Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2012 14:49

Унісекс об'єднує Джонні Деппа, Леді Ґаґу, Бекхема і Бйорк

"Найважливіше в жіночому одязі - жінка, яка в нього вбрана", - казав французький модельєр Ів Сен-Лоран (1936 - 2008). Та до яких тільки хитрощів не вдаються дизайнери, прагнучи за допомогою вбрання додати ефектності жіночим формам. Приміром, наприкінці 2011-го голландський бренд Hema презентував лінію бюстгальтерів пуш-ап, що візуально збільшують груди. Рекламувати цю білизну для більшої переконливості запросили чоловіка - австралійця сербо-угорського походження 20-річного Андрея Пежича. Він єдиний у світі модель-унісекс.

- У моді можна бути ким завгодно, - каже Андрей. - Головне - не набирати вагу.

Англійське unisex з'явилося в 1960-х: поєднали префікс uni - єдиний, спільний - та слово sex - стать. Так назвали новий стиль одягу - універсальний для чоловіків і жінок. Першою убралася незалежно від статевої приналежності молодь із неформальних субкультур - панки та хіпі. Дівчата почали носити штани, безформні светри, спортивне взуття. Хлопці відростили волосся й обвішалися біжутерією. У 1980-х популярності стилю унісекс додав образ ділової жінки у брючному костюмі.

У Радянському Союзі про стиль унісекс уперше згадали 1988-го - у книжкі Лідії Орлової "Азбука моди": "Це одяг, коли і жінки, і чоловіки, і діти носять те саме вбрання: штани, светр, водолазку, куртку; те саме взуття: кросівки, черевики; ті самі головні убори: берети, крислаті капелюхи. Дехто припускає, що ця тенденція розвиватиметься".

Найпопулярніший аромат, що однаково підходить чоловікові та жінці, 1994 року створив американський дизайнер Кельвін Кляйн. Назвав CK One

Джинси, сорочки, піджаки, спортивні костюми - найпопулярніший нині унісекс-одяг. Цим словом позначають те, що рівною мірою використовують чоловіки та жінки.

Унісекс-зачіски личать і тим і тим. Це може бути коротка стрижка в стилі "ґарсон", асиметричне волосся середньої довжини. Першою жінкою, яка вийшла на подіум із зачіскою унісекс, стала зірка 1960-х британська модель Твіґґі: її волосся було обрізане та гладенько зачесане, із боковим проділом.

Унісекс-аксесуари не надто тендітні й не масивні: середнього розміру годинники, срібні браслети, підвіски.

Унісекс-імена - Алекс, Домінік, Мішель, Блер, Саша, Женя, Валя, Ян (Яна), Ерік (Еріка).

Унісекс-парфуми з'явилися у 1990-х. Вони зазвичай сполучають цитрусові, деревні й озонові ноти, легкі та енергійні. Найпопулярніший аромат, що однаково підходить чоловікові та жінці, 1994 року створив американський дизайнер Кельвін Кляйн. Назвав CK One. тобто "один, єдиний".

Зі знаменитостей прихильниками стилю унісекс є, зокрема, голлівудський актор Джонні Депп, британський футболіст Девід Бекхем, англійська модель Кейт Мосс, американська співачка Леді Ґаґа, ісландська акторка та співачка Бйорк.

Російський поет, автор статей до Вікіпедії на лінгвістичну та біологічну тематику Олексій Погребной-Александров стверджує, що у східнослов'янських мовах англійське unisex має звучати як "юнісекс" й означати "ще юний, та вже такий сексуальний". Мовляв, це стиль молодіжної моди. До нього належать спортивні моделі одягу та взуття, вузькі краватки, брючні костюми. А ось селянська фуфайка, наголошує Погребной-Александров, ніяк не може бути в молодіжному тренді юнісекс, попри всю свою універсальність. Як, зрештою, і валянки з калошами.

Андрей Пежич бере участь як у жіночих, так і чоловічих показах. На профільному сайті моделей www.models.com посідає 18-е місце серед чоловіків-манекенників. Пежич - не транссексуал.

Улітку 2011-го експерти чоловічого журналу FHM, що видається у 32 країнах, внесли Андрея до сотні найкрасивіших жінок світу. Невдовзі редакція журналу вибачилася перед моделлю за помилку.

Торік Пежич рекламував бренди Marc Jacobs, Chanel та Prada. Восени взяв участь у Паризькому тижні моди, на якому йому, моделі-унісекс, довірили вийти на подіум у вбранні нареченої з колекції Жана-Поля Ґотьє. Цьогорічний січневий показ цей дизайнер присвятив загиблій британській співачці Емі Вайнгаус. В образі артистки на подіумі з'явився і Андрей Пежич.

Зараз ви читаєте новину «Унісекс об'єднує Джонні Деппа, Леді Ґаґу, Бекхема і Бйорк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути