вівторок, 04 жовтня 2016 05:20

3546 фігурок слонів зібрав Роман Веприцький

Автор: фото надане Романом Веприцьким
  Харків’янин Роман Веприцький стоїть біля стелажів зі статуетками слонів. Їх збирає понад 10 років
Харків’янин Роман Веприцький стоїть біля стелажів зі статуетками слонів. Їх збирає понад 10 років

— Найменша фігурка слона, яку маю, висотою 3 міліметри. Друг привіз з Італії. Був на скляному заводі. Зробили спецзамовлення, — розповідає 37-річний Роман Веприцький із Харкова, депутат облради. Зібрав колекцію з 3546 фігурок слонів. Минулого року зареєстрували національний рекорд.

— Все розпочалося більш як 10 років тому. Купив двох слонів для кабінету. Потім друг подарував фігурку. Далі знайомі почали дарувати, — продовжує Роман Веприцький. — За рік зібралася понад сотня.

Слонів тримає в окремій кімнаті. Розставив їх на дерев'яних полицях майже до стелі.

— Друзі почали звозити до мене слонів з усього світу. Близько сотні країн можна нарахувати, — говорить Роман. — Не маю коштовних екземплярів. Але є раритетні з Радянського Союзу 1930–1950 років. Слонів робили у вигляді маленьких іграшок.

Був у ізраїльському Тель-Авіві. Зайшов до лавки антикварника-лахмітника. Там були гори непотребу. Побачив дерев'яну фігурку слона. Витяг її, витер від бруду. Купив за 50 центів. Удома почистив. Слону, мабуть, більш як півстоліття.

Найбільший слон у колекції — 1,3 метра заввишки. ­Обклеєний штучною шкірою. Є статуетки з мушель. В одному слоні їх більше ­двохсот.

— Кожна фігурка нагадує мені про того, хто дарував її, — каже Веприцький. — Якось зателефонував знайомому. Він був у Польщі. Попросив, щоб привіз слона. Той сказав, що не встигне знайти. За два дні приїхав із сувеніром. Розповів, розмовляв зі мною в кав'ярні неподалік аеропорту. Коли поклав слухавку, побачив перед собою жінку. Простягала йому малого керамічного слона. Вона була з німих, які часто ходять по вокзалах, аеропортах і кафе, роздають дрібнички за невеликі гроші. Друг дивувався містичному збігу обставин.

Найулюбленішу фігурку виліпила з пластиліну донька 9-річна Анастасія. Із резинок плела їх, і паперових робила. Було рисом викладала слонів.

Нещодавно колекціонер із Києва віддав мені своє зібрання — 267 фігурок. Не мав, де розмістити. Прислав колекцію в ящиках. Кожна фігурка була запакована. Дві чи три дублювалися з моїми.

Зараз ви читаєте новину «3546 фігурок слонів зібрав Роман Веприцький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути