вівторок, 29 березня 2022 14:12
Павло Вольвач
Павло Вольвач
Павло Вольвач

Тріщини по бовванах

Війна – це ще й руйнування міфів. Окрім усього іншого, а то й насамперед. Принаймні нинішнє українське протистояння кацапській навалі стало саме таким. Міфи стрясаються, як стіни під час бомбардування, беруться тріщинами й розвіюються на порох. Часом дивуючи не лише світ, а й самих українців.

Ну, з міфом про непереможність рускава салдата ще куди не йшло. В ньому можна було засумніватися й раніше. Повітря з надувного альоші виривалося здавна, а після Чечні почало посвистувати загрозливо. Альошу, правда, з початком другого тисячоліття трохи підлатали. І хоч понад третину оборонного бюджету пішло в тінь, на яхти і генеральські вілли, ракет великого діаметра наклепали достатньо. Тож колективний російський погляд заплив мілітаристською пихою з новою силою. "А с кєм там ваєвать в Українє?" – пам'ятаю зверхній скрив одного російського шоу-літератора в перші дні агресії на Донбасі 2014 року. "Више бандеравскіє знамьона, ага" – намагався блазнювати він же напередодні "спецоперації" 2022-го. Відповіді дала об'єктивна реальність. Military-колос виявився на глиняних ногах і в розтоптаних кирзачах. Якого цілком можна бити, що й роблять Збройні сили України. Думаю, літературно-пропагандистська лисина вже не поблискує на Донбасі чи деінде, навіть заради піару.

А чому ж сталися такі метаморфози з "непереможною" армією і "кращим у світі" солдатом? Бо чи не вперше там немає українців. Є окремі персонажі, але вже не масово, не за призовом. І це одна з головних причин просідання. Можна скільки за­вгодно розповідати анекдоти про тупих, пріжимістих хохлів, про запопадливих офіцериків, захланних прапорщиків і злодійкуватих каптьорщиків, про служак старшин-сержантів-єфрейторів. Але їх не стало – і лишилася нечорноземна жалюгідність, інтелектуально-психологічна супісь. "Ми – нація не войовнича, але вояцька" – писав свого часу Стус. І цю правду із зачудуванням і подивом відкривають і світ, і навіть самі українці. А кацапи хай і далі залишаються з міфом. У пастці міфу, а точніше, шаржу, який самі ж старанно плекають ось уже кілька століть. Так-так, тупий, опецькуватий, хитрий українець. Вічний зрадник, запроданець і боягуз. Поліцай із сивушною пляшкою, заткнутою качаном. Так-так. А ваші батальйонні групи винищують інопланетяни. Збивають літаки і палять танки, кількість яких уже зіставна з парком армії пристойної європейської країни. Хоча, мабуть, то все анімація, створена як не в Голлівуді, то в Пентагоні.

Насамкінець міф великої російської культури, а відтак – загадкової російської душі. Обрушення сіє велике єсть, а тому над ним стоїть чи не найгустіша пелена диму, пилу й нестерпного смороду. Суть цієї багатовікової облуди концентровано явлена у простенькій карикатурі, баченій у фейсбук-стрічці. Імперська птаха, замість орлиних голів прикрашена толстоєвськими профілями, зависає над розбомбленим українським містом. І дриґає кінцівками в балетних пуантах. Слєзінкі не видно, вона, мабуть, загубилася в письменницьких бородах. Точніше, її направду ніколи й не було. Як і всємірнай атзивчивасті, всєчєлавєчнасті, і цілої купи іншої обманної лабуди. Пил і темрява. З якої хіба стирчить гулагівська дротина.

Зараз ви читаєте новину «Тріщини по бовванах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути