вівторок, 26 квітня 2016 14:34

Вимагали 100 тисяч доларів викупу. Потім сума впала до 20 тисяч

АНАТОЛІЙ ПОЛЯКОВ ДЕВ'ЯТЬ МІСЯЦІВ БУВ У ПОЛОНІ БОЙОВИКІВ ЛНР

МЕНЕ ОФІЦІЙНО ЗАПРОСИЛИ ДО ЛНР НАВЕСНІ 2015 РОКУ. При Міноборони України сформували Гуманітарний корпус, і я їхав від нього. Розробили низку пропозицій "ополченцям" щодо дотримання прав полонених, обміну. Також – з відновлення інфраструктури, допомоги дітям, онкохворим. Довго говорили про умови в'їзду. Я хотів рухатися з боку України. Сказали, що тоді не гарантуватимуть безпеки. Тому поїхав із боку Росії. Зустріли, надали машину й журналіста. Поселили в готель. Ночував сам на поверсі.

ЇЗДИВ У ХРЯЩУВАТЕ. МІСЦЕВІ РОЗПОВІДАЛИ, ЩО СЕЛО РОЗБОМБИЛИ ФАШИСТИ Й УКРОПИ З ЛУГАНСЬКОГО АЕРОПОРТУ. За напрямком ракет "Граду" було видно, що удари були з боку Луганська. Запитав їх про це. Відповіли: "Це діти бешкетували. Тому все має такий вигляд". Не думали, що тямлю в цьому.

12 березня запросили в "уряд". Зі мною говорили так звані заступник голови ради міністрів Василь Нікітін і міністр соцполітики Світлана Малахова. Потім приєдналися представники Червоного Хреста, ОБСЄ, "Лікарів без кордонів". Ми запропонували співпрацювати напряму з дитячими установами, оминаючи фонди "республіки". Вони ніби підтримали. Говорили також про умови утримання полонених. Хотіли створити комісію, що мала би доступ до них, залучити Червоний Хрест.

  Анатолій ПОЛЯКОВ, 44 роки, громадський активіст.  Народився 27 лютого 1972 року в місті Петрозаводськ, Республіка Карелія, Росія. Батько – шахтар, мати – геолог. Воював у Чечні на боці Росії в 1995–1996 та 1999–2000 роках.  Продавав оптом пально-мастильні матеріали. Був радником голови району. Очолював реабілітаційний центр у Петрозаводську.  Співорганізатор коаліції опозиційних сил у Карелії. В політичних партіях не був. Знімав, монтував, озвучував і розповсюджував відеоролики про корупцію у владі, наркоманію, злочини нелегальних мігрантів. Приїхав до Києва на Майдан у грудні 2013-го. Був волонтером ”Нічної варти”, допомагав координувати сцену Євромайдану.  Позаторік одружився з українкою, з якою познайомився під час Майдану. Живуть в Одесі. Дітей не має.  Громадянин Росії
Анатолій ПОЛЯКОВ, 44 роки, громадський активіст. Народився 27 лютого 1972 року в місті Петрозаводськ, Республіка Карелія, Росія. Батько – шахтар, мати – геолог. Воював у Чечні на боці Росії в 1995–1996 та 1999–2000 роках. Продавав оптом пально-мастильні матеріали. Був радником голови району. Очолював реабілітаційний центр у Петрозаводську. Співорганізатор коаліції опозиційних сил у Карелії. В політичних партіях не був. Знімав, монтував, озвучував і розповсюджував відеоролики про корупцію у владі, наркоманію, злочини нелегальних мігрантів. Приїхав до Києва на Майдан у грудні 2013-го. Був волонтером ”Нічної варти”, допомагав координувати сцену Євромайдану. Позаторік одружився з українкою, з якою познайомився під час Майдану. Живуть в Одесі. Дітей не має. Громадянин Росії

Наступного дня зустрічалися з полоненим. Потім мав поговорити з Нікітіним і виїхати у Донецьк. Під'їхав до обладміністрації, віддав документи на перепустку, а сам – у Western Union. Банки не працювали, а дружина мала переслати гроші. Це було о 15:50. Виходжу з відділення, починаю набирати дружину. Аж тут відчуваю удар у ліве вухо і непритомнію. Отямлююся в машині. На голові – мішок. Руки в наручниках, на ногах – пластикові кайданки. Кудись везуть, у бік впирається автомат. У машині мовчали. Коли привезли, ноги звільнили. Завели в якийсь підвал, кинули на бетон. Пролежав там, мабуть, добу. Був при тямі. Мішок залишили на голові. Охороняли зо троє автоматників. Мовчали, але я чув звуки затворів. Чоловіки курили й ходили.

Наступного дня прийшов хтось зі старших. Звернувся до мене українською. Запитав, чи знаю хто вони. Я припустив, що це – контррозвідка. Одразу копнув мене по нозі. Каже: вони – українські партизани і воюють тут із сепаратистами. А я, мовляв, російський інструктор, який приїхав навчати сепаратюг убивати їхніх дітей і дружин. Я сказав, що займаюся полоненими разом з Україною. Тоді мене почали бити, погрожували розстрілом. Вимагали 100 тисяч доларів викупу. Потім сума впала до 20 тисяч. Відвели в камеру. Руки і ноги пристебнули наручниками до вертикальної труби. Так тримали місяць. Весь час сидів на підлозі.

РОЗУМІВ, ЩО Я – У РОСІЯН АБО СЕПАРАТИСТІВ. Чув розмови по раціях. Коли в туалет водили, говорили про митницю. Пізніше зрозумів, що я у підвалі МДБ – "міністерства держбезпеки".

ЩОДНЯ ПРИХОДИЛИ ДО КАМЕРИ Й ПИТАЛИ ДАТУ НАРО­ДЖЕННЯ. Годували раз на добу сухою баландою. Відстібали одну руку, мішок підіймали до рівня кінчика носа. Води практично не було. В туалет виводили раз на добу, скоріше за все, вночі. Потім знову пристібали. Спав, сповзаючи на підлогу із пристебнутими руками. Вранці приходили, піднімали і знову весь день сидів.

На допитах казали: "Якщо ти наш хлопець, доведи це. Скажи, з ким співпрацюєш. Перевіримо й вивеземо тебе в Україну, якщо це правда". Тричі обіцяли розстріляти, але це була імітація. Якщо чогось не розумів українською, били в пах або по голові. Через місяць востаннє сказали, що розстріляють, і кудись пішли.

Головного не було днів чотири. Попросив охорону покликати. Прийшов. Кажу: "Давай по-чоловічому поговоримо. Скільки можна водити на розстріли? Розстріляй – і все". Єдине просив, щоб над тілом не знущалися, а передали дружині. Розмовляли довго. Кажу: "Місяць сиджу у вас, а чаю ні разу не попив". А він: "Уявляєш, як цінності змінюються?" Про дружин говорили: чекають, не чекають? Зазвичай не чекають. Він більше слухав і багато в чому погоджувався. Що на гражданці все інакше – немає цінностей дружби, братерства. А ми, хто пройшов війну, це розуміємо. Він – військовий. Має добру підготовку. Думаю, з Росії. Я говорив про сонце: у житті не реагуєш на нього, а тут – не вистачає. Попросив на ніч відстібати хоча б одну руку, щоб міг поспати, як людина. Він сказав, що подумає. Увечері знову прийшов. Говорить: "Україна – це Європа. Там європейські цінності. Але ти – людина нерозумна, тому сидітимеш із пристебнутими двома руками".

ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ ПРИХОДЯТЬ КІЛЬКА ЛЮДЕЙ: "МИ ЗРОЗУМІЛИ, ЩО ТИ – НАШ ХЛОПЕЦЬ. Але вивезти не зможемо, тому викинемо в місті. Виживеш, то виживеш". Посадили до машини в мішку. Довго возили Луганськом. Зрозумів це, бо часто повертали, стояли на світлофорах. Тоді закинули мене кудись нагору, ніби на машину. Сказали: "Рахуй до 300, і потім можеш звати на допомогу". Я почав кричати. Хвилин за 40 почув, як клацають автомати й хтось із сильним російським акцентом запитує, хто я. Представилися "ополченцями", але це були росіяни. Кажу: не знаю, де був. Посадили в машину, вперли автомат під ребра й поїхали. Мішка не зняли.

Мною займалися двоє росіян. Один вояк, другий – зі спецслужб. Я – з опозиції, тому часто зустрічаюся з ними. Навіть візуально вони всі на один штиб. Манера поведінки, спілкування, запитання, награність. Розпитував про "українських партизанів", чи чув я їхні рації, мову, позивні, розмови. Тут, правда, він проколовся. Я сказав, що прийшли п'яні, а він: "П'яні? Такого бути не може!" Запнувся, помовчав. "Ну, тобто навіщо ж цим партизанам пити в таких умовах?" Але спочатку говорив так емоційно, ніби про підлеглих. Бувало, запитував про "партизан". Я починаю відповідати, як мене везли, а він раптом заговорює про літературу. Півгодини балакаємо про Бальзака. Потім повертається на два кроки назад і цікавиться, в яке вухо мене вдарили. Так усе перевіряв по кілька разів.

Потім – у новий підвал. Годували добре, двічі на день. У камері була пляшка. В туалет виводили раз на дві доби. Не били, тиснули морально. У невеликій камері я був один. Матрац, порожній сейф. Знову почали погрожувати розстрілами. Кажу: "Ви мене дістали, розстрілюйте".

За місяць уночі один з охоронців говорить: "Ти тепер полонений, будемо тебе міняти". Я їм: "Це нереально, Україна не обмінює цивільних. Тим паче я – громадянин Росії. Нахрін я потрібен Україні?" А вони: "Попросимо за тебе шість чоловік. Погодяться – попросимо 10, 12. Ти тут згниєш. Але значитимешся у нас як військовополонений". Опівдні відчиняються двері, заходить чоловік у цивільному. Пізніше дізнався, що це – Борис Петренко, "заступник начальника" слідчого управління МДБ ЛНР. "Ну що, не набридло кататися з підвалу в підвал?" Кажу, набридло. Пообіцяв за місяць-два обміняти.

Мені дали звинувачення на чотири сторінки. Прочитав півтори: "За завданням Міноборони і спецслужб України бойовик Євромайдану і російський опозиціонер проник у ЛНР із метою створення диверсійних груп, проведення терактів. Намагався викрасти дітей і вивезти їх в Україну". Потім повели в "генпрокуратуру" – до "прокурора ЛНР" Заура Ісмаїлова, здається. І далі – знову в підвал, тепер уже МДБ.

Це була маленька одиночка. Спав на столі, бо скрізь багато рідкого бруду. Нагорі – санвузол, тому постійно волого. Годували двічі на день десь по чотири ложки. І напій якийсь червоний. Запалилося горло, з вуха текла кров. Може, це були наслідки тортур. Уже не били, але сильно принижували. У камері не мав світла з вулиці – тільки каламутну лампочку. Не було прогулянок, засобів гігієни. У туалет виводили раз на день. Іноді не виводили – тоді ходив у пакети. Все це залишалося у камері. Сморід і бруд жахливий. І так чотири-п'ять місяців.

МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ПОПРОСИВ, КОЛИ ПОДУШКА ВСЯ В КРОВІ БУЛА. Вони сказали, що це – нормально. Лікаря викликали в середині серпня, коли знепритомнів. ­Відвезли до лікарні, оглянули й повернули назад. Потім 22 дня кололи, крапали незрозуміло що. У МДБ свій лікар є. Я просив щось від алергії. Давали таблетку на тиждень. Мовляв, своїм не вистачає. А треба – дві на день. ­Мусив пальцями ділити її на сім маленьких частин. Це не зупи­няє розвиток хвороби, але психологічно легше. Десь на четвертий день крапання у мене почався приплив енергії, сили і злості. Стукав по стінах, ламав усе, кричав матом. Прийшов до них: "Я агресивний і не контролюю себе". Ще за тиждень почав читати по дві книжки на день. Став себе боятися. Спав години по 3-4 максимум. Коли перестали крапати, вернувся сон. І тут же відчув, що тану, як свічка. Дуже схуд. Сказав лікарю, що вмираю. Вони не реагували.

З МАШЕЮ ВАРФОЛОМЄЄВОЮ (ЛУГАНСЬКА ЖУРНАЛІСТКА. – КРАЇНА) П'ЯТЬ МІСЯЦІВ ПРОСИДІЛИ ПОРУЧ. Уперше побачилися в липні, коли нас возили до військової комендатури. Там між камерами можна було пересуватися. Сказали, що возили на обмін. Але він не відбувся, і вернули назад. Посадили в камери навпроти. Ми говорили про Україну, обмін. За весь час мав одну можливість зателефонувати – 5 травня. Подзвонив дружині і знайомому з Міноборони. Той сказав, що ми з Машею у списках на обмін ідемо вдвох як цивільні. Чомусь – як працівники Служби безпеки України.

ТРИ МІСЯЦІ СИДІВ У КАМЕРІ З АМЕРИКАНЦЕМ. Він – міжнародний адвокат, професор і викладач англійської в Луганську. Російської майже не розуміє. Дуже культурний, ввічливий. Його звинуватили у шпигунстві, хотіли внести в списки на обмін. Мабуть, не вийшло, тому відпустили. Досі спілкуємося. Він отримав паспорт ЛНР. Хотів виїхати в Україну, але тримають на підписці про невиїзд. Дружина подалася в Росію. Сам поки що нічим не займається. Каже: "Я – міжнародний адвокат, їздив по тюрмах світу. Таких умов немає навіть в Африці".

Книжки почали давати в останні п'ять місяців – Михайла Веллера, Лєскова, Євтушенка, сучасні романи. "Капітана Фракасса" Готьє перечитав кілька разів. Журналів багато 1985 року – з виступами Горбачова й повістями.

НАЙВАЖЧЕ БУЛО ЗАЛИШИТИСЯ ЛЮДИНОЮ. Відчуваєш, як перероджуєшся на тварину. Кругом антисанітарія, за їжу готовий стрибати на лапках, спиш під дверима. У 40-градусну спеку лягав на підлогу, якось випираючи двері, щоб була хоч невелика щілина. Неприємно ставало, коли приводили кількох дівчат і показували мене. Говорили: "Ось наша доблесна п'ята колона, російська опозиція. Дивіться, який він був раніше і який зараз". А я розумію, що перед ними стоїть маленький чоловік із коричневим обличчям, великою бородою і довгим волоссям. У чужій порваній одежі. Принижений.

Носив тонкі армійські рейтузи й великий цивільний светр. Дали розірвані капці. Перетягнув їх саморобними мотузками – рвав на стрічки матрац. Мав його протягом трьох останніх місяців.

Звільнили 28 грудня. Прийшли якісь люди: "Хто Поляков?" Подивилися і пішли. Принесли старий цивільний одяг, не мій. Сказали: "Збирайся, за півгодини поїдеш на свободу". Питаю: в Україну чи в Росію? "Та яка тобі різниця?" За 2 години сказали роздягатися. Наступного дня підняли вранці. Говорили, що мої шанси поїхати додому зростають. Спочатку 30 відсотків, далі – 50, 70... і звільнили. Обміняли на якогось росіянина.

ПРИВІЗ КУПУ ХВОРОБ. Виявили ознаки отруєння психотропними речовинами й запалення підшлункової.

Зараз ви читаєте новину «Вимагали 100 тисяч доларів викупу. Потім сума впала до 20 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути