середа, 25 травня 2016 10:58

"Не може ЄС пустити Україну у вільне плавання. В умовах глобалізації – це буде згубно для Європи"

На лаві підсудних у Гаазі Володимира Путіна не побачимо. Його судитиме історія, – каже політолог-міжнародник Пітер ЗАЛМАЄВ

Чому Сполучені Штати Америки наполягають на проведенні виборів на нині окупованій частині Донбасу?

– Усі сторони зайшли в глухий кут. Москва, яка стоїть за сепаратистами, і Київ звинувачують одне одного в порушенні Мінських домовленостей. Кожна сторона наголошує – вогонь відкриває противник. Затягування і в підсумку замороження конфлікту має дедалі вищу ціну для всіх. Але найбільшу – для населення Донбасу. Зубожіле, відрізане від світу, воно живе під постійною загрозою ескалації конфлікту, під впливом безперервної інтенсивної українофобської антизахідної пропаганди.

Можливість повернення цих територій до решти України з кожним місяцем тане на очах. Одночасно з мілітариза­цією регіону вимальовується перспектива невизнаної ніким сірої зони, де процвітатимуть контрабанда і бандитизм. Мета цього – дестабілізація України та безпеки регіону в цілому. Це б'є і по Росії, враховуючи постійну ротацію найманців. Повертаючись, вони поповнюватимуть лави криміналітету або воєнізованих, націоналістичних формувань. Безпека Заходу теж під загрозою, хоча не такою прямою. Доки питання з Донбасом неврегульоване, відносини з Москвою перебуватимуть у стані холодної війни. А без Російської Федерації неможливо встановити безпеку в кількох регіонах. Зокрема, в Сирії, біженці звідки заполонили Європу. В Афганістані, Нагірному Карабаху, Грузії, Молдові.

Тому Захід тисне на Україну. Хоча проведення виборів зараз – це не вихід із ситуації. Страшно уявити, хто прийде до влади на Донбасі. До того ж вони можуть легітимізувати військових злочинців.

  Пітер ЗАЛМАЄВ  40 років, директор міжнародної організації ”Євроазійська демократична ініціатива” Народився в Донецьку. На початку 1990-х переїхав у Сполучені Штати Америки. З 1999 року живе в Нью-Йорку. Випускник факультету міжнародних відносин Колумбійського університету. Працював у правозахисній організації ”Міжнародна ліга з прав людини”. Займався країнами колишнього Радянського Союзу. З 2011-го – член ради директорів ”Американського єврейського комітету”. Міжнародний координатор програми ”75-річчя трагедії Бабиного Яру” при канадській організації ”Українсько-єврейська зустріч”. Один із улюблених письменників - Бруно Шульц, польський прозаїк і художник єврейського походження, родом із Дрогобича на Львівщині. Має 130 видань його творів різними мовами. Колекціонує підписані авторами книжки. Має майже 400 примірників. Зокрема, з автографами Максима Горького, Джозефа Конрада, Теодора Драйзера, Йосипа Бродського. Українською мовою читає книжки Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Ліни Костенко. Вільно говорить англійською, іспанською, португальською, російською. Читає італійською та французькою. Займається дайвінгом, велосипедним спортом. Неодружений
Пітер ЗАЛМАЄВ 40 років, директор міжнародної організації ”Євроазійська демократична ініціатива” Народився в Донецьку. На початку 1990-х переїхав у Сполучені Штати Америки. З 1999 року живе в Нью-Йорку. Випускник факультету міжнародних відносин Колумбійського університету. Працював у правозахисній організації ”Міжнародна ліга з прав людини”. Займався країнами колишнього Радянського Союзу. З 2011-го – член ради директорів ”Американського єврейського комітету”. Міжнародний координатор програми ”75-річчя трагедії Бабиного Яру” при канадській організації ”Українсько-єврейська зустріч”. Один із улюблених письменників - Бруно Шульц, польський прозаїк і художник єврейського походження, родом із Дрогобича на Львівщині. Має 130 видань його творів різними мовами. Колекціонує підписані авторами книжки. Має майже 400 примірників. Зокрема, з автографами Максима Горького, Джозефа Конрада, Теодора Драйзера, Йосипа Бродського. Українською мовою читає книжки Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Ліни Костенко. Вільно говорить англійською, іспанською, португальською, російською. Читає італійською та французькою. Займається дайвінгом, велосипедним спортом. Неодружений

Як Україні вистояти під тиском?

– Не все залежить від України. З самого початку Москва ставила на те, що вона для Заходу вигідніший партнер у питаннях економіки та безпеки. Тому розраховувала – якщо після анексії Криму введуть санкції, з часом їх вдасться відіграти. За рік чи два. Вважали, що Брюссель не може собі дозволити холодну війну з Росією. Але прорахувалися. Європа продемонструвала неочікувану єдність. У цьому велика заслуга канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Зараз Москва сильно тисне на західні країни. Працюють російські піар-компанії та агенти в Німеччині, Франції, Греції, Словаччині. З однієї сторони йде енергетичний шантаж, а з другої – спроби піді­рвати внутрішній лад країн. Наприклад, проти Меркель намагалися застосувати скандал із вигаданим зґвалтуванням дитини в Німеччині (у січні 2016-го російські ЗМІ розкручували історію про 13-річну російськомовну мешканку Берліна, яку нібито викрали і зґвалтували мігранти з Близького Сходу. – Країна). Партії Марі Ле Пен "Національний фронт" (французька праворадикальна націоналістична партія. – Країна) РФ надає безвідсоткові кредити. Так намагаються послабити та зруйнувати єдність Євросоюзу.

Ці процеси Україна не контролює. Президент Порошенко вміло апелює до західної думки у своїх виступах у США, ЄС. Але настає момент, коли його заклики підтримати Україну стають схожі на дії хлопчика, який кричав про вовка. Його перестають слу­хати. Постійно говорить: Україна бореться не лише за свою незалежність, а й за всю Європу, є форпостом проти недемократичної Росії. Це вже не сприймається так, як два роки тому. Отже, Україні слід наводити лад у власному домі. Розбиратися з найбільшою проблемою – корупцією, розвивати державні інститути й зміцнювати армію.

Як побороти корупцію?

– Кожна країна має пройти свій індивідуальний шлях. Те, що було ефективним в інших, наприклад у Прибалтиці, може не спрацювати в Україні. Потрібно пробу­вати. За останні два роки прогрес є. Створили антикорупційні інституції. Зросла роль громадянського суспільства. Люди вже не мовчать. Факти корупції – на слуху.

Зараз Захід хоче дати шанс уряду Гройсмана зарекомендувати себе. Дострокові вибори не на часі. У Білому домі та Брюсселі це питання не розглядають. Такий крок ще більше дестабілізує країну. Але українці мають обережніше ставитися до популістських закликів. Зокрема, Міхеіла Саакашвілі. У Грузії під час другого терміну його президентства, починаючи з 2006 року, він зазнавав жорстокої критики міжнародних правозахисних організацій. Transparency International (міжнародна недержавна організація з боротьби з корупцією. – Країна) з року в рік критикувала Саакашвілі. Також у Грузії виконавча влада тиснула на законодавчу й судову, щоб проштовхувати свої інтереси. Принцип розподілу гілок влади було порушено. Тобто політики, які нині в Україні закликають боротися з корупцією, когось арештовувати, не завжди компетентні.

Яке значення має українське питання в теперішній американській президентській кампанії?

– Більше місця займають Близький Схід і внутрішня політика США. Але залишається формула: Росія – агресор. Це незаперечний факт. Про визнання суверенітету РФ над Кримом – навіть мови йти не може. Якщо тільки президентом не стане Дональд Трамп (мільярдер, кандидат від Республіканської партії. – Країна).

Він заявив, що Україна – сфера впливу Росії і не проблема для США. Те ж Трамп говорив про Сирію та Близький Схід. Вважає, що Вашингтон має згорнути свої військові бази в Німеччині, Японії. Це на руку Путіну.

Які шанси Трампа на президентство?

– У Республіканській та Демократичній партіях відбуваються спроби популістського повстання. Але в демократів ситуація нівелюється на користь кандидатки від істеблішменту Гілларі Клінтон. Її чудово знають. На політичному терені вона вже кілька десятиліть. Спочатку як активна перша леді, потім – сенатор від штату Нью-Йорк і держсекретар. Гра ще не закінчена, але вона змогла подавити бунт з ультралівого крила, представником якого є Берні Сандерс – ультраліберальний, соціалістичний сенатор від штату Вермонт.

У республіканців у виборчій гонці залишаються три кандидати: поміркований – Джон Кейсік, а також Тед Круз і Дональд Трамп. (4 травня Кейсік і Круз зняли свої кандидатури. Говоримо 27 квітня. – Країна). Останній, як і Сендерс у демократів, не є кандидатурою істеблішменту. Трамп непередбачуваний. Виголошував жінконенависницькі та проросійські заяви. За його перемоги у праймеріз (попередні вибори, на яких члени партії голосують за кандидата. – Країна), можливі різні сценарії. Навіть внутрішньопартійний бунт і розкол. Значні фігури у республіканців, на рівні губернаторів штатів, кажуть: голосуватимуть не за Трампа, а за Гілларі Клінтон.

Нині у США відбувається процес жорст­кої поляризації. З одного боку – ультраліві, з другого – ультраправі. Але Трамп виходить навіть за ці рамки. Це – ­по­пуліст та ізоляціоніст. Вважає, що Штатам варто згортати військову й економічну присутність у світі.

Гілларі Клінтон на дебатах говорила, що перезавантаження відносин із Ро­сією – можливе.

– Сигнал про перегляд стосунків між країнами надходить і при президенті Обамі. Росію запросили за стіл переговорів щодо Сирії. Хоча, скоріше, вона сама себе туди посадила. РФ має глибші історичні інтереси в Сирії, ніж Америка. Сирія – союзник Москви ще з 1970-х, коли при владі був Хафез Асад – батько нинішнього президента. Росія має там військову базу. Для неї ця країна – важливий стратегічний об'єкт.

Чи продовжить Євросоюз санкції щодо Росії?

– Європейці розуміють, що за два роки кардинально нічого на Донбасі чи в Криму не змінилося. Але окремі країни хотіли б переглянути політику санкцій. Одна з них – Угорщина. Її прем'єр-міністр Вік­тор Орбан у близьких відносинах із Путіним. Якби на те була його воля, санкцій уже не було б. Тривожні сигнали посилає Франція. Хитка ситуація з Нідерландами. Це насторожує. За продовження санкцій мають проголосувати всі країни Євросоюзу. Якщо проти виступить хоч одна – їх не буде.

Які аргументи наводитимуть для скасування санкцій?

– Передусім економічні. Сильний корпоративний інтерес великої індустрії. Нафтові компанії, попри падіння цін, хочуть відновити діяльність у Росії.

Болюче питання для Європи – біженці. За останній рік у ЄС зрозуміли, що Росія контролює їх потік. Багато потрапляють в Євросоюз через норвезько-російський кордон. У Норвегії знають: РФ допомагає біженцям перетинати його, навіть забезпечує для цього велосипедами (російські закони забороняють переходити кордон пішки. – Країна). Ситуація з біженцями підриває авторитет європейських політиків. Москва таким чином намагалася вплинути на Меркель. Розуміють – якщо вона перестане бути канцлером, без Німеччини єдність Європи у питанні санкцій зруйнується.

Єврокомісія запропонувала встановити безвізовий режим для України. Визнають, що ми просуваємося в реформах?

– Україна залишається однією з найкорумпованіших країн світу. Рішення щодо безвізового режиму скоріше має підбадьорити її громадян. Мали Майдан – народне повстання за європейські цінності, в які європейці зараз самі мало вірять. ЄС під загрозою. У країн-учасниць виникають сумніви щодо необхідності такого проекту. Україна ж з її ідеалістичним, навіть наївним уявленням про євроінтеграцію – свіжа кров для Європи.

Депутати польського Сейму передали у Міжнародний кримінальний суд у Гаазі рапорт про російські військові злочини на Донбасі. Це допоможе притягнути до відповідальності керівництво РФ?

– Це важливий документ. Але на лаві підсудних у Гаазі Путіна не побачимо. Поки живий, лишатиметься на волі й сидітиме у президентському кріслі. Його судитиме історія.

Нещодавно завершився процес у справі Олександра Литвиненка – колишнього агента Федеральної служби безпеки Росії. Його отруїли в Лондоні. Комісія визнала причетність Кремля до злочину. Але Велика Британія щодо Росії жодних кроків так і не зробила.

Чи може Захід припинити підтримувати Україну?

– Втома вже є. За два роки конфлікту її не може не бути. До того ж у Європі є низка власних проблем. Високий рівень безробіття в Італії, Іспанії. Економіка Греції кілька років дихає на ладан. Фактично застигла економіка Франції. Росія використовує це. Переконує через свої пропагандистські канали, що ці проблеми – наслідок розриву відносин із Москвою. Що уряди країн Євросоюзу, особливо Меркель, як і Порошенко – американські "агенти" і настав час "почати керуватися власними інтересами". Таким чином підривається цілісність європейського проекту, а заразом – рішучість окремих країн, учасниць ЄС, продовжувати підтримувати українську сторону в конфлікті з Росією.

Але Україна – частина Європи. Перестати допомагати – не в інтересах ЄС. Тому, незважаючи на ту ж корупцію, транші Міжнародного валютного фонду надходять і надходитимуть. Не може ЄС пустити Україну у вільне плавання. В умовах глобалізації та взаємо­пов'язаності економічних і політичних процесів – це буде згубно для Європи.

Які найімовірніші сценарії розвитку України у найближчі п'ять років?

– Україна має великий потенціал для розвитку сільського господарства. Гігантський людський – населення з високим рівнем освіти. Росте ІТ-сектор. Проблема з корупцією вирішиться, бо українське суспільство переконане: далі так жити не можна. Воно багато чого домоглося. Відстояло суверенітет своєї країни у боротьбі з нерівним противником – Росією. Тепер ітиме вперед.

Зараз ви читаєте новину «"Не може ЄС пустити Україну у вільне плавання. В умовах глобалізації – це буде згубно для Європи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути