субота, 28 квітня 2012 07:15

11-річна Яна Чубатюк витягла подругу з-під завалу

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Вінничанка Яна Чубатюк (на фото) витягла із-під завалу подругу, яку засипало у піщаному кар’єрі. Несла її на собі
Вінничанка Яна Чубатюк (на фото) витягла із-під завалу подругу, яку засипало у піщаному кар’єрі. Несла її на собі

11-річна Яна Чубатюк врятувала подругу Тетяну Сухотіну, 8 років. Минулої п'ятниці її засипало в піщаному кар'єрі неподалік села Пирогів Тиврівського району Вінниччини.

Яна Чубатюк із батьками живе в обласному центрі, вчиться у школі №13. У Пирогів щовихідні приїжджає до бабусі.

Класний керівник Ольга Балух, 29 років, заходить у 5-А клас, просить Яну підвестися. Із другої парти середнього ряду встає русява дівчина в жовтому гольфі й чорному сарафані. Дивиться в очі, не губиться.

— Бачте, хлопці, а ви не вірили нашій Яні. Вона справді врятувала дитину з-під завалу, — говорить класний керівник. — У понеділок Яна у школі хлопцям розказувала, що врятувала життя подружці, але ті не повірили. Хитали головами: "Як така маленька може когось урятувати?".

— А дівчинку чи хлопчика? Скільки тій дитині років? А як вона змогла сама витягнути? — розпитують учні. У класі зчиняється галас.

— Ми з Танею хотіли соку березового наточити. Узяли із собою відро маленьке і гвозді, щоб березу протикати, — розповідає Яна Чубатюк. У кабінеті заступника директора сідаємо на диван. — У садку біля села берез не було, то ми пішли в ліс. А рядом кар'єр, там унизу тоже дерева ростуть. Я спустилася. А Таня зверху лисячу нору побачила та стала її розгрібати ножем. Бачу, земля посунулася й подруга покотилася вниз, а з нею глина та пісок. Здорову купу насипало. Таня кричала, доки падала: "Спаси мене!" і ще щось. А потім стало тихо, бо її засипало всю, тільки косу було видно.

Яна почала розгрібати пісок руками.

— Зовсім не злякалася. Думала тільки, як бистріше відкопати Таню, щоб вона не задихнулася. Коли розгребла голову, побачила, що вона без свідомості. Потім добралася до ніг, там лежав великий кусок глини. Пробувала його посунути, но не змогла. Трохи потягла Таню, ноги вислизнули з-під того куска глини, а капці там залишилися. Протягнула її зо 3 метри до калюжі, стала обмивати. Таня прийшла в себе. Попробувала її підняти, але вона не могла стояти на ногах. Я взяла на плечі й понесла. Коли вийшли з кар'єру, знов поставила Таню на ноги, палку дала. Але довго вона не пройшла, впала.

Яна Чубатюк залишила подругу серед поля і побігла по допомогу в село.

— Першою зустріла Таніну бабу Надю. Кричу їй: "Там Таню засипало", — права щока Яни подряпана. Такі садна й на плечах. — Удома батькові розказала, що сталося. Машиною поїхали. Баба Надя вже несла Таню в бік села. Папа поклав її в машину на заднє сидіння і повіз у Тиврів у больницю. Мені сказали лишитися вдома.

У Тетяни Сухотіної численні садна, забої, політравма, перелом лівого передпліччя, травматичний шок першого ступеню та переохолодження.

— Коли Яночка прийшла додому, то вся горіла, — каже телефоном її бабуся 53-річна Наталія Швець. — Ми поклали її на ліжку й не зачіпали. Вона проспала всю ніч. Аж на другий день нагріли котла на 100 літрів і відмивали. Глина присохла на косах. Доки повідмочували, сиділи цілу годину, використали всю воду з котла. Наступні два дні з ліжка не могла піднятися — так руки, ноги та плече в неї боліли. Давали заспокійливе. Психолог із МНС сказав прийти до нього в понеділок. Але, бачу, все нормально. Дитина весела, спокійна. Танюшку теж обіцяли скоро виписати.

Діти дружать чотири роки.

— Літом дорогою з моря ми теж у пєрєдєлку попали, — говорить батько 32-річний Сергій Чубатюк. Яна — єдина донька в родині. — Побачили машину, що врізалася в дерево. То ми з жінкою витягали всю сім'ю звідти. Яна сиділа в машині, все бачила. Напевне, зрозуміла, що в біді кидати не можна.

Зараз ви читаєте новину «11-річна Яна Чубатюк витягла подругу з-під завалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути