понеділок, 24 лютого 2014 10:00
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Бруківку в центрі міст треба узаконити як атрибут демократії

Бруківка київських вулиць стала зброєю повсталого народу, який переміг автомати й бронетранспортери. Цей спосіб мощення доріг слід узаконити, як і атрибут народовладної демократії, своєрідний символ "перезавантаженої" української держави.

Символізм київської бруківки широко обговорюється в соцмережах в зв'язку з тим, що робити зі згорілим кварталом довкола Майдану Незалежності. Почалося з жарту одного "євромайданівця" про те, що вулиці треба відремонтувати бруківкою такої ваги, щоб її не важко було кидати.

Останніми місяцями бруківка перетворилася з совітської "зброї пролетаріату" на символічну зброю досить широких верств повсталого народу України. На засіб єднання різних частин і прошарків українства. Журналісти в репортажах з барикад повідомляли про "жінок у дорогих шубах" і пенсіонерок, які виколупують камені з тротуарів і підносять їх чоловікам-повстанцям, – серед яких нагороджені радянськими орденами "афганці", голомозі націоналісти, галицькі селяни, донбаські підприємці, студенти космополітичного вигляду.
Фактично бруківка стала об'єднуючим інструментом безпосередньої демократії. За Конституціями України, єдиним джерелом влади є народ, і ця влада "вилилася" на голову Януковича саме "руслом" з бруківки.

Звісно, ніхто не хоче далі кидати бруківкою. Ніхто не хоче, щоб дурноверхі поліцейські знову були загнані в кут і захищалися від бруківки автоматами. Але ще більше народ не хоче, щоб лютневі бої "бруківка проти автоматів" були ДАРМА, щоби перемогу демократії знову продали корумповані політики.

Тому бруківка дійсно має залишитися в центрі Києва та інших великих міст: як буквальне нагадування про те, що політики й поліцейські служать народу, – який завжди може їх покарати за непослух. Символ повстання має щодня бути під ногами й "під рукою". Стати простою, але дуже асоціативною архітектурною "фішкою" України.

Відтак пропоную офіційно встановити мощення бруківкою ("технології, що передбачають створення дорожнього покриття з окремих готових твердих елементів") як єдиний допустимий стандарт для центральних кварталів. Це рішення може, і вправі, ухвалити Верховна Рада (в якості, наприклад, змін до "Державних будівельних норм").

Нагадую, що в законодавстві й практиці розвинених країн закріплені набагато "смішніші" норми, які є символами успішної політичної традиції. Наприклад, Лорд-Спікер Палати Лордів Великобританії (69-річна баронеса, відомий біохімік) сидить на мішку з овечою вовною під час засідань Палати. Порівняно з такими "ексцесами", обов'язкова бруківка в українських містах стане дешевим, простим, ефективним елементом нової політичної традиції.

Взагалі, бруковані проїжджі частини й тротуари Києва, Львова, Дніпропетровська давно є предметом гордості та туристичної привабливості. Борцям із заторами й за права велосипедистів також сподобається той факт, що брукована мостова об'єктивно уповільнює автомобілі.

Зараз ви читаєте новину «Бруківку в центрі міст треба узаконити як атрибут демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути