вівторок, 27 вересня 2016 10:56

"Діти знаходили кістки, речі померлих. Одна баба зібрала відро золотих зубів"

До 200 гривень щодня заробляють на смітті сортувальники

– Золоте дно – оця свалка. Ніколи її не закриють. Мєсна власть – так точно. Такі вопроси хіба шо Пєтя Порошенко ріша. До нього людям треба йти, – каже водій зеленого Dаewoo. Підвозить із траси Київ – Харків у село Макухівка біля Полтави.

За 300 м від його околиці розташований найбільший в області полігон відходів. Сміттєзвалище займає понад 17 га. Сюди звозять непотріб із Полтави й довколишніх сіл. 10 років тому обласна санепідемстанція визнала полігон переповненим удвічі за норму. Однак працює дотепер. Його видно з центру Полтави, якщо піднятися на Білу альтанку на Івановій горі. В сільській раді кажуть: полігон працює незаконно, не має проектної документації.

  Одне із подвір’їв ромів на центральній вулиці Шевченка в Макухівці. Господарі працюють сортувальниками на сміттєвому полігоні. Після зміни у власні двори несуть одяг, прострочені продукти, металобрухт. Складають все на купи. Часто двори ромів не обгороджені
Одне із подвір’їв ромів на центральній вулиці Шевченка в Макухівці. Господарі працюють сортувальниками на сміттєвому полігоні. Після зміни у власні двори несуть одяг, прострочені продукти, металобрухт. Складають все на купи. Часто двори ромів не обгороджені

У Макухівці близько 800 жителів. ­Серед них – 100 ромів. Вони щодня працюють на полігоні – сортують непотріб. Їхні подвір'я видно по купах мішків зі сміттям. Біля будинків пасуться кури й кози.

Сільська молодь здебільшого їздить на роботу в обласний центр. Старші тримають свиней, птицю, мають лісопильні.

– Живу у сусідньому селі. Але тут людей трохи знаю. Самі не можуть рішить – нужен їм смітник чи ні. Риються і свиней удома годують отходами. Або й самі їдять. Яке тоді може бути здоров'я і благополуччя? – водій зупиняє на центральній вулиці Шевченка біля продуктового магазину.

Більшість селян нарікають на часті випадки онкозахворювань, сморід, погану воду. Обласна санепідемстанція щороку бере по п'ять проб води й ґрунту – на нітрати. Відхилень не виявляють.

Куплений хліб несе 70-річна Світлана Олексіївна. Вона в легкому ситцевому халаті. Із Шевченка звертає на вулицю Ворошилова, де мешкає. Стає на кутку перепочити.

– Ой, погано в нас, доцю. А найхуже – нащот водички, – мне в руках господарську сумку. – З мусорки стікає різна зараза у землю. Набереш води відерце, трохи постоїть – і масною плівкою береться, на дно осідає бруд. Приходиться обязатєльно кип'ятити.

Люди мруть, як мухи – серце, тиск, онко. Йду по вулиці – немає з ким поговорить. Багато хат порожні. Ніхто не хоче куплять. Хіба цигани. Осіли тут крєпко. В них заробіток – із мусорок. Їздять на таких машинах, що в нас і впомині немає.

У Макухівку сміття звозять із 1946 року. За цей час набралося близько 5 млн т відходів.

– Раніше на тому місці був піщаний кар'єр. Навколо – груші-дички, яблука-кислиці, глід, квітла черемха, – згадує Світлана Олексіївна. – Після війни весь пісок вибрали на відбудову Полтави. Зробився глибокий кар'єр. Копнеш трохи – в ямку набігає прозора вода. Добрезна! Тепер немає цього всього. Люди самі винуваті. Ще тоді не треба було допускати. Зараз сільський голова старається. Але з міською владою домовитися не вдається.

У центрі села – єдиний двоповерховий будинок під коричневим дахом. Біля подвір'я припаркований зелений Chrysler Voyager зі спущеними шинами. Попід парканом насаджені декоративні кущі й дерева. Чоловік, на вигляд років 20, тягне з двору візок із травою. Мостить її під дерева. Кличе з-за воріт 43-річного Олександра Канцедала. Його батько, 66-річний Юрій, керівник Спілки захисту та сприяння малому бізнесу Полтави. Має будівельні магазини в обласному центрі.

– Батько все життя добивається, щоб смітник закрили. Він тільки псує природу. Он яка краса – ліс, річка. Тільки живи. Нікуди не хочемо їхати звідси, – каже Олександр.

Злегка сивий. У бріджах і гумових капцях. Заводить у вимощений бруківкою двір. За будинком – триповерхова лазня. Поряд – накритий басейн із шезлонгами. З подвір'я видно Полтаву. Виблискують бані Свято-Успенського собору, що в центрі міста.

– Ділянку в Макухівці взяли майже 30 років тому. Все збудували своїми руками. Я – сварщик. Батько добився, щоб у село провели газ. А за смітник – сложніше. Він ходив на слухання в міську раду. Добивався зустрічі з Олександром Мамаєм (мер Полтави. – Країна). Але той нічого не хоче. Кажуть, його родичі мають стосунок до заробітків на смітнику.

  31-річний ром Євген повертається із роботи на смітнику. Сортує пластик. В день заробляє до 200 гривень
31-річний ром Євген повертається із роботи на смітнику. Сортує пластик. В день заробляє до 200 гривень

Усі мери були такі. Мій знайомий якось пішов до Андрія Матковського (міський голова Полтави в 2006–2010 роках. – Країна). Запропонував співпрацю зі шведами – вони хотіли поставити сміттєпереробний завод. Матковський мого знайомого проігнорував. Сам вийшов на іноземців. Але співпраця чомусь не вдалась.

Олександр запалює цигарку.

– Одне радує – течія річки йде від села. Весь бруд пропливає. А з циганами вжитися можна. Вони не крадуть там, де живуть, – проводить на дорогу, закриває металеві ворота.

Фельдшерсько-акушерський пункт розташований в одному приміщенні з поштою. Раз на тиждень із сусідніх Терешок приїздять медики на обстеження жителів Макухівки.

– Передаємо великий привіт Мамаю. Дякуємо за чисте повітря, – каже голосно 46-річна Світлана Усенко. У спортивних штанях і майці забігає на сходи, що ведуть до поштового відділення. Тимчасово заміняє листоношу. – Ми багато разів перекривали дороги, стояли під міською радою, організовували зібрання. Нікому діла до нас немає. Хіба перед виборами в кандидатів обов'язковий пункт у програмі – ліквідація Макухівського смітника. На тому все кінчається.

Смітник зробили на місці людських кісток. Там у тридцятих роках розстрілювали репресованих. Мої ровесники в дитинстві гралися в кар'єрі, знаходили кістки, речі померлих. Одна баба зібрала відро золотих зубів. Віднесла в міліцію. На тому місці треба пам'ятник ставити. Але влада зробила його ближче до траси – щоб не видно було сміття.

У селі такі запахи – наче постійно щось дохне. Подує вітер зі смітника – аж нудить. На прання осідає пил. Постійні головні болі. Мій чоловік не злазить зі знеболюючих. Макухівка – Чорнобиль номер два. А як запалять сміття – ховайся. Такі пожежі, що з Полтави видно. Тільки циганам харашо, і місцевим псам. Щомісяця на смітник звозять відходи з м'ясокомбінатів. Собаки тягають кістки по селу. Ситі. Колись діти знаходили ртутні кулі – відходи із заводу газорозрядних ламп.

Ви ще до лікаря зайдіть. Він уже виглядав. Мабуть, хоче щось сказати, – Світлана розвертається до машини Укр­пошти, яка щойно під'їхала.

У кімнаті за столом біля вікна сидить 56-річний Сергій Кружко, завідувач Терешківської амбулаторії. Поруч – медсестра Олена Богданенко, 38 років, веде записи у журналі відвідувань.

– Екологія тут страшна. Дівчата вагітніють, а води пити не можна. Не радимо. Скуповують у магазинах або їздять у місто, набирають із кранів. У діток слабі кістки. З повіт­рям – не так усе печально. Ні масових бронхітів, ні туберкульозу в селі немає, – говорить Сергій Миколайович. – Кажу своїм пацієнтам, щоб остерігалися циган. Бо можуть принести зі смітника шкірні інфекції. В їхніх дворах – антисанітарія. Приходять із роботи на смітнику й не миються.

Найближча до смітника – вулиця Озерна. На ній 30 будинків. За городами тече Коломак. На деяких хатах висять прапори України. На щебені граються діти. Тхне відходами. На подвір'ї розвішує білизну 79-річна Катерина Судовікова. В неї легкий макіяж, на губах – рожева помада. Волосся акуратно зібране на потилиці.

– Не можу продати дачу. Ще торік виставила оголошення. Хочу взяти 25 тисяч доларів. Та ніхто не бажає жити біля смітника, – виходить з-за воріт.

Запрошує на подвір'я. Ділянка на 20 соток. Є цегляна хата, флігель, город, сад із виноградом. – Це будинок моїх батьків. Маю трикімнатку в Полтаві. Дачу вже важко доглядати. У мене двоє синів. У них свої справи. Один має в Полтаві магазини будматеріалів. Другий мешкає в Лондоні, має будівельний бізнес. Кличе до себе. Ніяк не рішуся переїхати. Буваю в нього по місяцю в гостях. Там за екологію дуже дбають. Сміття викидають роздільно. Мають багато переробних заводів. А ми дожилися, що вікна в хаті не відкриєш через вонь. Відчуваю, ще довго буду продавати дачу.

За крайньою хатою – березовий і вільховий гай, закиданий пластиковими пляшками, пакетами, побутовими відходами. Стоять посохлі дерева. Одразу за ними – гори непотребу, заввишки з 40 м. Полігон не обгороджений, є табличка "Викидання сміття за межами звалища категорично заборонено. Штраф – 500 грн". Літають зграї ворон. Попід звалищем – брудні заводі із мазутом, що звозять із підприємств. Плавають автомобільні шини, пакети, мішки і коробки зі сміттям. На березі лежать купи гнилої картоплі, пір'я, биті трилітрові банки. Смердить тухлятиною. Чути роботу бульдозерів на протилежному боці смітника. Там розташований пропуск­ний пункт, облаштований шлагбаумом і відеокамерами. Охоронець, на вигляд років 60, у жовтогарячому жилеті пропускає сміттєвози. За кубометр відходів водії платять 25 грн. Каже, за день приїздять із півсотні машин.

Пополудні гори сміття риють бульдозери. Зо три десятки ромів і безхатьків ідуть за ними, збирають і сортують відходи. Здають у пункти прийому вторсировини. Вони кілька разів на день приїжджають із обласного центру. Пластик купують по 2 грн за кг, склобій – 40 коп., мідь – 85 грн, залізо – 2,8 грн, алюміній – 19 грн, макулатуру – 1,5 грн. Працівник за день заробляє 150–200 грн. Найбільше збирають пластика.

  Звалище – за 300 метрів від найближчих сільських хат. Попід ним – заводі із мазутом, що звозять із підприємств. Плавають мішки і коробки зі сміттям, гнилі продукти, автомобільні шини
Звалище – за 300 метрів від найближчих сільських хат. Попід ним – заводі із мазутом, що звозять із підприємств. Плавають мішки і коробки зі сміттям, гнилі продукти, автомобільні шини

О 14:00 сортувальники йдуть на обід. У руках або велосипедами тягнуть сумки з відходами – харчі, одяг, картонні коробки. Ховаються від камери.

31-річний ром Євген за 20 грн зголошується поговорити. Він худий, засмаглий, із голим торсом. У брудних спортивних штанях і кросівках. На шиї – золотий ланцюг із хрестиком. Від чоловіка тхне перегаром.

– Вобще я строїтєль. Учора празнував хрестини у знакомих, випив добряче. Таких на об'єкт не пускають. Тому прийшов сюди, часто тут підробляю. Нас не обіжають. Їсти бери, скільки хочеш, – відкриває засмальцьований пакет. У ньому лежать три пляшки молока "Яготинське". – Всього на день прострочене. Везуть із супермаркетів. Не страшно і самому пити. Ну, в основному, годуємо ним свиней, тримаємо вісім штук.

Робочий день починається у сім ранку. Через годину приїздять сміттєвози. Кожен має свою спеціалізацію – пластик, картон, метал. Учора заробив 118 гривень на пластику. Буває, і 200 виходить. Гроші, правда, через день дають. Пляшки збираю в мішки на 70 кілограмів.

Навпроти смітника живуть бомжі. Тропінка є до них у логово. Але зараз їх немає – або на свалці, або в селі. Нормальні люди. З ними можна общаться, – додає Євген.

Навпроти смітника через дорогу – сосновий ліс. Метрів за 10 від узбіччя на галявині обідає один з охоронців звалища – чоловік, на вигляд має років 50. На голові – панама, взутий у кирзові чоботи. На траві розклав сало, помідори, півлітрову пляшку "Пшеничної".

– Оце налякали. Думав, я тут один, – різко обертається. – Ви, мабуть, по гриби. Он білі ростуть, а за горою – маслята. Я теж іногда збираю. На звалищі вже років 10 працюю. Зразу керував, куди машинам їхать. А це вже пару місяців, як охоронцем став.

На смітник багато нормальних селян ходить. Збирають одяг із секондів. На мені хороші штани саме з цієї партії. Плюс щось вкусненьке можна вихватить. Є і полубомжі. Ходять за кілометрів 20 сюди з інших сіл. Остаються в лісі ночувати. А на вихідні вже до сім'ї їдуть. Колись тут цілі містечка були – рили землянки, із дощок збивали навєси, крили целофаном. Потім стали селитися в бараки за півкілометра від мусорки. Даже за житло платять.

Робота опасна. Часто трапляються шприци. Алкашам все рівно, а я раз наступив – поїхав здавати аналізи на віруси. Злякався. Але обійшлося, – чоловік дістає зі сріблястого портсигара цигарку. Закурює. – Буває, золото находимо, гроші. На днях люди вивезли зі сміттям 200 тисяч євро. Випадково викинули не той пакет. Вони одразу повернулися. Із джипа у світлому костюмі вийшов чоловік і став ритися. Гроші знайшов. Нам навіть проставився. Я колись теж мав знахідку – 3300 доларів. Поїхали з жінкою і дітьми в путєшествіє в Київ, у зоопарку були, у Макдональдзі. Магазин відкрили, та справа не пішла. Як гроші прийшли, так і пішли.

Найбільше золота знаходять цигани, мають на таке нюх. То ланцюжок, то обручку дістають. Пахать не люб­лять. Вибирають найвигідніше – метал, об'їдки для свиней. Тримають їх по 10–20 голів. Смітник багатьох годує. Без криші городської власті тут не обходиться.

Зараз ви читаєте новину «"Діти знаходили кістки, речі померлих. Одна баба зібрала відро золотих зубів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути