четвер, 02 березня 2017 18:52

"Втратила на Майдані сина, а в АТО – внука. Доки дітей оплакувала, невістка оформила спадщину на себе"

Про що говорили на Майдані і вулиці Інститутській у неділю, 19 лютого

14:23. На платформі столичного метро "Майдан Незалежності" рудоволоса жінка дістає з кишені зеленого пуховика смартфон. У другій руці тримає сумку й перемотані чорною стрічкою чотири жовті троянди.

– Ти де є? Я тебе вже півгодини чекаю. Лампадки і квіти взяла з собою. Тут буде вдвічі дорожче. Того року за чотири тюльпани 100 гривень віддали. А я біля дому троянди по 15 гривень купила.

Замовкає секунд на 10. Затуляє друге вухо рукою, щоб краще чути.

– Таня? Тані не буде. Я хіба тобі не казала? Повезла Олегу передачу в СІЗО. Його ж у середу закрили. Поліз напідпитку з дружками-­наркоманами на чиюсь дачу. Винесли телевізор і два ноутбуки. З чотирьох його одного взяли. Інші на дно залягли. Тепер на нього все повісять. Адвокат попередив, що років шість можуть дати. Якраз до свого 30-річчя вийде. Так що Тані зараз не до нас.

На ескалаторі молодий чоловік цілує на кілька років старшу за нього жінку. Вона – у короткій спідниці й ботфортах. Чорну коротку шубу розстебнула.

– Не могу я от него уйти. У нас двое детей. Не приведу же я их к тебе в общежитие.

– Сколько мы еще будем прятаться, как дети?

– Женик, я тебя не прошу меня ждать. Я тебя люблю, но с ним должна жить.

– Что в нем есть такое, чего нет у меня?

– Он деньги умеет зарабатывать. На твою преподавательскую зарплату мы даже квартиру снять не можем. А он обещает машину на 8 Марта подарить.

– Сколько раз к 8 Марта он еще тебя побьет? Ты хотя бы раз побои сняла.

– Женик, давай не будем о грустном. Я ему сказала, что ты мой репетитор по английскому. Будем встречаться три раза в неделю. Когда у тебя в понедельник пары заканчиваются?

– У меня вторая смена. Раньше восьми вечера встретиться не получится.

– Я детей на няню оставлю и приеду, – тулиться до чоловіка й цілує у губи. – Не бойся. Бодя последний раз в метро спускался в 2004 году. Нас никто не увидит.

Автор: УНІАН
  Мала два серцеві приступи. За один день чотирьом хлопцям очі закривала
Мала два серцеві приступи. За один день чотирьом хлопцям очі закривала

15:15. На вул. Інститутській вусань у кожусі ставить пучок колосків біля портрета Устима Голоднюка. Він загинув у 19 років від пострілу снайпера.

– Я тобі кажу, більше революції не буде. Нема кому її робити, – говорить до вдвічі молодшого чоловіка. – Усіх бунтарів повбивали на Донбасі або перестріляли на Інститутській. 90 відсотків нації – боягузи. Вони швидше по Америках роз'їдуться, ніж боротися почнуть.

– То ваше покоління вже революцію не почне. Ви просрали наше майбутнє у 1991 році, коли замість Чорновола вибрали Кравчука, а потім два рази поспіль проголосували за Кучму. Зараз хто країною управляє? Кучми зять і Кучми син.

– Це ти кого маєш на увазі? Ну по зятю понятно – Пінчук. А про сина вперше чую.

– А вам Рінат Ахметов Кучму не нагадує? Вже давно чутки ходять, що він його поза­шлюбний син.

Вусань спльовує на бруківку.

– Це для мене откритіє. Але я, юначе, ні за Кравчука, ні за Кучму не голосував. Помаранчеву і Революцію гідності на дивані не просидів. І шини тягав, і коктейлі Молотова розливав. Якби із запаленням легень у лікарню не попав, то зараз і моє прізвище на цій стелі було б. Мене з водомета тут накрили два рази. Тепер на суди їжджу. Свідчу у справі Автомайдану і в побитті студентів 30 листопада. Але не вірю, що щось із того вийде. За три роки тільки двох "беркутівців" посадили. А решта на посадах поновилися.

– Маємо поліцейську державу. Ви знаєте скільки тут мєнтів переодітих? Я біля он тих в однакових чорних пальтах пройшов, чую: "Ще трохи постоїмо. Команди збиратися не було. Ближче до вечора перейдемо до Адміністрації". А там, бачите, бусик стоїть. Всередині апаратура для прослушки. Проходив поруч, як з мамою говорив по телефону. У трубці почало шипіти і тріщати, а потім роз'єднало.

– Порошенко врахував помилки попередника. ­Нікого не розігнав. Старі мєнти лишилися, а він ще нову поліцію і Нацгвардію набрав. Під ним і суд, і прокуратура. Тепер хто б бунтувати не почав, влада кричатиме: "Шатуни!"

16:20. Лунає "Пливе кача". Жінка, на вигляд років 50, знімає шкіряні рукавиці. Запалює лампадку біля портрета білоруса Михайла Жизневського. Він загинув під час штурму на вул. Грушевського 22 січня 2014-го. По щоках котяться сльози. Біля портрету вішає вервечку.

– Тут мені досі кров'ю пахне, – каже до знайомої у сірому капелюсі, яка бере її під руку. Показує рукою на тротуар через дорогу. – Отам на моїх очах хлопця вбили. Вистрелили у спину, коли він пораненого відтягував. Я до нього на колінах підповзла, але вже пульсу не було. Живіт у момент здувся від внутрішньої кровотечі.

– Знайома лікарка на "швидкій" тут працювала, – говорить жінка у сірому капелюсі. – Через місяць після революції померла. Мала два серцеві приступи. За один день чотирьом хлопцям очі закривала. Їх уже мертвими на носилках доставили. Плакала, бо вони молодші за її сина.

– Із нашого села жіночка втратила на Майдані сина, а в АТО – внука. Доки дітей оплакувала, невістка оформила спадщину на себе. Квартира була на онукові – тепер невістчина. Свекруха жити не має де. Невістка до другого шлюбу готується і показує на двері. Каже: "Мені треба починати життя спочатку. А ви заважаєте".

О 17:45 троє чоловіків у військовій формі закурюють біля пішохідного переходу. Один із них в інвалідному візку – набиває люльку.

– Ти коли з похорону повернувся? – запитує червонощокого з великим рюкзаком на спині.

– Учора вночі приїхав. Мама Васі просила остатися, але там родина горем убита. Їм зараз не до гостей.

– Чого ж він помер? Такий здоровий мужик був.

– Бо гризся усім, чим не треба. Я йому казав: "Нащо тобі ті участки? Від цієї влади можна тільки місце на цвинтарі безплатно отримати". Опівночі спати ліг, а вранці не прокинувся. Мама вже холодного в ліжку знайшла.

– Він ще в січні на блокаду їздив. Бачив його по тєліку. Під поїзд на рейки лягав, – каже той, що у візку.

– Він уже тоді на серце жалівся, але поїхав. Бо його хлопці перші потяги з вугіллям ще 2015-го почали спиняти. Один такий состав везе вугілля на 10 лямів (мільйонів. – Країна). Васю то гризло. Бо з ворогом треба воювати, а не торгувати. А ми ворога годуємо, лікуємо й одягаємо. В Донецьку магазини "рошенівськими" шоколадками завалені.

– Скільки йому було?

– 39. Із медичкою зустрічався. Планували після Великодня розписатися. На кладовищі вона за труною в яму ледь не впала. Похорон затягнувся на 2 години. Він же високий був. А яму на 2 метри викопали. Труна не проходила. Три рази опускали. Земля мерзла. Це вже сьомий похорон за останній рік. Кого там не вбили, тут добивають.

Зараз ви читаєте новину «"Втратила на Майдані сина, а в АТО – внука. Доки дітей оплакувала, невістка оформила спадщину на себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути