четвер, 07 квітня 2011 13:55

Річний бюджет столиці має становити шість мільярдів доларів

 

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив: за попередні роки столична влада незаконно роздала 750 га землі. Внаслідок цього бюджет міста втратив до 70 млрд грн. За ці кошти можна було б збудувати 1200 дитсадків, або 400 шкіл, або 15 мостів чи чотири кільцеві дороги. Ми спитали в експертів: на що столиці варто було б витратити таку суму?

Володимир НІКІТІН, заступник директора Українського інституту публічної політики:

- Головна проблема Києва в тому, що він не має по себе уявлення. Тому спершу слід провести зонування. Це коштує кілька мільйонів гривень. У кожній із зон треба встановити свої правила забудови. Виявити, чого бракує і чого забагато - принаймні щодо лікарень, магазинів та шкіл. Вирішити, в яких зонах доречне промислове виробництво, де можна зводити багатоповерхівки.

Також необхідно витратити відносно невеликі гроші на те, щоб упорядкувати управління містом. Запровадити нормальний документообіг, зробити прозору систему менеджменту. Це - десятки, можливо, сотні мільйонів гривень.

Найдорожчий пункт стосується виправлення помилок у забудові. Всі затори в місті - через це. Хоч би скільки робили переходів, мостів тощо: доки в місцях щільної забудови зводитимуть хмарочоси - будуть транспортні проблеми. Варто продумати навіть знесення новобудов у декількох місцях. Кількох мільярдів ця справа варта. У Чикаго влада вирішила, що один із кварталів новобудов спонукає до розвитку злочинності. Квартал знесли, злочинів і справді поменшало.

Микола РОМАНЕЦЬ, фахівець з інженерних мереж компанії "Стек", підрядник Інституту генплану Києва:

- На нагальний ремонт міських тепломереж потрібно близько 10 мільярдів гривень. Це лише для латання дірок і ліквідації найбільш кричущих проблем. Якщо ж хочемо мати тепломережу на рівні столиць країн Центральної Європи - треба ще стільки ж. Бо необхідно замінити залізні теплопроводи на труби із сучасніших матеріалів.

Далі - утеплення будівель, накладання спеціальних панелей. Це обійшлося б у 9,6 мільярда гривень. Але за рахунок збереження тепла ці витрати "відбили" б за кілька років. Невідкладного ремонту вартістю 6 мільярдів потребує система водопостачання. 11 мільярдів необхідно вкласти в ремонт каналізації - просто для того, щоб ці системи безпечно працювали.

Генріх ФІЛЬВАРОВ, заступник директора НДІ містобудування:

- У світі є стандарт: для нормального життя великого поліса протягом року в нього потрібно вкласти приблизно 2 тисячі доларів на одного мешканця. На найважливіші функції мерії - а це підтримання в належному стані житлово-комунального господарства і поліпшення транспортної мережі - цих грошей точно вистачатиме. Стане їх і на зелені насадження, на культуру з наукою.

У Києві живуть, грубо кажучи, три мільйони людей. Отже, річний бюджет міста має становити близько 6 мільярдів доларів (бюджет Києва на 2011 рік - 14,2 млрд грн. - "Країна").

Костянтин МАТВІЄНКО, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика":

- Послідовність витрат така: насамперед проводимо комплексне вивчення Києва і прилеглих територій як об'єкту управління. Визначаємо кількість населення, його доходи, споживчі пріоритети, перспективи збільшення чи зменшення. Ми ж нічого про місто не знаємо. Скажімо, які ділянки належать міській владі? Я точно знаю, що соціальне житло у столиці просто ніде будувати. Не знаємо, як зараз рухаються пасажири, як - машини. Пасажиропотік востаннє досліджувався 2004 року.

Також треба розібратися, що місто являє собою в європейській системі розподілу праці. Зрозуміти, чи має воно шанс стати помітним полісом на світовому рівні. Потім готуємо концепцію генплану розвитку столичної агломерації. Ділимо місто на зони, визначаємо генеральний план. Трансформуємо систему столичної влади, відмовляючись від КМДА й повертаючи столиці права самоврядування, тобто права Київраді формувати міський уряд. І вже тоді починаємо реалізувати великий інфраструктурний план.

Але поки що все це лежить у площині фантастики. Насамперед через інтелектуально-культурну якість того, що називається управлінською елітою. Як у Києві, так і в усій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Річний бюджет столиці має становити шість мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути