вівторок, 29 вересня 2015 10:57

"Вивчення іноземних мов допомагає почуватися повноцінною людиною", - Катерина Сліпченко, 49 років, кінокритик, мистецтвознавець

Часто запитували: чи мріяла їздити на Каннський кінофестиваль? Ніколи. Це була така інша реальність, що про неї навіть мріяти було неможливо.

Мій родич і диригент Міша Кац перебрався з Орлеана до Канн. Коли дізнався, що пишу про кіно, був здивований, що досі не була в нього в гостях. Перша поїздка на кінофестиваль була аферою. Знала тільки, що маю де жити і, напевно, не помру з голоду. Акредитація закінчилася два місяці тому. Кажу організаторам: знаю, але дуже хочу. Дивом дали перепустку. У кінотеатрі "Люм'єр" саме показували другу чи третю "Матрицю". Від відчуття нереальності підгиналися ноги.

Моєму діду належить фраза, яку пізніше чула, як народне прислів'я: "Чому Міністерству закордонних справ не можна грати в КВК? Тому що всі веселі – в Африці, а кмітливі – в Європі". Дідусь був веселий. З бабусею взяли мене в Африку. У класі нас було восьмеро: з першого, другого і четвертого класів. Усі предмети викладала жінка, яка в Радянському Союзі була вчителем біології. Книжки читали – які хто знайшов. Коли мама дізналася про це, вимагала повернути мене в Україну. Злякалася, що донька буде неписьменною.

У професійному й освітньому вихованні на мене найбільше вплинула мама, у жіночому – бабуся, а у світоглядному – вітчим.

Катерина СЛІПЧЕНКО.  Народилася і живе у Львові. Мати – мистецтвознавець, реставратор. Батько – Олександр Сліпченко – дипломат, посол України в Норвегії, Данії, Швеції, Ізраїлі. До другого класу жила в Африці з дідом – Сергій Сліпченко був послом у Замбії, Танзанії. Закінчила Московський державний університет імені Ломоносова. Щороку відвідує Каннський кінофестиваль, часто – Венеціанський та Берлінале. Програмний директор фестивалю ”КіноЛев” у Львові. Була в журі Мінського кінофестивалю ”Лістапад”. Улюблені режисери: Бріянте Мендоса, Педро Альмодовар, Корнеліу Порумбою. Заміжня за Олегом Джоном Суком – екс-гітаристом гурту ”Мертвий півень”, засновником групи ”Клуб шанувальників чаю”, клавішником гурту ”Ґорґішелі”. Має сина Марка. Тримає собаку Міку й трьох котів: Миша, Масяня та Пако. ”Чоловік не зміг потрапити на похорон Юрка Покальчука, але поїхав на дев’ятини. У Києві був страшний дощ. На кладовищі побачив кошеня, яке ховалося під вінком на могилі. Сказав: ”Або вилазь і підеш із нами, або лишайся тут”. Кошеня вилізло й тепер живе в нас. Назвали Пако”. Носить одяг марки ZARA. Подобаються парфуми Salvador Dalі
Катерина СЛІПЧЕНКО. Народилася і живе у Львові. Мати – мистецтвознавець, реставратор. Батько – Олександр Сліпченко – дипломат, посол України в Норвегії, Данії, Швеції, Ізраїлі. До другого класу жила в Африці з дідом – Сергій Сліпченко був послом у Замбії, Танзанії. Закінчила Московський державний університет імені Ломоносова. Щороку відвідує Каннський кінофестиваль, часто – Венеціанський та Берлінале. Програмний директор фестивалю ”КіноЛев” у Львові. Була в журі Мінського кінофестивалю ”Лістапад”. Улюблені режисери: Бріянте Мендоса, Педро Альмодовар, Корнеліу Порумбою. Заміжня за Олегом Джоном Суком – екс-гітаристом гурту ”Мертвий півень”, засновником групи ”Клуб шанувальників чаю”, клавішником гурту ”Ґорґішелі”. Має сина Марка. Тримає собаку Міку й трьох котів: Миша, Масяня та Пако. ”Чоловік не зміг потрапити на похорон Юрка Покальчука, але поїхав на дев’ятини. У Києві був страшний дощ. На кладовищі побачив кошеня, яке ховалося під вінком на могилі. Сказав: ”Або вилазь і підеш із нами, або лишайся тут”. Кошеня вилізло й тепер живе в нас. Назвали Пако”. Носить одяг марки ZARA. Подобаються парфуми Salvador Dalі

Вітчим Іван Могитич (архітектор, реставратор, лауреат Державної премії України в галузі архітектури. – "Країна") навчив плавати, виживати в лісі. Познайомилися після того, як я повернулася з Африки. Мені було 8 років. Могитич міг голосно кричати, але ніколи не обізвав і не натискав на больові точки. Його улюблені об'єкти – Манявський скит і церква Святого Пантелеймона. На першому минуло моє дитинство, на другому – мого сина Марка.

Син від трьох тижнів бував зі мною на семінарах, ходили в майстерні художників. Це був початок 1990-х у Москві. Ніколи не задумувалася – нормально це чи ні. Просто брала дитину і йшла, куди треба. Візок вибирала такий, щоб підняти однією рукою.

Досі за бабусиним рецептом готую рибу: короп із тонко порізаними картоплею, морквою, цибулею та буряком, заливаю олією, солю і тушкую 5 годин у чавунному казані. Смачнішої риби не їла.

Часто бувало, що не планувала змін. Але з'являлися пропозиції, від яких неможливо відмовитися.

Вивчення іноземних мов допомагає почуватися повноцінною людиною. Особливо це важливо у професійному розвитку. Окрім того, голова працює краще.

Припускаю, що з бас-гітаристом жити краще, ніж із трубачем. Удома часто чути гітару. Здавалося, звикла, але час від часу – дратуюся.

У Львові почуваюся комфортно. Він достатньо великий, щоб не бути провінцією, і достатньо маленький, щоб зберігати людяність.

Коли живеш у невеликому місті, важливо мати змогу подорожувати.

У стосунках чоловіка й жінки, як і в інших людських відносинах, головне – взаємоповага.

Світ глобально справедливий. Але є речі, які не можна пізнати розумом. Не вкладається в голові несправедливість у випадку Олега Сенцова.

Важливо навчитися не чекати чогось, а жити зараз.

Зараз ви читаєте новину «"Вивчення іноземних мов допомагає почуватися повноцінною людиною", - Катерина Сліпченко, 49 років, кінокритик, мистецтвознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua