середа, 11 вересня 2013 16:15

Помідори летіли звідусіль. Я мало не загубила сина в натовпі

На іспанському курорті найдорожчим виявився російський ресторан

– Чоловік наприкінці серпня був у відрядженні у Валенсії, – розповідає бухгалтер із Москви 38-річна Ірина Якіна. – Ми поїхали з ним, щоб трохи подивитися країну. Син дізнався, що в Буньйолі проходити­муть щорічні томатні бої. Свято триває тиждень, але його цікавила ­тільки битва, що відбувається останнього дня.

Із Валенсії до Буньйоля дісталися електричкою. Планували там заночувати, але у місті єдиний готельчик був забитий. Ми з собою взяли купальники і маски для підводного плавання, щоб захистити обличчя. Та переодягнутися не було де. Кафе і ресторанчики зачинені, щоб не постраждали меблі та вітрини. Ми попросилися до якихось людей додому. Більшість учасників битви приїжджали вже в плавках і білих футболках.

Дійство почалось опівдні. Спочатку хлопці силкувалися вилізти на 2-метрового стовпа, натертого милом. Першому не вдалося, але наступний швидко видерся нагору. Відразу дали водяний залп, що означало – можна починати бій. Ящики з помідорами стоять повсюди. Томати треба хапати, розчавлювати і жбурляти. ­Зчинилося божевілля. Помідори летіли звідусіль, я мало не загубила малого в натовпі. Рівно за годину водяний залп сповістив про закінчення битви. Всі побігли митися до річки. Дорогою туди мене зупинили медики, бо побачили на нозі величезний синець. Сказали, хтось кинув цілим томатом. Якби я зауважила, хто це зробив, порушника оштрафували б.

Кафе і ресторанчики зачинені, щоб не постраждали меблі та вітрини

Коли побачила черги на автобуси й електрички до Валенсії, подумала: натовп не розсмокчеться протягом доби. Але за 2 години усіх туристів вивезли. 12-річний син довго розпитував, скільки має назбирати грошей, щоб наступного року знову поїхати до Буньйоля.

– Цього року відпочинок в Іспанії подешевшав, Кіпр і Греція теж знизили ціни, – каже лондонський студент 24-річний Джордж Воллерс. – У нас із нареченою були 2 тисячі євро, ми хотіли провести на морі хоча б 10 днів. На роботі шеф порадив подивитися форуми, де пропонують винайняти особняк на ­іспанських курортах. Треба шукати пенсіонерів, що на літо їдуть до дітей і намагаються трохи заробити – ­здають житло в оренду. Ми знайшли два особняки на Коста-дель-Соль і один – на Майорці. За останній власник хотів 1200 євро. Це не набагато дешевше за готель. А на ­Коста-дель-Соль літня пара погодилася на 100 євро з людини на тиждень за умови, що нас буде не менше шістьох. Ми попитали друзів, і назбиралася компанія з восьми людей.

Виявилося, так зробили багато ­молоді, й консервативний ­Коста-дель-Соль став схожий на модну Ібіцу. На курорті багато дискотек, розваг на морі – подорожі на ­яхтах, ­пірнання з аквалангом. Ми кілька разів ходили до клубів. Щоразу це коштувало 50–70 євро, тому вирішили влаштовувати вечірки вдома.

Харчі вигідно купувати у супермаркеті. За 150–200 євро на тиждень щодня можна куштувати якісь делікатеси. Ми обідали у недорогих кафе, де до пива пропонували різноманітні тапас – закуски: наприклад, нарізаний хамон, оливки чи бутерброди з анчоусами. Також дуже смачні паельї та супи з кукурудзою. Найдорожчим виявився російський ресторан "Граф Орлов". За суп, гарнір і основну страву правили понад 50 євро. У найкращому італійському ресторані пообідати можна майже вдвічі дешевше.

– До Мадрида приїхали на півтори доби, тому не встигли побачити багато, – розказує Павло Юркін, фотограф із Риги. – ­Поселилися біля центральної площі Пуерта-дель-Соль. Там є готелі з ночівлею по 10–12 євро. Зручно добиратися до всіх точок ­міста. Ми одразу поїхали в Музей Прадо. Не пощастило, бо зали ­Велас­кеса та Гойї були чомусь зачинені. Далі пішли прогулятися ботанічним садом – він поряд із музеєм. Екскурсовод сказала, о будь-якій порі року там квітнуть щонайменше 15 видів троянд. Також є унікальні орхідеї – по кількадесят тисяч євро за рослину.

Літня пара погодилася на 100 євро з людини на тиждень

На запитання, де в Мадриді найкращі магазини, перехожий порадив район Саламанка. Дружина хотіла ­купити доньці ляльку, але там вона коштувала майже 1,5 тисячі євро. З нашим бюджетом вистачало тільки на брелок для ключів. У взуттєвому ціни стартували від 2,5 тисячі.

Подалися до капели Гойї. Коли ­купували квиток на 10 поїздок, ­касир порадила хороший путівник – за 4 євро. У капелі пробули 15 хвилин, бо тоді проводили дві шкільні екскурсії. Для дітей з учителями вхід безкоштовний. Було дуже гамірно, тому намилуватися фресками не вдалося. Крім того, школярі пускали сонячних зайчиків у систему дзеркал, які мають множити фрески.

Усі ресторани, від найдорожчих до бюджетних, готувати вечерю починають о 21.00. Доти пропонують тільки закуски до випивки. Утім, можна наїстися й хамоном із салатами та оливками.

У палаці Лінарес чути стогони

5 жовтня у палаці Лінарес у Мадриді відбудеться всесвітня конференція парапсихологів. В особняку, який почали будувати у XVIII столітті і закінчили 1900 року, за чутками, живуть привиди.

– Не знаю, чи варто вірити легендам, що маркіз одружився із власною сестрою, і вони вбили дитя гріха, – коментує американський парапсихолог Ніна Патрік. – Жодне історичне джерело цього не підтверджує. У палаці немає потужних слідів дитячої душі та маркіза-самогубця, хоча деякі мої колеги їх відчувають. Я позаторік бачила, як десь у XVI столітті тут забили на смерть злодійку. Інші чують стогони й уривки розмов, діти без причини починають плакати. Пояснюю це тим, що палац зведений на місці, яке завжди було прихистком для безпритульних, злодіїв та повій. Крім того, тут колись діяла французька в'язниця, де стратили не один десяток людей.

Лінарес відкритий для відвіду­вання. Зараз там розташований іспансько-американський культурний центр. Він постійно проводить виставки та конференції.

Зараз ви читаєте новину «Помідори летіли звідусіль. Я мало не загубила сина в натовпі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути