четвер, 15 вересня 2011 17:34

В живій бібіліотеці можна буде взяти "почитати" людин

У Канаді готують до відкриття постійно діючу живу бібліотеку. В ній можна буде взяти "почитати" людину

Перша жива бібліотека з'явилася 2000-го в Данії. Ідея належала п'ятьом чоловікам, друга яких побили посеред Копенгагена мало не до смерті. Вони започаткували організацію Stop The Violence - "Зупини насильство" - щоб активніше боротися з насильством та расизмом. Ідею підтримав директор найбільшого в Північній Європі музичного фестивалю Roskilde: того ж року бібліотека почала працювати біля одного з його майданчиків.

Жива бібліотека має розвінчувати стереотипи й упередження щодо певних груп людей. У першій із них було 75 книжок: представники національних, расових, сексуальних меншин, феміністки, вегетаріанці, футбольні фанати, політики, поліцейські та художники графіті. Їх читали не лише відвідувачі фестивалю, яких того року було понад 100 тис. - іноді самі книжки гортали одна одну. Найпопулярніша мала назву "Молодий араб-мусульманин".

Гасло живих бібліотек - "Не суди книжку за її обкладинкою". Усі вони безкоштовні, бібліотекарі та книжки - волонтери. Перші записують кожного, хто зголоситься стати книжкою, до каталогу. В описі вказують найпоширеніші щодо цієї групи людей стереотипи. Є правила читання: можна брати лише одну книжку за раз, і найкраще - ту, яка подобається найменше. Читати можна всією родиною або в колі друзів. Повернути треба в такому ж фізичному та психічному стані, й зазвичай - не пізніше, ніж за півгодини. Книжка може відмовитися від читача, якщо він її ображає, принижує чи "намагається вирвати сторінку".

Друга жива бібліотека запрацювала 2003 року під час угорського фестивалю Sziget. Нині вони є в понад 30 країнах. Окрім фестивалів, їх відкривають на книжкових виставках, у традиційних бібліотеках, навчальних закладах. Серед людей-книжок були алкоголіки, власники похоронних бюро, клоуни, чоловіки-няні, філософи, сикхи, хасиди, трансвестити, відьми, повії, трудоголіки, байкери, хворі на булімію, жертви домашнього насильства.

Перша постійно діюча людська бібліотека з'явилася п'ять років тому в австралійському містечку Лісмор. Замовляти живі книжки в ній можна будь-коли, читати - першої п'ятниці кожного місяця.

Найбільше постійний живих бібліотек у Канаді. Чергову відкриють у вересні в місті Суррей у провінції Британська Колумбія. Стати живими книжками зголосилися сотні тамтешніх людей. Читати їх можна буде в одній із кав'ярень.

ВИНОСИ:

Книжка може відмовитися від читача, якщо він її ображає, принижує чи "намагається вирвати сторінку"

Зараз ви читаєте новину «В живій бібіліотеці можна буде взяти "почитати" людин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути