Меблі возимо розібрані. Вигадуємо легенди на митниці, що це дрова до каміну. За решту експонатів — ікони, годинники, картини — треба платити. Так що картини за 3 тисячі доларів нам обходяться в 6. В Україні дешевше, ніж за 10 штук, її ніхто не продаватиме.

О 19.00 приїжджає спікер Верховної Ради 55-річний Володимир Литвин. Знімає синє пальто і віддає його одному із трьох охоронців. 38-річна Наталія Заболотна, директор Мистецького арсеналу, проводить йому екскурсію. Спікер уважно слухає і розглядає директорку, майже не звертає уваги на експонати. Наближатися до нього охоронці забороняють. Обходить виставку за півгодини.

— Наталя Заболотна — молодець, що витягнула на своїх плечах цю махіну, — каже про виставку художник Сергій Поярков, 46 років. — В Україні з антикваріатом повна жопа. Після революції 1917 року все розграбували і вивезли за кордон. У Лондоні цим завалено цілі квартали й вулиці. Там речі старовини втричі дешевші. Наші депутати й міністри їздять туди поповнювати колекції.

Виставка триватиме до 19 грудня. Вхід — 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «50 кинджалів розпродує колишній "бютівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути